noobske dotazy :)
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ten krouťák modelářského serva opravdu nebude nic moc. Vem si že běžné servo má moment 3 kg x cm, to je 30 N x cm, to je 0.3 Nm, a to už by byl hodně slabý krokový motor. I kdybys použil ta velká serva, tak se dostaneš na 1.5 Nm. Navíc reakční doba takového průměrného serva je kolem 200 ms / 60 stupňů, takže dosáhneš zhruba 1 otáčku za sekundu. Když použiješ metrickou závitovku, budeš na posuvu nějakých 100 mm/min, to je tragédie. Nehledě na to, že musíš těm servům nějak vykuchat dorazy. Určitě jdi do KM.
Petr Spáčil
Ano pruzna spojka muze "prakticky vzdy" zlepsit rychlost pri ktere dochazi ke ztratam kroku. Ale stejne tak muze za urcitych (nikoliv nerealnych) podminek chod zhorsit. Zalezi to vzdy na konkretnich parametrech systemu. Kdyby si nekdo dal praci s opravdu detailnim popisem celeho systemu (coz se myslim u skutecnych profi stroju dela) a optimalizoval system zmnenou nektereho z parametru dostal by se ten stroj zase podstatne jinam. Teorie neni pouze krasna, ale kdyz se opravdu aplikuje do dusledku pak zustava i zkuseny covek hledet s otevrenou hubou jake rezervy v systemu jsou.robokop píše:teorie zni krasne ale praxe je ze misto navrtane kulatiny ti pruzna spojka prakticky vzdy zvysi rychlost pri ktere uz dochazi ke ztratam kroku a to rapidne tedy treba zdesetinasobi rychlost stroje pricemz to nebylo zpusobeno nesouososti ale setrvacnym momentem
Nicmene v pedchozim prizpevku jsem psal
takze nechapu proc se stavite k teorii tak jakoze je to sice pekne ale v praxi nepouzitelne.CZ_Pascal píše:...Shrnuto podtrzeno mechanicke namanahi se v kazdem pripade zlepsi pouzitim pruzne spojky a v oblastech ve kterych se pohybujeme je mala sance ze by uskodila....
Ne kazdy motor se takto bude chovat a opet zalezi jak je tento motor buzen. Ale samozrejm tento jev (tedy nektera z vlastnich rezonanci) je pravdepodobny. A polozeni na polstar neni nic jineho nez zmnena nektereho z parametru systemu. Takze i na tento pripad by teorie nebyla kratka a kupodivu by predpovedela ze se ten motor pri polozeni na polstar pri urcitych podminkach zastavi.robokop píše: kdyz si polozis vetsi krokac na polstar (bez zateze) tak se prestane tocit!!
ano je to tou mekkou podlozkou coz je jev ktery take castecne vysvetluje to co se zde probira
Chci tim rict ze nechapu smysl tohoto argumentu.
Nikoliv diferencialni rovnice, ale pouze system diferencialnich rovnic. Nelze pocitat odelene elektrickou a mechanickou cast systemu, protoze jsou velice uzce provazane.k píše:Samozrejme diferencialna rovnica to popise presne ale fakt som sa do nej hnat nexcel
pouziti mikrokrokovani je pouze vstup do systemu takze at uz jedete na celokrok nebo mikrokrokovani z hlediska matematickeho popisu se nic nemeni.k píše:Ono totiz ak na krokaci pouzijem mikrokrokovanie bude to zas ine aj v nizkych otackach

Ale je pravda ze snazit se neco pocitat neni uplne idealni vzhledem ke spouste neznamych parametru ktere ma navic kazdy z nas jine takze by to nikomu jinemu nez vam nepomohlo.
No a to nejlepsi nakonec. Koncim s teoretickym popisem cehokoli protoze mi to da pouze praci to nadatlit a jak se zda tak to lidi moc nezajima.
