Má budoucí portálka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2019, 3:42

No jé jen reagoval na systém lité. To nebyl můj nápad a po stavbě velké portálovky vím, že bez broušení nic neudělám. Proto jsem to taky Autorovi napsal. Ty nápady se zalitým pravítkem to je jen alternativa.

Nevím, ale zdá se mi, že je jednodušší postavit "plechovou" konstrkukci z dostupných materiálů a ty pak kompletně vylít.
miv

13. 12. 2019, 4:21

Mrosconi píše: 13. 12. 2019, 3:42 No jé jen reagoval na systém lité. To nebyl můj nápad a po stavbě velké portálovky vím, že bez broušení nic neudělám. Proto jsem to taky Autorovi napsal. Ty nápady se zalitým pravítkem to je jen alternativa.

Nevím, ale zdá se mi, že je jednodušší postavit "plechovou" konstrkukci z dostupných materiálů a ty pak kompletně vylít.
Já Mariane nevěřím tomu, že se to nehne. Přesněji řečeno na základě zkušeností jsem si jistý, že se to hne. Proto hodlám odlít konstrukci se zalitím pouze přípojných prvků, u kterých mi stačí přesnost v milimetrech. Ostatní, včetně konstrukce montážního hranolu budu dělat až po vyzrání betonu. Ty montážní hranoly usadím s pomocí pravítka a vodováhy a následně částečně zaleju (možná jen granitem či pouze pryskyřicí - to se hýbe výrazně méně, navíc se bude dolívat jen pár centimetrů kvůli upevnění hranolů. Pak znovu po zatvrdnutí - broušením či zaškrabáním doladím horní plochu hranolů. Na to teprve budu montovat kolejnice vedení.
Teď kreslím tu konstrukci hranolů a lineárního vedení. Až to budu mít, dám to sem k oponentuře.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2019, 4:28

No já celou dobu myslel, že to nechceš opracovávat. Však to je první věc, co jsem psal, že se bez broušení neobejdeš. To mně napadlo v souvislostí s tím litím na 2x.
Ale kdyby to tak šlo, jak jsem nakreslil... bylo by to super. Prostě upevníš kotvicí prvky na sví místo a zaliješ. Za týden sundáš bednění, povolíš kotvící šrouby a necháš dozrát. Ale jak říkám, šel bych do jednodušší varianty s velkých jeklů.
Jo a ten portál udělej větší. 200x200mm je málo. Alespoň 300x300.
miv

13. 12. 2019, 4:30

Mrosconi píše: 13. 12. 2019, 10:49 Mive, já bych na to šel opačně. Však znáte mně, vše naruby:)

Nejdříve bych udělal nějakou tu rovinu. Pokud máš jistotu, že je v dílně něco rovné, tak bych tam položil lamino. to bych se snažil čím jak nejvíce srovnat, aby leželo celou plochou desky. Předpokládám, že se bavíme o ploše 120x160cm. Pokud bys měl k dispozici granitovou desku, tak to by byla paráda, ale s tím nepočítám.
Koupil bych předobrobenou (ideálně broušenou) tyčovinu (40x40mm min) a tu bych usadil na dno. Pak bych postavil bednění. Stěny bych udělal v celku, protože nevidím důvod proč by tomu mělo být jinak. K manipulaci to nepomůže a jen přicházíš o tuhost. Stěny bych ale udělal silnější. Pak bych udělal konstrukci která bude držet "stůl" a na ní bych položil kus desky, co bude přestavovat stůl. Teny mus být vyšší než zbytek konstrukce abys do něj pak udělal třeba T drážky. Do hranolu i desky bych co 10-15cm našrouboval závitovou tyč a nechal tak jak je. Občas můžeš přidat matici a podložku, aby se to dobře srostlo. Dodělal bych bednění a zalil celé jak je.

