Olej do píly na kov

a dalsi nekonvencni metody obrabeni a deleni
Odpovědět
peflo999

21. 8. 2009, 8:09

Páni,

prosím o radu. Viem, že to tu celkom nepatrí, ale neviem, kde inde by som mohol nájsť riešenie. Takže.... Kúpil som starú pílu na kov - myslím PP30, rok výroby 1967. Po zapnutí fungovala normálne. Dolial som olej, nejaký hydraulický a presatlo mi to dvíhať rameno píly. Laboroval som, až nakoniec ma napadlo, že skúsim vypustiť olej z hydrauliky. Aké však bolo moje prekvapenie, keĎ mi odtiaľ vytieklo cca 5 litrov vody a trochu hydraulického oleja - zrjeme ten, čo som tam vlial ja. Keďže som nedočkavý a nevedel som, či to spôsobovalo moj problém, nalial som do píly starý prevodový olej, cca 5 l. Na moju radosť i prekvapenie píla začala fungovať. Rameno sa dvíhalo i klesalo, zrejme tak ako má, :-) Potom som skúšal píliť. Netušil som ako to má byť ovládané, tak som spustil rameno... Po troch, či štyroch cykloch vylámané všetky zuby na pilovom liste /700 Sk v čudu, :-(/ Potom ma napadlo, že asi toto nie je ten správny režim, tak som skúšal a zistil som, že v jednej polohe ovládacej páčky píla ide do záberu, na konci pohybu sa nedvihne, vráti sa bez záberu, klesne a zas ide do záberu. Potešil som sa, že už je to OK, ale... Ona stále píli v jednej polohe, to znamená, že vôbec neklesá, t.j. píli v jednej výške. Ak jemne pohnem tou ovládacou pákou, tak klesne, zapíli a zase ostane v jednej výške. Predpokladám, že toto je spôsobené práve nevhodným /príliš hustým/ olejom. Nikde na internete som nezistil, aký olej by som tam mal naliať. Ak by niekto vedel.... Prosím o radu. Ďakujem pekne.
peflo999

21. 8. 2009, 8:11

... ach, ja som to tu zaradil zle. Sorry.... chcel som novú tému. Ospravedlňujem sa.
HONZA.S

21. 8. 2009, 10:55

Dej tam nějaký hydraulický, je řidší. Jimak mám velkou rumunskou, venku pod střechou na zimě a řeže už mnoho let OK. Jinak je to někdy fuška tou páčkou to nastavit tak jak se má. Jinak tyhle pily jsou dobré hlavně na plný material. Zapnu dám do svěrýku třeba kulatinu 100mm a spustím.O nic se nestarám a jak změní zvuk při řezání tak vím že je uříznuto.
Když auto tak 4x4
peflo999

21. 8. 2009, 3:43

Dakujem za reakciu, :)
Myslel som, že to "náhodné" ovládanie páčkou je spôsobené použitým nevhodným olejom. Ty si naznačil, že to môže byť také z princípu, :-) Ako dlho to trvá, kým to prepíli takú 100ku materiál? Ešte som sa chcel opýtať... Ako sa natáča ten zverák? Povolím štyri skrutky na vrchu tej časti, čo má risku a pootočím tou veľkou maticou /34ka/? Neviem, či to tak funguje, alebo to je zahrdzavené? Musím tie skrutky vyskrutkovať celé?
Dakujem
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2009, 5:15

Mám doma takovou podobnou ruskou "eksperimentalnij zavod M.I.Kalinina" typ 872M :lol:
Plátek 500mm a pracuje na podobným principu jako ta tvoje péerka
Tou páčkou nastavuješ kolem dokola více funkcí,
celkem je tam 5 poloh
1-klid bez účinku
2-spouštění
3-zvedání
4-pomalé řezání
5-rychlé řezání
neplést spouštění a řezání :!:
Tak jak to píšu posobě dokola,je to alchymie to dát do řezu aby to moc netlačilo nebo naopak aby to vůbec řezalo.Ta páka nemá aretace jde to volně takže to musíš dycky nystavit páč jak dojede rameno dolů tak ti to přes doraz vyhodí tu páku automaticky na zdvíhání a pila se zvedá.