Ale mě jo, udělej si někdy výlet do Slavkova a probereme světovou krizi
Rosta.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jez zde pisu ze polozeni motoru na polstar je velmi podobna vec jako zatizit rotor dalsi setrvacnou hmotou
je to proste zvetseni protireakce proti kazdemu kroku
na tom polstari to snizi natolik schopnosti motoru ze kdyz to nebudes vedet tak si budes myslet zee shorel driver
ten motor se dle typu a driveru nebude schopen treba roztocit vubec a to ani nizkymi otackami
pritom pri montazi na stroj bude mit nesmirnou silu a slusne otacky
jestlize ale teorie rika neco jineho me staci co jsem videl na vlastni oci
a to ze pruznost v systemu ma zasadni pozitivni i negativni vlivy na chovani a vykon
pro jistotu pridavam ze se jednalo o motor 4Nm tedy macik co ma uz svoji znacnou setrvacnou hmotu
na tom polstari to snizi natolik schopnosti motoru ze kdyz to nebudes vedet tak si budes myslet zee shorel driver
ten motor se dle typu a driveru nebude schopen treba roztocit vubec a to ani nizkymi otackami
pritom pri montazi na stroj bude mit nesmirnou silu a slusne otacky
jestlize ale teorie rika neco jineho me staci co jsem videl na vlastni oci
a to ze pruznost v systemu ma zasadni pozitivni i negativni vlivy na chovani a vykon
pro jistotu pridavam ze se jednalo o motor 4Nm tedy macik co ma uz svoji znacnou setrvacnou hmotu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No a podle mne to zase nema se "zatizenim motoru dalsi setrvacnou hmotou" vubec nic spolecnehorobokop píše:jez zde pisu ze polozeni motoru na polstar je velmi podobna vec jako zatizit rotor dalsi setrvacnou hmotou

Polozenim motoru na polstar ho naopak "odlehcite" Motor udela krok snandeji protoze mu "neuhne" pouze rotor, ale i stator (ktery uz v tomto pripade neni stator). Motor samozrejme na takoveto podminky konstruovan neni a nepracuje. Vyrobce 4Nm motoru neprodpoklada jeho ulozeni ve stroji "na polštáři". Nicmene tento stav nema nic spolecneho s pridanim zateze normalne ulozenemu motoru.
At si udela kazdy svuj zaver, ale pro mne "polstar" neni zadny dukaz majici pouzitelnou spojitost s pruznym nebo pevnym spojenim motoru s posuvovym sroubem.
Nicmene je to podle mne dobra ukazka toho co se stane kdyz mam motor spatne uchyceny (povolene srouby, nebo decimetrove distancni sloupky tloustky 4mm pouzite jako uchyceni a pod.)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
polstar je proste nevhodna pruznost systemu
to jen dokazuje ze pruznost ma znacny nezanedbatelny vliv na vykony motoru
prave diky nespojitemu rizeni krokacu
takovy system ma pak v modelu i tisice vstupnich parametru ktere ho popisuji aby se ta modelova situace priblizila skutecnosti
praxe to jen potvrzuje viz 4nasobnee navyseni rychlosti stroje
to jen dokazuje ze pruznost ma znacny nezanedbatelny vliv na vykony motoru
prave diky nespojitemu rizeni krokacu
takovy system ma pak v modelu i tisice vstupnich parametru ktere ho popisuji aby se ta modelova situace priblizila skutecnosti
praxe to jen potvrzuje viz 4nasobnee navyseni rychlosti stroje
lenze moderne drivre uz davno neriadia prud skokovo ale sinusovo .. (priklad M880A leadschine) .
Samozrejme vhodny driver s mikrokrokovanim vlastne generuje taktiez sinusovy vystup. (sinus je takmer perfektny- podla osciloskopu - overil som si to na 1 fazovom async motore zapojenom na ME742, - jedno vynutie hlavne na A svorkach a rozbehove vinutie na B svorkach a motor slape bez akehokolvek trhania a podivnych zvukov ktore pozname z krokacov na low cost drivroch)
Vseobecne zrejme tiez nie je mozne povedat, ze kdekolvek nahradime tuhu spojku pruznou dosiahneme 4-nasobne zlepsenie maximalky pohybu ..
Samozrejme vhodny driver s mikrokrokovanim vlastne generuje taktiez sinusovy vystup. (sinus je takmer perfektny- podla osciloskopu - overil som si to na 1 fazovom async motore zapojenom na ME742, - jedno vynutie hlavne na A svorkach a rozbehove vinutie na B svorkach a motor slape bez akehokolvek trhania a podivnych zvukov ktore pozname z krokacov na low cost drivroch)
Vseobecne zrejme tiez nie je mozne povedat, ze kdekolvek nahradime tuhu spojku pruznou dosiahneme 4-nasobne zlepsenie maximalky pohybu ..
