2 Závity
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Mikrometr vyčvachtanej určitě neni. Mam ho asi 6tejdnů a je novej. Na nulový vzdálenost ukazuje .00 . Ten kleštiňovej upínač je čína, co taky mužu chtít za $18.. Ale myslím, že je to pořád přesnější a kvalitnější, než kdybych to pižlal na mym soustruhu. Ložisko mam made in Japan, takže předpokládam, že to krám nebude.
Asi jsem divnej, ale jak jsem dělal to moje vřetýnko (viz. str 1), tak průměr 25 na ložisko jsem udělal opravdu 25.00 a nešlo tam. Nakonec je to 24,98 a jde tam dost blbě. (opět sem měřil tim samym mikrometrem). Ložisko dvouřadý s kosoúhlym stykem, český, od ZKL.
Sutito nemam a kupovat ho zatím nehodlam, jenom kuli tomu abych změřil 2 ložiska, který budou mít stejnak přesnej průměr
Asi jsem divnej, ale jak jsem dělal to moje vřetýnko (viz. str 1), tak průměr 25 na ložisko jsem udělal opravdu 25.00 a nešlo tam. Nakonec je to 24,98 a jde tam dost blbě. (opět sem měřil tim samym mikrometrem). Ložisko dvouřadý s kosoúhlym stykem, český, od ZKL.
Sutito nemam a kupovat ho zatím nehodlam, jenom kuli tomu abych změřil 2 ložiska, který budou mít stejnak přesnej průměr
www.tc-pipa.wz.cz
Pokud koupíš mikrometr bez atestu, tak to neznamená, že je snad špatný, ale ani to neznamená, že je dobrý, jak už jsem psal tak může mikrometr ukazovat ve spodním rozsahu dobře a v horním trochu jinak, a na měření průměru 25mm bych použil mikrometr o rozsahu 25 - 50mm, během hodně let, jsem dělal snad tisíce hřidelek s průměry na ložiska, a jak jsem už psal tak hodnota 0,005mm do mínusu je takové optimum, kdy ložisko jde už nasadit a suvně pohybovat, při 0,01mm do mínusu jde nasadit ložisko zcela lehce rukou a bez sebemenšího odporu na hřídeli posunovat, no a při 0,02mm do mínusu už to ložisko má na hřídeli vakl,
ale hřidel musí mít stejnou přesnou míru po celé délce a nesmí mít žádnou ovalitu, a drsnost povrchu průměru na ložiska by mělá být tak 1,6 a méně, jinak nám skutečně ty ložiska nemusí na tu hřídel jít nasadit, a pozor na špatně sraženou hranu, tak ta nám může udělat v tom místě přesah a ložisko přes ní nasadit nepůjde, no a kapkou oleje na hřídeli se taky nic nepokazí
Rosta.
ale hřidel musí mít stejnou přesnou míru po celé délce a nesmí mít žádnou ovalitu, a drsnost povrchu průměru na ložiska by mělá být tak 1,6 a méně, jinak nám skutečně ty ložiska nemusí na tu hřídel jít nasadit, a pozor na špatně sraženou hranu, tak ta nám může udělat v tom místě přesah a ložisko přes ní nasadit nepůjde, no a kapkou oleje na hřídeli se taky nic nepokazí

Byl u něj papírek, na kterym se dušovali, že je to atest. Bylo to nějak po německy a tomu já nerozumím. Ale že to má být atest jsem pochopil. Abych zjistil, jestli ukazuje dobře, bych potřeboval měrky, ale nejsem jejich vlastníkem.
Pořád lepší mikrometr, co ukazuje o stovku nebo dvě blbě, než šuplera
A s případnou ovalitou nevím, zda něco udělám. Beru že mi univerzála hází 0,01 (pouze příklad, hodinky koupim). Takže vlastně nikdy nemůžu udělat přesně kruhovej tvar, jestli si to představuju dobře.
Pořád lepší mikrometr, co ukazuje o stovku nebo dvě blbě, než šuplera

