ASIST

prestavba na cnc
atlan
Příspěvky: 2032
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

3. 9. 2018, 9:46

Tak neviem ja ten prackovy motor tiez brzdim ss napatim a skratom rotora.
Tym padom viem regulovat silu brzdenia.
Uživatelský avatar
DwPetr
Příspěvky: 4716
Registrován: 23. 9. 2016, 8:25

3. 9. 2018, 10:21

Pavka píše:
31. 8. 2018, 1:52
Já to brzdím tak, že po odpojení napájejí připojím 35V stejnosměrných. A to stejnosměrné napětí ještě spínám časovým spínačem, aby po zastavení motoru zbytečně netekl proud motorem.
Díky :idea:
TOS H 63, Strigon GH 560, KFD 250, Berco HON 200, Stanko 16K20, TOS 4C, ZMM NK 203, FUS SMC-8B
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3701
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 9. 2018, 7:26

packa píše:
3. 9. 2018, 12:46
Zdenek Valter píše:
3. 9. 2018, 11:24
No pak bych řekl, že tam nemáš seriový motor ;-)
a jakej by tam tedy měl být ? je to na 100% seriový motor . 20 let motory vyrábím . :wink:
Nevím co tam máš za motor, ale pokud to brzdí do odporu, musí to mít nějaké buzení.
Jinak to přeci brzdit nemůže! Nebo to chápu blbě?
No a jestli máš pračkový motor tak si to vyzkoušej, jestli ho zabrzdíš tak jak říkáš. ;-)
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
atlan
Příspěvky: 2032
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

4. 9. 2018, 12:32

Do skratu ide brzdit len motor s cudzim budenim alebo magnetmi.
Seriovy motor musi mat skratovany rotor a privedene jednosmerne napatie (v podstate staci aj kondik 10uF s odporom nabity na sietove napatie) u prackoveho.

Klasicky 3f s kotvou na kratko je to iste ide zabrzdit privedenim jednosmerneho napatia na stator (rotor je z principu skratovany)
Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3701
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

4. 9. 2018, 2:27

atlan píše:
4. 9. 2018, 12:32
Do skratu ide brzdit len motor s cudzim budenim alebo magnetmi.
Seriovy motor musi mat skratovany rotor a privedene jednosmerne napatie (v podstate staci aj kondik 10uF s odporom nabity na sietove napatie) u prackoveho.

Klasicky 3f s kotvou na kratko je to iste ide zabrzdit privedenim jednosmerneho napatia na stator (rotor je z principu skratovany)
To je přesně napsáno.
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Kinaj
Příspěvky: 41
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

4. 9. 2018, 5:32

Když už je tu tolik elektrikářů, tak se taky na něco zeptám. Rozebral jsem to pákové ovládáni od servomotoru a chci se zeptat, jestli můžu to čidlo s tím protilehlým magnetem nahradit klasickým potenciometrem viz foto?
20180903_211633.jpg
20180903_214557.jpg
20180903_214612.jpg
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 911
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

4. 9. 2018, 5:54

V podstatě lze to nahratit. Změř napětí mezi + a - bývá tam cca 5V. Pak změř napětí mezi - a out v jedné poloze min. a pak v druhé max.
Pak si vem potenciometr třeba 5k/N a pomoci dvou odporů udělej napěťový dělič viz obrázek. R2 bude potenciometr a na jeho běžci bude požadované napětí v daném rozsahu co naměříš.
https://user.unob.cz/zaplatilek/zel/Tem ... /Obr15.jpg
Kinaj
Příspěvky: 41
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

4. 9. 2018, 6:09

Díky jdu měřit :D
atlan
Příspěvky: 2032
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

5. 1. 2019, 6:29

Ano ako uz namontovane beha to? Nejako si sa neozval.
petr213
Příspěvky: 114
Registrován: 7. 3. 2008, 8:57
Bydliště: Uherský Brod

15. 11. 2019, 5:17

Kinaj píše:
4. 9. 2018, 6:09
Díky jdu měřit :D
ahoj,
taky jsem si pořídil motor 750w. Ale nevím jak nahradit ten hall potencimetrem. Na tom plošáku je z každé strany jiný popis kontaktů. Můžeš sem prosím dát to svoje zapojení?
Dík
Petr
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 1585
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

15. 11. 2019, 6:09

Zrovna si hraji s ovladačem z elektrokola. Je to obdobné. Hall sonda dává napětí 0,5 až 4V. Páčku jsem nahradil potenciometrem 5kO
Kinaj
Příspěvky: 41
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

25. 12. 2019, 10:04

petr213 píše:
15. 11. 2019, 5:17
Kinaj píše:
4. 9. 2018, 6:09
Díky jdu měřit :D
ahoj,
taky jsem si pořídil motor 750w. Ale nevím jak nahradit ten hall potencimetrem. Na tom plošáku je z každé strany jiný popis kontaktů. Můžeš sem prosím dát to svoje zapojení?
Dík
Petr
Bohužel jsem musel realizaci ze zdravotních důvodů odložit a odkaz od Pavky, jak jsem zjistil je už nefukční. Tady je zapojení a vzorec výpočtu odporů od Pavky.
Přílohy
Screenshot_2018-09-04-20-07-12.jpg
Mex
Příspěvky: 7089
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

25. 12. 2019, 11:34

A v čem je půvab toho měnit bezkontaktní ovládání za kontaktní s potenciometrem?
Měnit to třeba za ovládání pomocí PWM by mi smysl dávalo, aby se motor dat řídit z počítače.
Ale co přinese výměna jednoho mechanického ovládání za jiné (navíc horší, protože kontaktní)?
Kinaj
Příspěvky: 41
Registrován: 28. 11. 2015, 11:33
Bydliště: Karviná

26. 12. 2019, 4:55

Tady si мальчик stejným motorem podobně přestavěl MN80. Nevím, jestli tam použil zmiňované pwm, nebo tam dal jenom ten potenciometr. https://youtu.be/kTz8UIn2ACw
Mex
Příspěvky: 7089
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

26. 12. 2019, 1:25

Tak tady by PWM nemělo smysl. On to nepředělal na CNC. Jenom vyměnil motor a přidal odměřování, ale jinak to zůstalo jako kličkovka.
A ten potenciometr tam místo Hallovky dal asi jen proto, aby si to mechanicky zjednodušil.
Jestli to budeš nahrazovat tím potenciometrem, tak napřed ještě s původním ovladačem změř rozsah napětí na výstupu té Hallovky a v krajních polohách.
Ale stejně tak tam můžeš nechat tišťák s tou Hallovkou a na regulační knoflík si přidělat magnet.
Odpovědět

Zpět na „frézky proma“