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
bylo to na driveru se sinusovym prubehem
ten prubeh je stale diskretni
a vseobecne nelze rict ze kdyz se blizi sinusovce ze je sinusovy
je to vetsinou velmi omezeny pocet mikrokroku, zpravidla 8 nebo 16
problem to zmensi ale nezrusi uplne
stale zapominas na spoustu veci a zjednodusujes problem natolik ze se ti vytraci podstatne vlivy
vetsina modelu selhava kddyz se problem prilis zjednodusi
a vlivy pro zdanlivou nepodstatnost zanedbaji
ten prubeh je stale diskretni
a vseobecne nelze rict ze kdyz se blizi sinusovce ze je sinusovy
je to vetsinou velmi omezeny pocet mikrokroku, zpravidla 8 nebo 16
problem to zmensi ale nezrusi uplne
stale zapominas na spoustu veci a zjednodusujes problem natolik ze se ti vytraci podstatne vlivy
vetsina modelu selhava kddyz se problem prilis zjednodusi
a vlivy pro zdanlivou nepodstatnost zanedbaji
preco len 8 alebo 16 ? moderne drivre zvladaju aj 128 krokov a viac ..
A pokial ide o zmenu prudu cievkou motora, dobre aj ked je diskretna ale pri beznych podmienkach je uz nemeratelna t.j. skok z jednej diskretnej urovne na druhu) a vplyv na motor tazko mechanicky pozorovatelny. Potom by sme mohli povedat, ze bezny menic na async motor pracujuci povedzme s 16kHz frekvenciou tiez nedava motoru 50Hz ale len 50Hz napodobenych PWM modulaciou na 16kHz nosnej .. t.j. diskretny vystup .. ? nie aj s nizkou indukcnostou privodnych kablov a jednoduchym dolnopriepustnym filtrom sme uz na takmer idealnom sinuse ktory cez ten motor tecie.
Len naznacujem aby si mnoho zaujemcov, ktory nie su spokojny s rychlostami svojich motorov nespravilo iluziu ze za 10 EUR kupia pruznu spojku a bude im to chodit 4x rychlejsie. to ze ich driver nedava prud, a napetie taktiez nestaci si uz tiez nevsimnu. Podla mna to napetie a dosahovany prud na drivri je _podstatne_ dolezitejsia vec ako pruzna spojka .. Ako som uz povedal, na svojom stroji mam aj pruznu aj tuhu spojku a nijaky podstatny rozdiel medzi osami s rozdielnym typom spojky nepozorujem ( a obe dosahuju rychlosti cez 6m/min ). Samozrejme nexcem tym povedat ze pruzna spojka je zla .. ale neprecenoval by som ju tak.
A pokial ide o zmenu prudu cievkou motora, dobre aj ked je diskretna ale pri beznych podmienkach je uz nemeratelna t.j. skok z jednej diskretnej urovne na druhu) a vplyv na motor tazko mechanicky pozorovatelny. Potom by sme mohli povedat, ze bezny menic na async motor pracujuci povedzme s 16kHz frekvenciou tiez nedava motoru 50Hz ale len 50Hz napodobenych PWM modulaciou na 16kHz nosnej .. t.j. diskretny vystup .. ? nie aj s nizkou indukcnostou privodnych kablov a jednoduchym dolnopriepustnym filtrom sme uz na takmer idealnom sinuse ktory cez ten motor tecie.
Len naznacujem aby si mnoho zaujemcov, ktory nie su spokojny s rychlostami svojich motorov nespravilo iluziu ze za 10 EUR kupia pruznu spojku a bude im to chodit 4x rychlejsie. to ze ich driver nedava prud, a napetie taktiez nestaci si uz tiez nevsimnu. Podla mna to napetie a dosahovany prud na drivri je _podstatne_ dolezitejsia vec ako pruzna spojka .. Ako som uz povedal, na svojom stroji mam aj pruznu aj tuhu spojku a nijaky podstatny rozdiel medzi osami s rozdielnym typom spojky nepozorujem ( a obe dosahuju rychlosti cez 6m/min ). Samozrejme nexcem tym povedat ze pruzna spojka je zla .. ale neprecenoval by som ju tak.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
128 kroku nemuze vetsina lidi zde pouzit protoze nema dost rychly gnerator kroku...
zase praxe
a to ze tam das misto kusu kulatiny pruznou spojku a bude to jezdit 4x rychleji je pri 16tce trictvrtemetrovym sroubu u takove masiny kterou mam na mysli fakt takze nevim proc bych to nemohl tvrdit
ta spojka znacne zlepsi chod a tudiz se vyplati do ni investovat
zase praxe
a to ze tam das misto kusu kulatiny pruznou spojku a bude to jezdit 4x rychleji je pri 16tce trictvrtemetrovym sroubu u takove masiny kterou mam na mysli fakt takze nevim proc bych to nemohl tvrdit
ta spojka znacne zlepsi chod a tudiz se vyplati do ni investovat