spirala
oskar: Zajímavej projekt, začni to kreslit. S pohonem a systémem ti tady určitě pár lidí rádo pomůže. Když tu ohýbačku uděláš, tak si u tebe budu nechávat stáčet trubky, občas bych něco také potřeboval.
V robote mame tiez jednu zakruzovacku na ktorej robime spiraly asi v 3 roznych priemeroch..
Ale je to ako tu bolo pisane je vytvorene kopyto na ktore a ta trubka namota a z tym ako to z toho dat dole nieje ziadny problem.
Ta trubka ked sa tam na to kopyto navinie a ked to dojde do konca tak ama odpruzi a len sa to stiahne dole.
Tento tyzden ked sa na tom bude robit tak urobim nejake video aby bolo jane ako na to.
Ja sam mam doma rozrobene 2 ohybacky na trubky jedna je zakruzovacka a druha ohybacka. Tiez ma taketo veci zaujimaju.
Ale je to ako tu bolo pisane je vytvorene kopyto na ktore a ta trubka namota a z tym ako to z toho dat dole nieje ziadny problem.
Ta trubka ked sa tam na to kopyto navinie a ked to dojde do konca tak ama odpruzi a len sa to stiahne dole.
Tento tyzden ked sa na tom bude robit tak urobim nejake video aby bolo jane ako na to.
Ja sam mam doma rozrobene 2 ohybacky na trubky jedna je zakruzovacka a druha ohybacka. Tiez ma taketo veci zaujimaju.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Když dekorace tak lze materiál libovolně zvolit - třeba nerezovou hydraulickou trubičku? Ty se ohýbají vyloženě snadno, ostatně to je jejich hlavní vlastnost. Dělal jsem z nich šnek (trubka 8 x 1, poloměr ohybu asi 60 mm) tak, že jsem na soustruhu udělal upichovákem závit do špalku polyamidu (profil drážky 8x8), trubičku položil na podlahu a ten špalek přes to překulil. Dopadlo to hezky.
Aleš Procháska
Spirály by se mělo dosáhnout tak, že se trubka, ktará bude protlačována kladkami bude ještě navíc otáčet kolem své vlastní osy. Průměr spirály se bude měnit postupným přibližováním kladek.PavelZ píše:TR10x1,5 je trubka - myslím, že by bylo celkem zajímavé byť jen na papíře nějakou takovou mašinku nakreslit. Nevíte někdo, jak to funguje. Klasická rovinná zkružovačka je jasná, ale jak se docílí té šroubovice. Co vím, tak tu máme jednu zkružovačku, kterou někdo opravoval tak šikovně, že jedna osa rolny není až tak rovnoběžná s ostatními, a u delších kusů to evidentně krouží do šroubovice. Jde mi o to, jak pohnout rolnama, aby z toho vylézala šroubovice.
To video by bolo supercrickett píše:V robote mame tiez jednu zakruzovacku na ktorej robime spiraly asi v 3 roznych priemeroch..
dik
To mi jasné je, ale mě spíše zajímá, jak se to otáčení trubky v ose dá zařídit technicky. Trubku si podávají ty tři rolny do trojúhelníka, které jí zkružují do rádiusu. Tydle rolny jsou u rovinné zkružovačky v rovině, jenže u zkružování např. šroubovice či spirály by se teoreticky měly ještě hýbat v axiálním směru, a to tak, že ta první bude pevná, druhá a třetí se posunují např. podle stoupání šroubovice (samozřejmě každá jinak). Další věc, co mi není jasná, je vodící profil v rolně. U rovinného zkružování je to drážka s poloměrem dle trubky, u 3D to ale musí být jinak, leda že by se rolny ještě natáčeli - viz. schemátko zkružování šroubovice.Avenger píše: ... bude ještě navíc otáčet kolem své vlastní osy. Průměr spirály se bude měnit postupným přibližováním kladek.
http://www.tubenet.org.uk/technical/nissin_m.html tohle je primo popis stroje od vyrobce te 3D zakruzovacky prolitnul sem to velmy rychle ale vypada to pomerne pekne vysvetlene i s obrazky a vypoctama.
Nemas pravdu..Tydle rolny jsou u rovinné zkružovačky v rovině, jenže u zkružování např. šroubovice či spirály by se teoreticky měly ještě hýbat v axiálním směru, a to tak, že ta první bude pevná, druhá a třetí se posunují např. podle stoupání šroubovice (samozřejmě každá jinak). Další věc, co mi není jasná, je vodící profil v rolně. U rovinného zkružování je to drážka s poloměrem dle trubky, u 3D to ale musí být jinak, leda že by se rolny ještě natáčeli - viz. schemátko zkružování šroubovice.
