chlazení
jaké by jste doporučili chlazení pro CNC frézku, užití hlavně ocel/dural?
dost jse přečetl, dost názorů slyšel ale vždy to byli nějak zkreslené údaje a nevím co si vybrat.. moje zkušenost je z klasické frézky poléváním emulzí.. nicméně údajně je lepší chlazení mlhou nebo vzduchem co vy na to? Někde se dá dočíst že mlha je lepší pouze za určitých podmínek se speciálními rychlořeznými plátky atd..
nějáke shrnutí výhody nevýhody?
jsem ve fázi že musím udělat nějákou vanu pokud budu standartně polévat emulzí a nebo se na to vykašlat a udělat něco jiného?
případně nějáké doporučení na výrobce různých chlazení..?
upozorňuju že mě nejde o extra drahá profi řešení vnitřním chlazením vřetenem a nástrojem atd.. prostě něco rozumně použitelného za rozumné peníze k střední frézce..
děkuji za názor
dost jse přečetl, dost názorů slyšel ale vždy to byli nějak zkreslené údaje a nevím co si vybrat.. moje zkušenost je z klasické frézky poléváním emulzí.. nicméně údajně je lepší chlazení mlhou nebo vzduchem co vy na to? Někde se dá dočíst že mlha je lepší pouze za určitých podmínek se speciálními rychlořeznými plátky atd..
jsem ve fázi že musím udělat nějákou vanu pokud budu standartně polévat emulzí a nebo se na to vykašlat a udělat něco jiného?
upozorňuju že mě nejde o extra drahá profi řešení vnitřním chlazením vřetenem a nástrojem atd.. prostě něco rozumně použitelného za rozumné peníze k střední frézce..
děkuji za názor
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Se vzduchem zkušenost nemám. Mlha je podle mě vhodná jen pro profi nasazení. Olejová mlha se dostane všude, musí být kompletně zakrytovaný stroj a odsávání s filtrací které není až tak úplně triviální (= drahé). Bez toho počítej po nějaké době s totálním zaolejováním celé dílny.
Pro domácí použití mi úplně vyhovuje emulze. Nedá se tomu říct polévání, to platilo v době mechanických frézek kdy 3000 otáček byl neslýchaný extrém. Spíš se to podobá rozstřikování všemi směry, takže nějaký kryt nebo aspoň ohrádku by to chtělo
Ale kdyby se ti nějak amatérsky povedlo tlakové chlazení středem tak by to nemělo chybu
Spousta operací se tím hrozně zjednodušuje, hlavně hlubší díry, závity a tak. Ale cáká to děsně, všude, i nahoru.
Pro domácí použití mi úplně vyhovuje emulze. Nedá se tomu říct polévání, to platilo v době mechanických frézek kdy 3000 otáček byl neslýchaný extrém. Spíš se to podobá rozstřikování všemi směry, takže nějaký kryt nebo aspoň ohrádku by to chtělo

Ale kdyby se ti nějak amatérsky povedlo tlakové chlazení středem tak by to nemělo chybu

