Ja bych na to kvuli este normalni cene vzal frezu od HOFMANA 16-18 mm prumer, s delkou bude malicko potiz.
Material nastroje TK, povlak TiAlN. (typ N)
Rezna rychlost 80-100 m/min
Otacky kolem 1000/min
Na zub tak 0.07-0.08 mm
Chlazeni vzduch.
ap 0.2 mm , ae max. 10 kvuli prohybani a ten dvema stovkam tolerance.
RADEK
Frezovani hlubokych kapes
Kalil by som to len za predpokladu, ze by som niektore miesta nedokazal udrzat pod kaliacou teplotou .. a akokolvek spekulujem .. tak take teploty su daleko nad 500 stupnov (prve premeny su uz pri tychto teplotach .. zalezi od zlozenia . ale realne kaliace teploty su az nad 800 az 1100 stupnov .. zas podla zlozenia ocele). Ten material nastroja aj obrobku je tepelne dost dobre vodivy, takze to chladenie dokaze spolahlivo udrzat teplotu pod 500 stupnov co beriem ako maximalny limit aby som spolahlivo vedel ze nedochadza k zmene vlastnosti ocele. To ze to uchladit dokazu dokazuje aj fakt ze tam steka ta kvapka (cohokolvek) .. ta by sa pri teplotach kde dochada k zmenam v stukture ocele premenila na paru.Radek-B píše:To je hloupost , kalil bys to za chodu, pro to se nepouziva ani jakakoli kapalina.k píše:pouziva sa aj zmrazeny vzduch .. ci to je pouzite aj v tomto pripade neviem.audina píše:Na tých videach ale nie je vidno žiadnú emulziu . Ako to chladia, èo tam fúkaju za plyn ?
Este raz som si to video pozrel . ono tam steka kvapka (maziva/chladiva) takze to moze byt aj mrazeny vzduch s airosolom emulzie.
To co tam steka je nejaky zbytek z predchozich operaci.
Kdyz uz tak se pouziva normalni stlaceny vzduch aby odchazely spony a chladil se nastroj v rozumne mire.
RADEK
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
K-
Kdyz o tom nic nevis z praxe , tak o tom skus alespon neco nastudovat.
Tim ze do toho rezu pustis kapalinu nezakalis material obrobku, ale spony
a povrch ve velmi tenkte vrstve. Vetsinou se kali primo ta hrana ktera vznika pri obrabeni. Ta ti velmi spolehlive a pomerne i dost rychle znici brit nastroje.
Vem lepsi katalog nejakych nastroju a tam to byva i z obrazkama.
Tak nevim jestli si nekdy stal u bezici frezy nebo soustruhu, tam spony bezne odchazeji v jasne fialovych barvach. Se nekdy podivej , pokud pochybujes o vznikajicich teplotach. Dalsi neverici muzou klidne provest tzv. HAND PUCHYR TEST.
RADEK
Kdyz o tom nic nevis z praxe , tak o tom skus alespon neco nastudovat.
Tim ze do toho rezu pustis kapalinu nezakalis material obrobku, ale spony
a povrch ve velmi tenkte vrstve. Vetsinou se kali primo ta hrana ktera vznika pri obrabeni. Ta ti velmi spolehlive a pomerne i dost rychle znici brit nastroje.
Vem lepsi katalog nejakych nastroju a tam to byva i z obrazkama.
Tak nevim jestli si nekdy stal u bezici frezy nebo soustruhu, tam spony bezne odchazeji v jasne fialovych barvach. Se nekdy podivej , pokud pochybujes o vznikajicich teplotach. Dalsi neverici muzou klidne provest tzv. HAND PUCHYR TEST.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
ano je mi uplne jasne, ze material tesne pri mieste obrabania ma vyssiu teplotu ako je priemerna teplota obrobku .. ani vysoka tepelna vodivost materialu nedokaze odvadzat take teplo postacujuco rychle. Lenze to je presne o tom, ake rezne podmienky mate a ake chladenie pouzivate.
Stava sa mi, ze pri chladeni kvapalinou tato doslovne vrie v mieste zaberu nastroja. Ale aj tak sa da este udrzat teplota spon taka, ze ostavaju kovovo leskle a nie fialove.
Samozrejme ked mi chladenie nestaci tak sa teplota v mieste rezu dostane cez kaliacu teplotu .. ale tomu ma prave dobre chladenie predchadzat.
pokial ide o skusenosti z praxe .. sa na chladenie "sere" pretoze nastroj nie je moj stroj tiez nie a kto bude masinu od toho sajrajtu cistit ... je potom je jasne, ze spony su krasne tepelne sfarbene..