Pokud by se to povedlo a nic se nepohlo vlivem zrání, tak bys měl mít relativně slušně usazené kolejnice. Stůl určitě bude křivý, ale ten tak či onak budeš opracovávat až ve finálním stavu.

liti naruby.jpg
Co si o tom myslíte?
Lít budu v podstatě tak, jak popisuješ. Rovinu samosebou nemám, ale pro účely této konstrukce bohatě postačí rovnost laminové desky. Spodní desku podložím jemným štěrkem a maličko pískem, aby byla spolehlivě rovnoměrně zatížená. Obdobně, jako když kladeš dlažbu. Vše budu lít v podstatě najednou, ten UHPC nepotřebuje vibrovat, takže nehrozí rozpad bednění. Jen to lamino bude asi muset být silnější a nikoliv 18-tka.
miv

13. 12. 2019, 4:34

Dawe píše: 11. 12. 2019, 11:51 Kdyz by skousl srouby z druhe ruky, tak se daji koupit pouzite japonske HANSAN / ISSOKU C5/C7 na eBay za hodne dobre ceny. Ja uz jich par nakoupil a jsou vzdy jak nove. I modely s jednoduchou matici jsou tuhe jak cinske s predepnutou.
Díval jsem se na to na eBay-i, a zdá se mi to jako výborný nápad. Moc díky za tip. V prvním kole použiju tyto, je to značná cenová úspora.
miv

13. 12. 2019, 5:01

Mrosconi píše: 13. 12. 2019, 4:28 No já celou dobu myslel, že to nechceš opracovávat. Však to je první věc, co jsem psal, že se bez broušení neobejdeš. To mně napadlo v souvislostí s tím litím na 2x.
Ale kdyby to tak šlo, jak jsem nakreslil... bylo by to super. Prostě upevníš kotvicí prvky na sví místo a zaliješ. Za týden sundáš bednění, povolíš kotvící šrouby a necháš dozrát. Ale jak říkám, šel bych do jednodušší varianty s velkých jeklů.
Jo a ten portál udělej větší. 200x200mm je málo. Alespoň 300x300.
Mariane, já myslím, že 200x200 s desítkou stěnou je až až. Rozteč upnutí je 700 mm. Při zatížení osamělým momentem 1000 Nm uprostřed (nejhorší případ) je prohnutí 0.003 mm.
A to neuvažuji to, že ten profil bude vyplněn, čímž se to násobně vyztuží. V tomto případě si nemyslím, že slabé místo je ten profil. To už je slabší upevnění kolejnic a asi i upevnění podkladového hranolu kolejnic v bočnicích. Navíc určitě nedokážu udělat tak masivní Z.
Ona je spíš otázka tvaru portálu, protože problém odhaduji opravdu spíše v Z ose. Takže portál možná spíše trojúhelník než jekl. To ještě uvidím. Výpočty to ukážou.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

13. 12. 2019, 7:04

podle výpočtu se mi mělo Zko pohnout o pár tisícín a když dám D100 se dvěma plátky a chci jenom hladit, tak to rozvibruje tak, že vidíš jak se to hýbe holým zrakem. Takže nevěř výpočtům.
Těch 700mm rozteč je co?
Já mám metr dlouhé Zko a křižák má 420mm. Takže rozteč vozíku je cca 330mm. Pokud frézuji "nahože", můžu si dovolit uběr jaký mi dovolí 10Nm vřeteno. Vše je v naprostém počádku. Povrch jak zdrcadlo. Jakmile sjedu pod 300mm, jsem na 10% výkonu. Když jsem opracovával stůl, tedy podlahu, byl jsem 650 hluboko. A to je prostě masakr. Možná jsi ty vibrace slyšel i v Teplicích.
Prostě Zko na portálu je velmi náchylné a je třeba ho dooooobře navrhnout. Proto nešetř na výšce ani na délce mostu a měl rozteč vozáku větší než délku velikost posuvu Z. Pokud chceš 500mm Z, tak to alespoň 400mm rozteč, protože předpokládám, že většinu času budeš dělat v rozsahu tak 200mm max. Tam to bude v pohodě. Předpokládám, že máš kolejnice na vřeteníku a vozíky na smykadle (křižáku).
miv