A s případnou ovalitou nevím, zda něco udělám. Beru že mi univerzála hází 0,01 (pouze příklad, hodinky koupim). Takže vlastně nikdy nemůžu udělat přesně kruhovej tvar, jestli si to představuju dobře.
www.tc-pipa.wz.cz
- dslav
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych že je potřeba se podívat do katalogového listu konkrétního ložista s jakou přesností je vyrobeno. Myslím že standardní ložíska mají díru broušenou s tolerancí P6 což je pro průměr 20mm -0,018 -0,036. Pak taky jak je nabroušena ta hřídelka. Typnul bych že to bude nejaké h6 (opravdu jen odhad). Tedy 20mm -0,013. No pak jednoduše zjistíme že tam je v každém případě přesah a to od 0,005 až do 0,036.
1. Kde nestačí síla použij rozum.
2. Kde nestačí rozum použij sílu.
Dušan Slavětínský
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Kde nestačí rozum použij sílu.
Dušan Slavětínský
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/MegaCNC" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.valachnet.cz/~slavetinskyd/RcMix" onclick="window.open(this.href);return false;
Musím nesouhlasit s výše uvedeným že se otvory ložisek vyrábí v tolerančním poli P6. Popis P6 je označení stupně přesnosti a základní je P0, který se na ložiscích neuvádí dále následuje P6,P5,P4, P2 čím nišší číslo tím vyšší stupeň přesnosti.
U ložiska s otvorem 20 mm je tolerance P0 (základní) +0, -0,010
Čerpal jsem z katalogu valivých ložísk ZVL Žilina
U hřídelí pro ložisko se většinou používá toleranční pole k6. V případě průměru 20 mm je tolerance +0,015, +0,002
U ložiska s otvorem 20 mm je tolerance P0 (základní) +0, -0,010
Čerpal jsem z katalogu valivých ložísk ZVL Žilina
U hřídelí pro ložisko se většinou používá toleranční pole k6. V případě průměru 20 mm je tolerance +0,015, +0,002
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že házení univerzálky je něco jiného - nejsou přesně zabroušeny dosedací plochy čelistí, takže když upneš něco byť perfektně kulatého, tak to hází. Mohl bys ty čelisti přebrousit, ale při dalším upnutí to bude zase házet - to je holt nepřesnost univerzálky - konkrétně spirálového kola a jeho uložení.pipa píše:Beru že mi univerzála hází 0,01 (pouze příklad, hodinky koupim). Takže vlastně nikdy nemůžu udělat přesně kruhovej tvar, jestli si to představuju dobře.
Ale když něco upneš a soustružíš, tak uděláš téměř dokonale kulatý povrch. Limitující je pouze ovalita ložisek vřetena, případně nedostatečně vymezená radiální vůle vřetena. Ale řekl bych, že toto je v domácích podmínkách něměřitelné.
no nepovedal by som .. ze hadzanie vretena v loziskach je nemeratelne .. lepsie hodinky vam vselico povedia aj v domacich podmienkach. A samozrejme .. nie len radialna ale aj axialna vola je problem.
Rozhodne sa totiz v klznom puzdre vreteno toci presnejsie nez v akomkolvek valivom lozisku . potom samozrejme je kulickove lozisko vzdy presnejsie ako valcekove ci sudeckove, kuzelikove alebo ihlove. Je to dane presnostou akou sa da vyrabat ten ktory valivy element t.j. vieme stale lepsie spravit kulicku ako valcek. ono sa tie tisicovky v tych loziskach stale obcas pricitaju k sebe alebo od seba a vreteno hadze ..
Ked som pozeral pred rokmi ulozenie vysokootackovej brusky som ostal prekvapeny, ze pouzivaju bronzove puzdro (narezane) a samozrejme pod tlakom do toho pumpuju mazivo .. prave vraj kvoli tomu, ze hadzanie valiveho loziska by bolo pre tuto aplikaciu uz nad limit .. Neviem ale presne posudit na kolko dnes vieme presne vyrabat hoci kulickove lozisko v porovnani s tymto klznym loziskom.
Rozhodne sa totiz v klznom puzdre vreteno toci presnejsie nez v akomkolvek valivom lozisku . potom samozrejme je kulickove lozisko vzdy presnejsie ako valcekove ci sudeckove, kuzelikove alebo ihlove. Je to dane presnostou akou sa da vyrabat ten ktory valivy element t.j. vieme stale lepsie spravit kulicku ako valcek. ono sa tie tisicovky v tych loziskach stale obcas pricitaju k sebe alebo od seba a vreteno hadze ..
Ked som pozeral pred rokmi ulozenie vysokootackovej brusky som ostal prekvapeny, ze pouzivaju bronzove puzdro (narezane) a samozrejme pod tlakom do toho pumpuju mazivo .. prave vraj kvoli tomu, ze hadzanie valiveho loziska by bolo pre tuto aplikaciu uz nad limit .. Neviem ale presne posudit na kolko dnes vieme presne vyrabat hoci kulickove lozisko v porovnani s tymto klznym loziskom.
-
- Kontaktovat uživatele:
ta presnost klzneho loziska je dana uz len jeho konstrukciou, predasel je tam stycna plocha v podstate po celej ploche loziska a pokial mazanie funguje ako ma,tak sa tlak rozklada na vrstve kvapaliny,tym padom nedochadza k deformaciam teliesok,aj ked len pruznym, zatial co v lozisku su telieska namahane skoro bodovo a medzi elementmi su vdzy nejake male deformacie...
Hernajs, tak to abych si koupil hodinky a po "měření" se bál něco upnout do univerzály
Ale ne, přece to nebude zase tak hrozný. Nedělam na tisíciny (to už je zase jiná debata, jesi to na soustruhu jde, a nebo nejde...), takže se s tim prostě budu muset smířit, protože s tím stejně skoro nic, neudělám
Chtěl bych se vrátit k tématu. Dneska sem to vřetýnko poslal jednomu hodnému (určitě jste tu hodní všichni
) členu fóra (Ferda), který ty závity alespoň zkusí. Pak sem hodím fotku, jestli se to povedlo.

Ale ne, přece to nebude zase tak hrozný. Nedělam na tisíciny (to už je zase jiná debata, jesi to na soustruhu jde, a nebo nejde...), takže se s tim prostě budu muset smířit, protože s tím stejně skoro nic, neudělám

Chtěl bych se vrátit k tématu. Dneska sem to vřetýnko poslal jednomu hodnému (určitě jste tu hodní všichni

www.tc-pipa.wz.cz

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Ještě jednou ti mnohokrát děkuji 

www.tc-pipa.wz.cz
DěkujemeKrutor píše:Pipo a Ferdo - jste machři! Po mně kdyby to někdo chtěl z kalenýho materiálu, tak si poklepu na čelo a pošlu ho do pryč

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Kdyby z MN80ky.. Točil sem to na Unimaxu CQ9318 to je myslim (250W, moc tuhý to není, ale co chtít od stolního soustruhu za 12k), na kterej sem si vydělal tím, že jsem dělal knížku 

www.tc-pipa.wz.cz