Mam posledni dobou nejakou smulu na praskani litiny, je to par tydnu co jsem svaroval sverak a ted tohle.

si to varil tigom?Dawe píše: ↑21. 12. 2019, 9:09 Britt>Ja jsem se na to taky hned vrhnul. Sel jsem po trhlinach , navrtaval je, a ten doraz byl skoro na skoro na na dve pulky - drzel na kousicku masa uprostred viz foto. Mam to ted uz vyvarene, zbyva dobrousit, vytmelit, striknout a bude jak novy. Musim jeste zkontrolovat i prubezny zachyt pro podelny naraznikovy valec, ten ma velice podobny design, tak aby nebyl take popraskany.
Jinak ja to mel ten doraz rozbity taky hned od zacatku co jsem ho dostal k S28. Projevovalo se to tak, ze pri dotazeni sroubu neslo vubec tocit s noniem nastavujicim doraz. A zaroven ani poradne nedrzel na miste. Trhliny nebyly jeste videt, ale byly tam.
AHojDawe píše: ↑21. 12. 2019, 9:36 habitat3 >To je TIGem, Elektrodou se litina dobre nevari![]()
HellGrip>
Ja takove relativne ciste, nezaolejovane, dily delam doma vetsinou bez pece "za studena" TIG pulzem s hodne velkou amplitudou. Umyju dil v perchloru nebo acetonu. Predehrivam na 100-150°C, prid.material UTP A8051 Ti (velmi dulezity faktor). Pokud je nutno zastavit trhlinu, tak odvrtam na krajich jak to nejlip jde. Delam hodne siroky "V" vybrus i za cenu ze dil rozlomim. Do Vcka kladu kratke housenky. Drzim interpass pod 150°C, snazim se zbytecne nemichat lazen se zakladnim materialem - jak se spoji, hned jdu dal. Elektroda i material typicky prumeru 2.4mm. Pri vychladnuti opet pomalu najet na pocatecni teplotu. Pulz kolem 5Hz, 80% dc, amplituda 2:1 dost pomuze s teplotou tensich sten. Po dovareni housenky je nutne hned poklepat pro uvolneni pnuti! Vetsinou je to napoprve hezky cisty svar bez porozity a drzi paradne.
Tento postup spolehlive produkuje svar bez trhlin, ale staci jednu vec osidit a riskujes pritomnost kritickych trhlin. Viz nasledujici foto ukazky trhlin na tom dorazu.
svarovani litiny S28 mikrometricky doraz (prasklinky OK).jpg
svarovani litiny S28 mikrometricky doraz (prasklina NOK).jpg
Jako malý šolda jsem se chodil dívat přes cestu do kovárny. Když mu tam někdo donesl na zavaření litinu, tak omotal normální eldu měděným drátem a vařil. A zaklepával. Nevím, jestli měl možnost koupit eldy na litinu, ale v šedesátkách jako kovář, který ve své kovárně dělal jen melouchy, jinak chodil někam do práce, asi těžko. Ty běžné se nějak sehnat daly.