13. 12. 2019, 8:39

Mrosconi píše: 13. 12. 2019, 7:04 podle výpočtu se mi mělo Zko pohnout o pár tisícín a když dám D100 se dvěma plátky a chci jenom hladit, tak to rozvibruje tak, že vidíš jak se to hýbe holým zrakem. Takže nevěř výpočtům.
Těch 700mm rozteč je co?
Já mám metr dlouhé Zko a křižák má 420mm. Takže rozteč vozíku je cca 330mm. Pokud frézuji "nahože", můžu si dovolit uběr jaký mi dovolí 10Nm vřeteno. Vše je v naprostém počádku. Povrch jak zdrcadlo. Jakmile sjedu pod 300mm, jsem na 10% výkonu. Když jsem opracovával stůl, tedy podlahu, byl jsem 650 hluboko. A to je prostě masakr. Možná jsi ty vibrace slyšel i v Teplicích.
Prostě Zko na portálu je velmi náchylné a je třeba ho dooooobře navrhnout. Proto nešetř na výšce ani na délce mostu a měl rozteč vozáku větší než délku velikost posuvu Z. Pokud chceš 500mm Z, tak to alespoň 400mm rozteč, protože předpokládám, že většinu času budeš dělat v rozsahu tak 200mm max. Tam to bude v pohodě. Předpokládám, že máš kolejnice na vřeteníku a vozíky na smykadle (křižáku).
Rozteč 700mm je rozteč vozíků kolejnic na X osách, tudíž rozpětí portálu. S tím Z je to právě to, co jsem zmiňoval - tam je slabé místo. Ale není to dimenze portálu jako taková - ten se nehýbe. Problém je v tom, že po portálu jezdí zleva doprava jedna plotna - tj. Y a na ní je teprve upevněna osa Z. A to je ten klíčový problém. Tam jsou dva prvky, které se vzájemně mohou kroutit. Ten problém je tudíž dle výpočtu ve spojení vozíku osy Y s portálem a ve spojení vozíku osy Z s pohyblivou deskou osy Y. Nikoliv ve vlastním portálu jako takovém.
Tam ale ještě s návrhem nejsem. Zatím řeším pojezd portálu a dimenzi vlastního protálu.
grade065

13. 12. 2019, 8:49

To Miv....k tomu odlití těch ploch. Nechce se mi to kreslit ale v podstatě ti stačí robustní příměrné pravítko v délce základny, a čtyři čtvercové zálitky z litiny které vlepíš nahoru do rohů základny (když budeš mít pravítko šíře 50mm, zálitky budou 50*50*třeba 20-30mm). Pomocí pravítka zaškrabeš dvojici v ose Y a potom jednotlivě na druhé straně (původně zaškrabanou dvojici vezmeš jako master). Pravítko naseparuješ tenkou vrstvou oleje položíš na dvojici zaškrabkaných destiček ve směru osy Y a přitahneš Svěrkama. Škvíru mezi destičkami (budoucí plochu pod lineár) po stranách utěsníš a trubičkou na počátku zalitou v betonu, natlačíš zespodu speciální epoxid( gadur fluid) naplněný v kartuši. Ideální vrstva by měla být 2-3mm. Pečlivě prostuduj tohle video. Sice jsou to kluzné plochy, ale princip je stejný, mřížky samozřejmě potřebovat nebudeš.
Pro chlupatý koule mistra Kápě pečený na vohni!!
miv

13. 12. 2019, 8:51

miv píše: 13. 12. 2019, 8:39
Mrosconi píše: 13. 12. 2019, 7:04 podle výpočtu se mi mělo Zko pohnout o pár tisícín a když dám D100 se dvěma plátky a chci jenom hladit, tak to rozvibruje tak, že vidíš jak se to hýbe holým zrakem. Takže nevěř výpočtům.
Těch 700mm rozteč je co?
Rozteč 700mm je rozteč vozíků kolejnic na X osách, tudíž rozpětí portálu. S tím Z je to právě to, co jsem zmiňoval - tam je slabé místo. Ale není to dimenze portálu jako taková - ten se nehýbe. Problém je v tom, že po portálu jezdí zleva doprava jedna plotna - tj. Y a na ní je teprve upevněna osa Z. A to je ten klíčový problém. Tam jsou dva prvky, které se vzájemně mohou kroutit. Ten problém je tudíž dle výpočtu ve spojení vozíku osy Y s portálem a ve spojení vozíku osy Z s pohyblivou deskou osy Y. Nikoliv ve vlastním portálu jako takovém.
Tam ale ještě s návrhem nejsem. Zatím řeším pojezd portálu a dimenzi vlastního protálu.
Ještě jedna poznámka. Z pohledu osy Z, což je podle mne zcela klíčové, je nutné navrhovat portál hlavně na pevnost v krutu. Protože to je dle mne ten hlavní problém. Chtěl bych se zeptat, ty máš ten portál vylitý polymerem nebo betonem?
miv