Aleš Procháska
právě bych nerad zakrytovaval celý stroj, když vidím moderní CNC jak tam tryská emulze tak provozovat něco takového bez kompletního zakrytování prostě nelze.. takže mě myšlenka foukat na to vzduch, nedělat kryty celkem zaujala.. nicméně otázka jak to funguje v praxi.. ? vymýšlet vnitřní chlazení pro mě nepřipadá v úvahu to tak ještě u soustruhu ale u frézky by to znamenalo v podstatě jiné vřeteno a to je prostě v mých podmínkách nesmysl.. nemám frézku na výrobu ale jako koníček tak se nepotřebuju dostat k profi řezným podmínkám..prochaska píše:Se vzduchem zkušenost nemám. Mlha je podle mě vhodná jen pro profi nasazení. Olejová mlha se dostane všude, musí být kompletně zakrytovaný stroj a odsávání s filtrací které není až tak úplně triviální (= drahé). Bez toho počítej po nějaké době s totálním zaolejováním celé dílny.
Ale kdyby se ti nějak amatérsky povedlo tlakové chlazení středem tak by to nemělo chybuSpousta operací se tím hrozně zjednodušuje, hlavně hlubší díry, závity a tak. Ale cáká to děsně, všude, i nahoru.
prostě by mě zajímalo jak to kdo provozuje na takových malých frézkách typu BOW a podobně které kryty většinou nemají .. jestli nechladěj když většina stejně ani chlazení v základu nemá a nebo pokud to dokoupili jestli to celé zakrytovali..ono frézovat plasty a dural budiž ale ocel bez chlazení si moc dobře představit neumím..
i když jsem někde četl studii že u moderních plátkových fréz chlazení nezvyšuje životnost břitu tak jako třeba u HSS fréz.. nicméně jestli to tak je nebo není to vůbec netuším..
ono vyrobit kryt je sice relativně snadné ale výrazně to zvedne nároky na místo, kterého v malé dílně není nikdy dost.. a otázkou je jestli výrobou malé ohrádky cca +5,10cm na každou stranu stolu, takové která by sbírala kapalinu si člověk pomůže neboť to fréza stejně rozstříká všude kolem..
Pri frezovani ocele (HSS CO8) pouzivam normalne chladiacu emulziu, aj ked sa to rozstrekuje .. nespekulujem nad tym, pretoze zivotnost nastroja bez hladenia je sialene nizka. rozstrek sa snazim omedzovat krytom okolo frezky, pri sustruzeni (radekom) plexy krytom za nozovou hlavou.
Pri celokarbidovych frezkach si trufnem ocel bez chladenia. Tieto preziju viacej. Chladenie ale nahadzujem aj tu pokial doba prace prekracuje cca 30 min .. totiz cca 30 min mi trva kym stroj po skonceni prac vycistim od chladiacej kvapaliny
..
Skusal som chladit prudom vzduchu z kompresora .. (frezovane 12mm frezou HSS CO8 do ocele 11 600) ale nastroj sa po vyfrezovani cca 15mm hlbokej a cca 6cm dlhej drazky uz nedal pouzivat (resp. opotrebenie bolo take, ze dalsie rezanie by uz nastroj mohlo znicit .. ).. kym pri chladeni emulziou to nastroj ani nezacitil.
Dural - neobrabam tak casto a HSS CO8 frezkami ho beriem bez chladenia. Opotrebenie je v porovnani s ocelou zanedbatelne. Cena vyrobkov zaraba na novy nastroj pri takomto pouzivani.
Mimochodom . polievanie emulziou nenahradi chladenie ani zdaleka .. emulzia musi bezat cerpadlom dostatocnym prietokom aby odplavovala triesky. Zvlast v miestach kde frezujem hlbsie drazky mi v odvratenej casi od privodu kvapaliny tato aj zovrie kedze sa tam nedostava postacujucim prudom kvoli tieneniu frezkou (tu pomoze rozbocka a pustat prud kvapaliny z oboch stran).
Pri celokarbidovych frezkach si trufnem ocel bez chladenia. Tieto preziju viacej. Chladenie ale nahadzujem aj tu pokial doba prace prekracuje cca 30 min .. totiz cca 30 min mi trva kym stroj po skonceni prac vycistim od chladiacej kvapaliny

Skusal som chladit prudom vzduchu z kompresora .. (frezovane 12mm frezou HSS CO8 do ocele 11 600) ale nastroj sa po vyfrezovani cca 15mm hlbokej a cca 6cm dlhej drazky uz nedal pouzivat (resp. opotrebenie bolo take, ze dalsie rezanie by uz nastroj mohlo znicit .. ).. kym pri chladeni emulziou to nastroj ani nezacitil.
Dural - neobrabam tak casto a HSS CO8 frezkami ho beriem bez chladenia. Opotrebenie je v porovnani s ocelou zanedbatelne. Cena vyrobkov zaraba na novy nastroj pri takomto pouzivani.
Mimochodom . polievanie emulziou nenahradi chladenie ani zdaleka .. emulzia musi bezat cerpadlom dostatocnym prietokom aby odplavovala triesky. Zvlast v miestach kde frezujem hlbsie drazky mi v odvratenej casi od privodu kvapaliny tato aj zovrie kedze sa tam nedostava postacujucim prudom kvoli tieneniu frezkou (tu pomoze rozbocka a pustat prud kvapaliny z oboch stran).
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
No já mám udělanou emulzy, tu používám jen na FE ,ale i tak to není ono ,pořád maj tendenci se tam hromadit špony musel bych to tam prát asi pod tlakem a z více stran.Jinak se mě celkem osvědčil vzduch ,je to sice všude ,ale pod nástroj se nic nedostane. malá otázka jelikož přepojuji vodní chlazení na to vzduchové a tam vždy zůstane nějaká kapka emulze a to celkem dobře přimazává , jak to udělat aby to přimazávalo pořád a nějak to regulovat , má někdo nápad jak to nějak jednoduše udělat na vyzkoušení 

