Páni,
prosím o radu. Viem, že to tu celkom nepatrí, ale neviem, kde inde by som mohol nájsť riešenie. Takže.... Kúpil som starú pílu na kov - myslím PP30, rok výroby 1967. Po zapnutí fungovala normálne. Dolial som olej, nejaký hydraulický a presatlo mi to dvíhať rameno píly. Laboroval som, až nakoniec ma napadlo, že skúsim vypustiť olej z hydrauliky. Aké však bolo moje prekvapenie, keĎ mi odtiaľ vytieklo cca 5 litrov vody a trochu hydraulického oleja - zrjeme ten, čo som tam vlial ja. Keďže som nedočkavý a nevedel som, či to spôsobovalo moj problém, nalial som do píly starý prevodový olej, cca 5 l. Na moju radosť i prekvapenie píla začala fungovať. Rameno sa dvíhalo i klesalo, zrejme tak ako má,

Potom som skúšal píliť. Netušil som ako to má byť ovládané, tak som spustil rameno... Po troch, či štyroch cykloch vylámané všetky zuby na pilovom liste /700 Sk v čudu,

/ Potom ma napadlo, že asi toto nie je ten správny režim, tak som skúšal a zistil som, že v jednej polohe ovládacej páčky píla ide do záberu, na konci pohybu sa nedvihne, vráti sa bez záberu, klesne a zas ide do záberu. Potešil som sa, že už je to OK, ale... Ona stále píli v jednej polohe, to znamená, že vôbec neklesá, t.j. píli v jednej výške. Ak jemne pohnem tou ovládacou pákou, tak klesne, zapíli a zase ostane v jednej výške. Predpokladám, že toto je spôsobené práve nevhodným /príliš hustým/ olejom. Nikde na internete som nezistil, aký olej by som tam mal naliať. Ak by niekto vedel.... Prosím o radu. Ďakujem pekne.