Ozubené kolečka

jova
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 10:23

rawen píše:Ale vážně, časem budu potřebovat šnekovou převodovku, tak okukuju, co se dá vyrobit.
Radek
Pokud hodláš dělat tu šnekovou převodovku trošku větší, tak se dá s úspěchem na výrobu použít soustruh. Takhle dopadl můj první pokus, průměr cca 50mm, 40 zubů, stoupání 4mm. Nástroj (frézu) jsem si udělal z poloosy auta. Obrážení na soustruhu se pak dělá tak, že frézu upneš do sklíčidla, podepřeš koníkem, budoucí kolečko upevníš pomocí ložisek a pásoviny do suportu.
Vše jsem točil na soustruhu PROMA SPA 500
Přílohy
snek.jpg
Naposledy upravil(a) jova dne 30. 8. 2009, 4:33, celkem upraveno 1 x.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 10:38

Krutor píše:Seš fakt dobrej! Takovej nástroj bych neuměl ani vyfotit, natož vyrobit :-)
Dík za poklonu, ale to je teprve první kus, začínám se to učit. Nicméně hned jsem dospěl k závěru že mne nemine další investice v podobě hromádky diamantovejch kotoučů. Až je pořídím, tak se to asi posune opět směrem kupředu hlavně v povrchu výbrusu a pak taky počítám s vybrušováním nástrojů z tvrdokovu.
Ono ale to vyrobení není až tak složitý když je na to správný stroj. :wink:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 10:41

jova píše:
rawen píše:Ale vážně, časem budu potřebovat šnekovou převodovku, tak okukuju, co se dá vyrobit.
Radek
Pokud hodláš dělat tu šnekovou převodovku trošku větší, tak se dá s úspěchem na výrobu použít soustruh. Takhle dopadl můj první pokus, průměr cca 50mm, 40 zubů, stoupání 1,25mm. Nástroj (frézu) jsem si udělal z poloosy auta. Obrážení na soustruhu se pak dělá tak, že frézu upneš do sklíčidla, podepřeš koníkem, budoucí kolečko upevníš pomocí ložisek a pásoviny do suportu.
Vše jsem točil na soustruhu PROMA SPA 500
jo, jo pěkná práce a zajímavej postup. Takhle jsem dělal asi před dvěma lety šnekový kolo, jen tu frézu jsem nahradil závitníkem M12 a místo šneku byl pak šroub. Taky to fungovalo, ale na miniatury to asi nebude použitelný.
pipa
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 11:03

Skvělá práce. To budoucí kolo se otáčí samo, nebo s nim musíš točit ? Asi by mělo samo, když je ta fréza tvaru šroubovice. Ale pro sichr se ptám, kdybych třeba jednou ... :)
A nedá mi to a musim to naspsat - ty poloosy z auta jsou poslední dobou nějaký populární :lol: Čím si to dělal a jak ti to šlo obrábět ? Mě teda moc dobře zrovna ne :(
www.tc-pipa.wz.cz
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 11:31

TO Engineer
Úmyslně jsem psal o trošku větší převodovce. Ty miniaturní šneci se dají opravdu dělat jenom pomocí frézky. Osobně je dělám na soustruhu PROMA a místo nože mám na suportu upevněnou malou frézku s lichoběžníkovým nožíkem.

TO pipa
Budoucí kolo se otáčí samozřejmě samo. Výhodné je připravit mu budoucí zuby v podobě drážek třeba na děličce, hlavně když se jedná o menší průměr kola.Tu poloosu jsem obráběl normálně radekem. Pokud bude zájem popíši celý postup výroby frézy.
Naposledy upravil(a) jova dne 31. 8. 2009, 7:06, celkem upraveno 2 x.
pájač

30. 8. 2009, 6:37

Takže popíš a nafoť postup výroby frézy aj výroby ozubeného kolesa . Aj mne by sa to hodilo na 4. osu - do budúcnosti . 8)
Nemáš CNC - nič neznamenáš.
30.01.10 pokusne spustené CNC. Neviem, ako som mohol doteraz bez neho žiť. ><((((º>
http://www.fishpol.sk
Ferda

30. 8. 2009, 9:28

Ahoj, poprosil bych rozpojit ty šneky na jiný vlákno jestli je to možné. Tady je tolik nápadů a poznatků, abych to stíhal si uspořádat ve svém HDD (hlava :P nevím jestli mohu tomu tak říkat). Dokumentaci tý výroby frézy a toho odvalovanýho kola. Já když dělám šnekový kolo tak frézou se zubama v 1 řadě rovině s vykloněným ostřím. Brousí kameníček. Je jedno jestli tam vsadíš nože z RO nebo SK. Šneky normálně soustružím. Kdyby byla nouze tak do udělám bruskou i do kalenýho.
To Engeener: do "hodinek" to však není jako ty tvo je :lol: . Asi by to dalo šnekový kolo pro nejmenší možnej pr. šneku 15mm +-
Ten šnek bych ale mohl zvládnou snad i v těch tvej rozměrech. Ale to zkoušení a času co by to stálo (abych se toho vůbec dožil), tak mne běhá mráz po zádech. Brr do toho bych nešel. Ještě bych si musel zajít k očnímu :cry: To je fakt Švýcarsko. Klobouk dolů :oops:
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Zdenek Valter