Snad už bude brzo ATC
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
http://www.kovohejduk.websnadno.cz/
- Zdenek Valter
Jaký názor máte na tohle :
http://www.uni-max.cz/chladici-zarizeni-cp-01/d/
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To už je právě ta mlha a to je peklo v dílněkovohemil píše:jelikož přepojuji vodní chlazení na to vzduchové a tam vždy zůstane nějaká kapka emulze a to celkem dobře přimazává , jak to udělat aby to přimazávalo pořád a nějak to regulovat

Já nemám rád svinčík, a proto nechladím, a proto nemám rád železo, tak dělám dural

Je třeba se smířit s tím, že na otevřeném stroji to prostě nikdy nebude ideální, vždycky bude nejlepší brutální tlak vody přímo do nástroje.
Petr Spáčil
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
)RaS píše:jaké by jste doporučili chlazení pro CNC frézku, užití hlavně ocel/dural?
děkuji za názor
Zbytečný špekulovat......chlazení j vždy OK

nádoba :kýbl od primalexu 15kg,motor-nějaký šit 200w,čerpadlo na vrtačku spojený hřídelí která je vytočená na soustruhu podle průměru dříku čerpadýlka a průměru hřídele motoru.Dole to není nijak zajištěné proti otáčení toho čerpadla,drží to jenom ta hadička
filtrování přes kuchyňský cedník co je drobnější tak jde zpátky,čerpadlo si s tím v poho poradí
a teď to nejdůležitější:valí to asi tři roky na odvalovce a běžně to je puštěné 8hod. v kuse ,saje i olej ,tlačí to tak 60l/min. na dvě hadice 6mm docela silný proud
....to čerpadýlko stálo 200kč
emulze je zasraná od litiny

Chtěl jsem se zeptat: tyhle ty různé chladící emulze nezpůsobují korozi železných částí stroje? Nedokážu si představit, že po každé prkotině co budu dělat s chlazením bych musel prakticky rozebrat stroj na atomy, vysušit namazat a zase složit. Předpokládám, že to zateče do rybin, šroubů, sklíčidel a bůch ví kam ještě.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Když má emulze správnou koncentraci tak to nevadí. Voda navíc po použití vyschne a všude na stroji zůstane krásný mastný lepkavý mazlavý ochranný olejový film 

Aleš Procháska
drahe zle nasaditelne na stroj ..Zdenek Valter píše:Jaký názor máte na tohle :
ja som kupil loc-line clanky + trisku a cerpadlo do "fontanky" na jazierko .. odlucovac triesok mam z plastoveho kvetinaca kde mam niekolko prepaziek a koncove syto. Dlhodobo no probs. Cena pod 1/3 unimaxu ale samozrejme .. je tam nejaka manualna praca. To unimaxacke by som aj tak ale na stroj musel nejak namontovat.
BTW pozor, ked uz bezite s chladenim odporucam mat v napajani prudovy chranic ..
Naposledy upravil(a) k dne 8. 9. 2009, 1:39, celkem upraveno 1 x.
No jednou z uloh emulzie je braniť oxidacii ,dalej ma mazať chladiť nenapadať farbu stroja ,nenapadať pokožku ,nema byť toxicka a ma byť ekologicka ,tieto vlasnosti su na nej napisane
hej a ešte ma braniť zhlukovaniu kalu a nema sa usadzovať