Když jsem s tím řezal poprvé tak jsem taky zkurvil pár plátků ale postupem času jsem se s tím naučil a teď ani nepamatuju kdy jsem plátek měnil.
Dávej si vždycky pozor aby ta pila neležela při rozjezdu na matrošu ale klesala do něj v běhu :wink: a chladit chladit chladit

100mm bago 12 050 řízne tak za 6min ,.ale je to perfekt řez bez podřezání ,udělá to i rychlejc ale to musíš dát páku na top rychlé a ona trochu podřízne
řežu s tím silon,hliník,nerez ,litinu a je to parádní držák :wink: i když trochu hlučnější
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 8. 2009, 8:34

Od chvíle, kdy jsem poprvé viděl pásovou pilu, tak už si nedovedu představit že bych provozoval rámovou :)
Gustavson

22. 8. 2009, 8:09

U pásovky musí bejt ale pořád ostrej pás jinak to řeže salámy.Já mám pomaloběžnou kotoučovou pilu a to řeže jak vzteklý.Podmínkou je ale prát tam emulzi,jako asi u každý pily na kov.

Jestli ti to lámalo zuby tak bacha na tenkostěnný trubky.Kor když máš plátek s hrubym zubem.Ten je na plnej matroš.Na trubky jemnej zub.Ale to asi víš.
peflo999

23. 8. 2009, 2:28

Dakujeeeem, :-)

Tak 5 poloh... waaau. To sa mám nalaborovať, kým na to prídem, :-) Ked vypustím ten starý olej, treba to niečím prepláchnuť, kým tam dám nový hydraulický? Píšete "chladiť, chladiť"!!! Pílim len občas... Raz, dva razy do týždňa. Akú chladiacu kvapalinu tam dať? Treba jej tam hádam 20 litrov. Nebude to časom smrdieť?

... ešte raz vďaka za rady.

P.S. Qua, netušil som, že ešte i odplíliť oceľ tyčku je vedecká práca. Budem trénovať na dreve :-), lebo sa nedoplatím. Pekný deň.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2009, 2:42

Dávám tam CIMCOOL 3% roztok,než to stačí zasmrádnout tak se to stačí odpařovat takže jen dolívám :lol: :lol:

Pokud nemáš tak tam můžeš dát i obyč vodu,furt je to lepší jak nechladit vůbec :wink:

Nechápu,jak můžeš dávat 700korun za plátek :!: :!: ,novej seženeš na aukru za 100 kč v jakýmkoli rozměru ,když budeš mít štěstí tak se dá občas sehnat na inzerát tak do 50kč.Kupoval jsem před rokem plátky 500mm/3mm od jednoho pána přes annonci 50ks/1000kč :lol: Měl jich tak 1500ks :wink:

S těma pěti polohama to mám na té ruské mašině,jak je to na PR pile nevím,ale řekl bych že to bude podobný,posílám ti foto,kde jde vidět ta páka s polohama :wink:
Přílohy
P1020862.JPG
peflo999

24. 8. 2009, 8:30

Tumlik, ďakujem, :-)

Tie pilové listy sú fakt v takých cenách?! Budem hľadať na nete. Ešte raz ďakujem za info a foto. Inak, tá Tvoja píla je ako kabriolet k náklaďáku /moja píla/. Ten od koho som ju kupoval ju mal asi rok na záhrade pod plachtou, všetko hrdzavé, povedal, že to váži 700kg. Pri transporte mala Desta s nosnosťou 1500kg problém. :-) Zapadla, musel ju potlačiť malotraktor, ktorý zapadol tiež. Potom to vyriešil Belorus. Celý trávnik pred garážou mám ešte dnes rozrytý, :-)

Pekný deň a vďaka.
Odpovědět

Zpět na „plazma plyn voda laser EDM“