13. 12. 2019, 9:46

grade065 píše: 13. 12. 2019, 8:49 To Miv....k tomu odlití těch ploch. Nechce se mi to kreslit ale v podstatě ti stačí robustní příměrné pravítko v délce základny, a čtyři čtvercové zálitky z litiny které vlepíš nahoru do rohů základny (když budeš mít pravítko šíře 50mm, zálitky budou 50*50*třeba 20-30mm). Pomocí pravítka zaškrabeš dvojici v ose Y a potom jednotlivě na druhé straně (původně zaškrabanou dvojici vezmeš jako master). Pravítko naseparuješ tenkou vrstvou oleje položíš na dvojici zaškrabkaných destiček ve směru osy Y a přitahneš Svěrkama. Škvíru mezi destičkami (budoucí plochu pod lineár) po stranách utěsníš a trubičkou na počátku zalitou v betonu, natlačíš zespodu speciální epoxid( gadur fluid) naplněný v kartuši. Ideální vrstva by měla být 2-3mm. Pečlivě prostuduj tohle video. Sice jsou to kluzné plochy, ale princip je stejný, mřížky samozřejmě potřebovat nebudeš.
Díky. Vlastní konstrukce není problém. Problém je přesně to, co popisuješ a tím je získání roviny pro lineáry. Jdu studovat ten popis.
miv

13. 12. 2019, 10:05

grade065 píše: 13. 12. 2019, 8:49 vrstva by měla být 2-3mm. Pečlivě prostuduj tohle video. Sice jsou to kluzné plochy, ale princip je stejný, mřížky samozřejmě potřebovat nebudeš.
Pokud to správně chápu, pak se ti podařilo navrhnout způsob vytvoření roviny pro uložení lineárů bez použití obráběných ploch. Ty čtyři litinové zálitky slouží jen jako opora pro granitové pravítko. Pak že to nejde. :D
Ta metoda se mně osobně velmi líbí - to by opravdu mohlo fungovat. Těch zalitých trubiček tam sice musí být více - když tam podlévali ten stůl, měli z boku asi dvě díry, to ale není problém. Takže rovinu vytvoří ten granit. Musí se ale pořádně naseparovat, jinak by to bylo poměrně nepříjemné- dobře přilepené pravítko za 5 tisíc by byl trapas.
grade065

13. 12. 2019, 10:05

Off topič.... Prosím když cituješ, tak smázni obsah té citace ať tu nejsou zbytečný hadí. Dík :wink:
grade065

13. 12. 2019, 10:14

Separaci hustším olejem nebo rozehřátým včelím voskem a vytřít pěkně dosucha abys nerozhodli geo... Odloupnout půjde od hrany v pohodě. Granitové pravítko v téhle dimenzi za 5k...to jsi beznadějný optimista :lol: Kritické je to přitažení... Kartuší v téhle ploše vyvineš slušný tlak a pokud razítko nemá stovky kg, tak by se mohlo hnout...
miv

13. 12. 2019, 10:17

miv píše: 13. 12. 2019, 10:05
grade065 píše: 13. 12. 2019, 8:49 vrstva by měla být 2-3mm. Pečlivě prostuduj tohle video. Sice jsou to kluzné plochy, ale princip je stejný, mřížky samozřejmě potřebovat nebudeš.
Pokud to správně chápu, pak se ti podařilo navrhnout způsob vytvoření roviny pro uložení lineárů bez použití obráběných ploch. Ty čtyři litinové zálitky slouží jen jako opora pro granitové pravítko. Pak že to nejde. :D
Ta metoda se mně osobně velmi líbí - to by opravdu mohlo fungovat. Těch zalitých trubiček tam sice musí být více - když tam podlévali ten stůl, měli z boku asi dvě díry, to ale není problém. Takže rovinu vytvoří ten granit. Musí se ale pořádně naseparovat, jinak by to bylo poměrně nepříjemné- dobře přilepené pravítko za 5 tisíc by byl trapas.
Díra byl jen jedna z každé strany - takže to samo o sobě teče dobře. Ten GADUR FLUID je to, co u nás dodává DAWEX, předpokládám.
Jdu to zapracovat do detailu horních ploch.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“