Aj u rovinnej zakruzovacky mas rolny v jednej rovine a aj profil je ten isty a aj ked robis spiralu tak mas tak isto v jednej rovine, len ked uz dokruzujes tu trubku a ona ma tendenciu spojit sa tak tam prave vychylis ju o ten rozostup ktory potrebujes. A tym padom ti robi spiralu s rozostupom aky si nastavis.
Pochopitelne???[/quote]
To vypadá velmi dobře, mechanika celkem jednoduchá, ale jak tu někdo zmínil, problém bude řízení, které je dost závislé na experimentálních hodnotách.
Myslíte, že je nutné tu trubku, co do tvarovací hlavy žene ten beran, nějak fixovat proti otočení, nebo to udrží tření v té kalibrované naváděcí hlavě a tvarovací hlavě? Podle mě když by se ta trubka osově otočila, tak celé 3D zkroužení je v pytli.
Myslíte, že je nutné tu trubku, co do tvarovací hlavy žene ten beran, nějak fixovat proti otočení, nebo to udrží tření v té kalibrované naváděcí hlavě a tvarovací hlavě? Podle mě když by se ta trubka osově otočila, tak celé 3D zkroužení je v pytli.
[/quote]crickett píše:Nemas pravdu..Tydle rolny jsou u rovinné zkružovačky v rovině, jenže u zkružování např. šroubovice či spirály by se teoreticky měly ještě hýbat v axiálním směru, a to tak, že ta první bude pevná, druhá a třetí se posunují např. podle stoupání šroubovice (samozřejmě každá jinak). Další věc, co mi není jasná, je vodící profil v rolně. U rovinného zkružování je to drážka s poloměrem dle trubky, u 3D to ale musí být jinak, leda že by se rolny ještě natáčeli - viz. schemátko zkružování šroubovice.
Aj u rovinnej zakruzovacky mas rolny v jednej rovine a aj profil je ten isty a aj ked robis spiralu tak mas tak isto v jednej rovine, len ked uz dokruzujes tu trubku a ona ma tendenciu spojit sa tak tam prave vychylis ju o ten rozostup ktory potrebujes. A tym padom ti robi spiralu s rozostupom aky si nastavis.
Pochopitelne???
No, to je ale pořád zkružování v rovině, tím vychýlením jak tu popisuješ sice uděláš něco jako šroubovici, ale není to 3D zkružování a určitě ti takto nevyleze z mašiny přesnej výrobek. Mě jde o tom, jestli to 3D zkružování lze realizovat s těma rolnama, nebo se na to používá čistě ten princip uvedený kousek výš s tvarovací hlavou.
Zajímá mě to proto, že na přesné zkružování profilů do šroubovic musíme kooperovat vždy v Německu, nepodařilo se mi najít žádnou českou firmu, která by nám cokoliv podobného vzala.
No, to je ale pořád zkružování v rovině, tím vychýlením jak tu popisuješ sice uděláš něco jako šroubovici, ale není to 3D zkružování a určitě ti takto nevyleze z mašiny přesnej výrobek. Mě jde o tom, jestli to 3D zkružování lze realizovat s těma rolnama, nebo se na to používá čistě ten princip uvedený kousek výš s tvarovací hlavou.
Zajímá mě to proto, že na přesné zkružování profilů do šroubovic musíme kooperovat vždy v Německu, nepodařilo se mi najít žádnou českou firmu, která by nám cokoliv podobného vzala.[quote][/quote]
tu je zakruzovanie spiraly pomocou tych 3 kladiek.
http://www.youtube.com/watch?v=Lr-jLBso ... re=related
Zajímá mě to proto, že na přesné zkružování profilů do šroubovic musíme kooperovat vždy v Německu, nepodařilo se mi najít žádnou českou firmu, která by nám cokoliv podobného vzala.[quote][/quote]
tu je zakruzovanie spiraly pomocou tych 3 kladiek.
http://www.youtube.com/watch?v=Lr-jLBso ... re=related
Docela by me zajmalo jestli by se na to dalo udelat rovnou odmerovani toho radiusu a nasledna korekce ohybu. Napadlo me udelat krouzek tesne za zacatkem ohybu (kousek od te pevne navadeci hlavy) a merit vyoseni toho krouzku. Tim by mohlo odpadnout velke experimentovani a stacily by jen hrube zakladni hodnoty. Mohlo by neco takoveho fungovat ?