Maestro 1100 a NINOS

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Martin P

7. 3. 2009, 4:02

Zdravím všechny nadšence CNC mašinek.

Musím předem podotknout, že tento příspěvek je určen hlavně absolutním začátečníkům v tomto oboru. Je to přesně pět měsíců co jsem se rozhodl, že si nějaké to hejblátko taky pořídím a protože jsem o CNC věděl jenom to, že to řídí počítač, tak jsem začal pročítat toto a jiná fóra.

Stroj
Postavit, nebo koupit? Tak v tomto bodu jsem měl jasno hned od začátku. Nemaje strojní zázemí a hlavně patřičný um, tak odpověď byla poupit. Jelikož jsem měl jasno na co stroj potřebuji (plast a sklotextit) hledal jsem něco za přijatelnou cenu, patřičných rozměrů, tak aby se náklady vrátily co nejdříve. Jelikož nepotřebuji vyrábět ve stovkách, tak padla volba na frézu od pana Chvátala http://www.freeair.cz/Maestro%201100.html Nyní musím říct, že jsem volil dobře a na moje účely je naprosto dostačující.

Programy
Tak tady jsem byl nejvíce na vážkách. Uvažoval jsem o Machu, Gravostaru a Ninosu. Stáhl jem dema jednotlivých programů a začal zkoušet. Vzal jsem tužku a sepisoval plusy a minusy jednotlivých programů.
Mach-sice nejobsáhlejší diskuze, ale pořád někdo řeší nějaké problémy. Ale já nechci řešit, ale vyrábět!
Gravostar-prostě jsme si nerozuměli.
Vyhrál Ninos. Někdo tady sice psal, že nemá moc uživatelů a potenciál se rozvíjet, ale stačí se podívat, třeba na italské, nebo francouzké fórum. Uživatelů je docela dost a aktualizace cca. tři měsíčně. Momentálně funguje v češtině přímo od výrobce.

Na fréze jsem si upravil pouze dvě věci.
1.Stírání šroubů (nejdříve filcové prachovky napuštěné wédéčkem, teď zkouším gufera).
2.Zakrytování řemenu.

Možná někomu tyto řádky pomůžou v rozhodování. Rád bych poděkoval všem na fóru, panu Chvátalovi (super přístup) a Dušanovi dslav-ovi za rady a trpělivost.
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 5:04

Hlavně že jsi spokojenej. Hod jsem nějaký fotky co stim obrábíš. :wink:
Martin P

7. 3. 2009, 6:32

Foto výrobků. Sklotextit tl.4 - oboutranně.
A jedna fotečka čističe šroubu filcem a druhá guferem.
Přílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
dyntyd
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2009, 7:26

Ahoj prosím tě jak přiděláváš material ?? díky moc a jaké frezy používáš??
Martin P

7. 3. 2009, 9:14

Materiál tupě vrutuju, jeto vidět i na fotce. Nejdříve na desku bodově přilepím oboustrannou páskou, potom navrtám (v programu první krok) a vrutuju. Základovou desku jedno za čas přetáhnu.
Frézy tvrdokov (na krabičkách AL-TEC, X-POWER) a od Chemelka. Vždycky si nechám poradit u nás v prodejně http://www.mav.cz/. Gravírovací jehly brousím ze zlomených fréz.
Martin P

11. 3. 2009, 5:14

Přikládám video a jednu inspirační fotečku. Někde jsem tady četl dotaz jestli si dovolíte odejít od svého stroje. Já ano, ale rád mám vše pod kontrolou a proto webka a z domu od kafíčka se dívám jak "jiní" pracují. :lol: Průšvih bude, až se frézka zblázní. To asi nedoběhnu. :shock:
Přílohy
w.jpg
V1.avi
(3.59 MiB) Staženo 566 x
Martin P

26. 4. 2009, 5:49

Tak jsem si pořídil senzor nástroje na ose Z. Inspiraci jsem čerpal tady http://tmonnot.free.fr/Fraisage/Palpeur%20outil.html
Doporučuji.

Martin
Přílohy
fd 003.jpg
Martin P

30. 4. 2009, 8:03

Někdo se tady ptal jaké frézy používám. Dnes jsem zažil takový malý frézařský orgasmus , když jsem vyzkoušel nástroje z http://www.cncshop.cz/ konkrétně Dvoubřitá vroubkovaná fréza Ø3mm, typ 726 75,-Kč/ks (63,-Kč bez DPH). 90% toho co dělám je ze sklotextu a zkusil jsem toho opravdu dost, ale za tuto cenu to nemá chybu. :D
Zapoměl jsem dodat, že když koupíte 10ks tak je sleva 10% - "no nekupte to, když je to tak levný".
Martin P

8. 8. 2009, 1:50

Jelikož jsem trochu "potunil" moji mašinku (pružné spojky, ložiska atd.), dostal jsem se před problém s vibrujícími šrouby. Majitelé opravdových strojů prominou. Na vodící tyče (délka X 1090) jsem udělal dva vozíčky z tvrdého dřeva na ně je nalepená tvrdá mechovka, kterou prochází šroub. Oba dva vozíky jsem spojil ocelovým lankem. Při přejezdu tahá jeden vozík druhý a naopak Pro názornost jsem udělal krátké video otřesné kvality. Není to ideální, ale je to lepší. Rychlost posuvu je 35 mm/s dá se jezdit až 50 ale při práci raději neriskuju. Možná, že se to řešení bude někomu hodit.
Martin
Přílohy
1.avi
(1.92 MiB) Staženo 669 x
picom

12. 8. 2009, 9:49

Martin P píše:Tak jsem si pořídil senzor nástroje na ose Z. Inspiraci jsem čerpal tady http://tmonnot.free.fr/Fraisage/Palpeur%20outil.html
Doporučuji.

Martin
To bych si také rád pořídil, ale nevim jak to připojit k MACHu.
Může mi někdo nasměrovat.
Martin P

28. 8. 2009, 2:06

Dnes jsem vyzkoušel chladící spray, poupeno v lékarně za 109Kč zn.Cryos. Myslím, že pro toho kdo nemůže používat emulzi je toto ideální. Používám na plast který krásně ztuhne.
Pro některé asi nošení dříví do lesa :roll:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“