30. 8. 2009, 10:38

Ferda píše:Ahoj, poprosil bych rozpojit ty šneky na jiný vlákno jestli je to možné. Tady je tolik nápadů a poznatků, abych to stíhal si uspořádat ve svém HDD (hlava :P nevím jestli mohu tomu tak říkat). Dokumentaci tý výroby frézy a toho odvalovanýho kola. Já když dělám šnekový kolo tak frézou se zubama v 1 řadě rovině s vykloněným ostřím. Brousí kameníček. Je jedno jestli tam vsadíš nože z RO nebo SK. Šneky normálně soustružím. Kdyby byla nouze tak do udělám bruskou i do kalenýho.
To Engeener: do "hodinek" to však není jako ty tvo je :lol: . Asi by to dalo šnekový kolo pro nejmenší možnej pr. šneku 15mm +-
Ten šnek bych ale mohl zvládnou snad i v těch tvej rozměrech. Ale to zkoušení a času co by to stálo (abych se toho vůbec dožil), tak mne běhá mráz po zádech. Brr do toho bych nešel. Ještě bych si musel zajít k očnímu :cry: To je fakt Švýcarsko. Klobouk dolů :oops:
Oční Ti nepomůže ! ;-)
Chce to pořádný brýle ;-)
Přílohy
optika.jpg
Ferda

30. 8. 2009, 7:43

Ahoj
Zdenek Valter píše:Oční Ti nepomůže ! ;-)
Pěkně prosím, kde se to dá koupit popřípadě co to stojí. Já si určitě napíšu Ježíškovi :wink:
Dík
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2009, 8:12

Rád bych se zeptal k té "šnekové fréze", vyrobené z poloosy: To jenom vysoustružíš ten šnek a pak ho na pár místech nařízneš, nebo je potřeba i podbrousit řezné hrany? Já myslím, že bez podbroušení se to neobejde, a to je na tom právě ten největší problém.
Zdenek Valter

30. 8. 2009, 8:42

Ferda píše:Ahoj
Zdenek Valter píše:Oční Ti nepomůže ! ;-)
Pěkně prosím, kde se to dá koupit popřípadě co to stojí. Já si určitě napíšu Ježíškovi :wink:
Dík
Kdysi jsem to viděl u Conrada v Německu.
Ale pak jsem to našel u známého za cca 300Kč i se světýlky.
Poptám se případně i na aktuální cenu.

Jde i o zvyk ne každému ty lupy vyhovují.
Někomu je z nich dokonce blbě !!
Loni se mi ovšem zrak zhoršil natolik, že jsem si musel zvyknout na brýle na blízko a bez téhle kombinace na svých "strojích" nedělám. ;-)

Někdo tu totiž má hezké přísloví v podpisu:
O zrak příjdeš ve chvíli kdy úracuješ bez brýlí !!! ;-)
Svatá pravda !!
jova
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2009, 9:52

Tak jsem se díky vám konečně dokopal k dodělání další frézy na šneková kola. Už nějaký čas mi ležela rozdělaná na ponku tak jsem jí dneska dokončil a vyrobil s ní první kolečko. Abych zbytečně neplevil vlákno, přihodil jsem to na své stránky, http://www.jova1.cz/beamboti/snekovy_pr ... /snek.html Snad jsem v popisu na nic důležitého nezapomněl.
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 9:35, celkem upraveno 3 x.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2009, 10:03

Tak tentokrát trošku větší kola....
modul 0,6 :lol:
Přílohy
pastorky+mot06.jpg
10T-06-230.jpg
18T-06-317.jpg
Pavka

28. 9. 2009, 7:28

Čelovka s lupou.

Profesionální zvětšovací lupa na čelo se světlem. Nastavitelný pásek - max. obvod 640mm. Snadná výměna zvětšovacích skel. 1,8x (čtyřhranná 91x29mm), 2,3x (28mm), 4,8x (28mm)

http://www.gme.cz/cz/index.php?product=731-431
rawen
Sponzor fora

28. 9. 2009, 10:34

Proč mají ta ozubená kolečka vybraný vnitřek? Setrvačná hmota není tak velká, aby vadila, ale práci to asi dalo. Anebo je to do letadla?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“