Suma sumárum:
Soustruh má lože jak do vrtule, tak do Učka. Kdybych to rovnal na 4 šroubech, srovnat jde jen ta vrtule, ne to Učko. Takže to musím rovnat na 6 šroubech. Když srovnám účko, nesedí vrtule, když rovnám vrtuly, nesedí Učko. Je to laborování a dosáhnout ideálního stavu je dle mě nemožné.
Jelikož to sedí na tvrdé gumě, je prostor - když je potřeba - utahovat fakt na krev. Když už to nejde tak je potřeba protější šrouby povolovat.
Doladil jsem to na rozdíl cca 4 dílky na Učku, vrtule cca 2 dílky rozdíl. Dál se nedostanu protože mě už z toho utahování šroubů bolely ruky.
Kdyby pod tím soustruhem nebyla guma a chtěl jsem to podkládat např. plíšky, znamenalo by to soustruh asi 1000x nadzvednout, dotáhnout, pak zase povolit, přidat/ubrat plíšek. A výsledek nejistý. Resp. asi by jste ideálního stavu dosáhly, ale zabere to tolik hodin práce že si to nedovedu představit. Navíc si stačí stoupnout na podlaze o metr vedle a bublinka se pohne i o půl dílku (mám v garáži betonové podlahy pod kterými je sklep, sám bych tomu nevěřil).
Z toho všeho mám tři závěry:
1. přikláním se k názoru toho co tu bylo psáno. Pěknou rovnou desku, navolno to posadit a zajistit to šrouby. Poslouží to a bude to fungovat - doteď jsem soustružil na paletě a výsledky byly dostatečný. Hlavně si nekupujte strojní vodováhu.
2. když už si tu strojní vodováhu koupíte a zjistíte jak je lože křivé, asi bych to zase posadil na tu gumu. Doměřovat se s podložkama a brousit je na magnetce je jen pro toho, kdo na magnetce dělá. Srovnat na poprvé lože křivé ve 2 osách nepude ani náhodou.
3. pokud to chcete podložit plechy, podložte jako první celý vřeteník, dotáhněte napevno vřeteník 4 šrouby. Musí být podložen dostatečně silnými plechy, aby se na konci lože dalo rovnat do + i do "-" od základní polohy. Když budete mít napevno vřeteník, začněte laborovat s koncem lože, tam podkládat samostatně každý ze 2 šroubů - případně tady doměřovat a brousit podložky. Nicméně se připravte na to, že po každým vyzkoušení bude potřeba povolovat šrouby vřeteníku aby jste se na podložky na konci lože dostaly. Pouze tady by byla výhodná stavitelná plotna pod koncem lože, díky které by se konec lože kroutil a výškově zvedal plynule dle libosti. Pod vřeteníkem je stavitelná plocha uplně zbytečná. Varianta 3 mě napadla až teď, po napsání bodu 1 a 2

a dle mého je to nejjednoduší, logický a jediný způsob, jak rychle a efektivně narovnat zkřivené lože ve 2 osách.
(Ale je pravda, že teď mě jezdí suport zase volně, jako tenkrát když stál soustruh na paletě.)