V svojej dielni si take nedovolim a nastroje setrim . ak mi chladenie nestaci a teplota v mieste rezu ide hore tak mam bud blbe chladenie alebo tupy nastroj alebo zle rezne podmienky .. tak sa snazim z toho nieco upravit. Zas .. nemam ani stroj ktory by mal 5kW motor aby zvladol taku sponu ktoru uz uchladit neviem.
Je pravda ze doma mam len chladeni emulziou a zmrazeny vzduch z vlastnej praxe nepoznam, lenze co som o tom nastudoval napoveda tomu, ze to funguje a nekali to obrobok.
Stava sa mi, ze pri chladeni kvapalinou tato doslovne vrie v mieste zaberu nastroja. Ale aj tak sa da este udrzat teplota spon taka, ze ostavaju kovovo leskle a nie fialove.
Samozrejme ked mi chladenie nestaci tak sa teplota v mieste rezu dostane cez kaliacu teplotu .. ale tomu ma prave dobre chladenie predchadzat.
pokial ide o skusenosti z praxe .. sa na chladenie "sere" pretoze nastroj nie je moj stroj tiez nie a kto bude masinu od toho sajrajtu cistit ... je potom je jasne, ze spony su krasne tepelne sfarbene..
V svojej dielni si take nedovolim a nastroje setrim . ak mi chladenie nestaci a teplota v mieste rezu ide hore tak mam bud blbe chladenie alebo tupy nastroj alebo zle rezne podmienky .. tak sa snazim z toho nieco upravit. Zas .. nemam ani stroj ktory by mal 5kW motor aby zvladol taku sponu ktoru uz uchladit neviem.
Je pravda ze doma mam len chladeni emulziou a zmrazeny vzduch z vlastnej praxe nepoznam, lenze co som o tom nastudoval napoveda tomu, ze to funguje a nekali to obrobok.
LOL prej handpuchyr test 
Dle mych zkusenosti silne pochybuju ze ty rezne podminky co psal Radek-b na takovou delku vylozeni nastroje bude fungovat..... ty hodnoty bych urcite podelil 2ma az 3ma. Zejmena ae-10mm je opravdu hodne.
Ja osobne bych dotoho sel platkama.
Pred vanocema jsem si nechal koupit frezu SECO 3z, Lcelkova cca 150mm, nechal jsem si ji odlehcit na 70mm a uz jsem s ni i dokoncoval s docela peknym povrchem, mat by byl 19312, ale nekaleny.

Dle mych zkusenosti silne pochybuju ze ty rezne podminky co psal Radek-b na takovou delku vylozeni nastroje bude fungovat..... ty hodnoty bych urcite podelil 2ma az 3ma. Zejmena ae-10mm je opravdu hodne.
Ja osobne bych dotoho sel platkama.
Pred vanocema jsem si nechal koupit frezu SECO 3z, Lcelkova cca 150mm, nechal jsem si ji odlehcit na 70mm a uz jsem s ni i dokoncoval s docela peknym povrchem, mat by byl 19312, ale nekaleny.
EdgeCAM 2014 a 2017
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Platkama neudelas dvoustovkovy povrch, 50hrc neni zas tak moc a sel bych i po vic nez po 10-ti pokud by to nedrncelo nebo nepistelo(ma pridavek 0.4, nevybira to komplet !!!). To co sem napsal by melo platit pro 62-63 hrc a melo by to vydrzet 100-150 metru v rezu.
Surova nastrojovka je maslicko , to se s kalenou neda vuubec srovnavat , vem autogen lehce to zakal a pak napis jak to dopadlo.
Skoda ze tomkl neuvedl jak to nakonec dopadlo vcetne podminek.
(treba to zmrazil vzduchem
vletu 
RADEK
Surova nastrojovka je maslicko , to se s kalenou neda vuubec srovnavat , vem autogen lehce to zakal a pak napis jak to dopadlo.
Skoda ze tomkl neuvedl jak to nakonec dopadlo vcetne podminek.
(treba to zmrazil vzduchem

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Tak mi nato pouzily 3z hlavicku SECO a platky byly FETTE 60533 - LMT FETTE (package quantity = 10)
ADHX 110305 ER INSERT GRADE LC610T
no udeli jsme rovinost ve 0.04 takze nic moc
otacky sem dal 1600 a posuv 300mm/min krokZ 0.6mm - ikdyz na dilne to pak stejne jeli 1000mm/min po 1mm
ADHX 110305 ER INSERT GRADE LC610T
no udeli jsme rovinost ve 0.04 takze nic moc
otacky sem dal 1600 a posuv 300mm/min krokZ 0.6mm - ikdyz na dilne to pak stejne jeli 1000mm/min po 1mm