Vhodnost měníče

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

15. 12. 2019, 7:16

Ahoj,
chtěl bych poprosit o radu.
Chci si kupovat čínského 1,5 Kw vodníka
https://www.aliexpress.com/item/3270687 ... 272b495c95
a v dílně mám už nějaký rok schovaný frekvenční měnič.
Jedná se o třífázový měnič V2500 ve variantě 1,5 kw od firmy watt driver.
http://www.inverter.co.uk/applications/ ... Manual.pdf
Můžete mi poradit jestli je tento měnič vhodný.
Díky
Mex
Příspěvky: 6500
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

15. 12. 2019, 11:18

Znáš úsloví "Garbage in, garbage out" ?
Takže odpověď zní: ano, nebo ne. Podle toho co si koupíš a co už máš. A to z toho "garbage", tedy z nekonkrétního zadání, není poznat.
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

16. 12. 2019, 7:24

Ahoj Mexi,
děkuji za rychlou reakci.
Toto úsloví neznám :oops:
Napíši víc informací.
Přesný typ měniče je v2500-0015tbw1 a vřeteno bude používáno na hobby mašince a jen na dřevo.
Pokusím se být s otázkami víc konkrétní
-tento měnič je třífázový musím tedy vybrat vřeteno na 380v
-je tento měnič vhodný pro vysoko otáčková vřetena - viz. odkaz na vodníka nebo vřetena od Atasu
-utáhne tento měnič vřeteno kolem 1,5Kw nebo se mám podívat po slabším typu
-je tato značka měniče kvalitní

Děkuji
Mex
Příspěvky: 6500
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

16. 12. 2019, 8:32

Pokud můžu doporučit, tak příště místo označení "třífázový měnič" raději napiš "měnič s napájením 3x400V". Pod pojmem "třífázový" někteří lidi chápou to, že má 3f výstup. Navíc existují i měniče s 3f napájením 3x230V (ne teda u toho tvého výrobce).

Jestli je ten měnič kvalitní nevím, není to příliš obvyklá značka.
Ale je vektorový, rozsah výstupní frekvence má do obvyklých 400 Hz a má všechno, co by měl mít, takže potud dobré.

Ale trochu problém je s jeho dost malým maximálním proudem. Protože má napájení a tedy max. rozsah výstupního napětí do 400/460V, tak ho sice mají v kategorii 1.5 kW měničů, ale pro vřeteno s 220/230V napájením už je jeho maximální proud malý. Konkrétně měnič má max. proud 4.2A, ale ta vřetena mají max. vstupní proud 5A nebo 6.8A. Mimochodem je tam v tom trochu hokej, že u vřeten se stejným jmenovitým výkonem mají tak rozdílné proudy. Ale to není jediný problém, mají tam třeba i takové perly, že 0.025mm je 2.5 mikronů.

Takže pokud chceš vřeteno 1.5 kW s napájením 220/230V, tak by to chtělo buď jiný měnič (buď měnič s napájením 230V, nebo i 3x400V, ale pak vyšší stupeň). Nebo vřeteno na 380/400V.

A jestli můžu doporučit, tak si nekupuj vřeteno s upínáním ER11, ale minimálně ER16. Do té ER11 už třeba nástroj 8mm upneš jen se speciální kleštinou (bývají dost drahé), a tlustší nástroje už vůbec ne.
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

16. 12. 2019, 10:04

Ahoj Mexi,
velice ti děkuji za vysvětlení a za pomoc.
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

18. 12. 2019, 9:54

Ahoj lidi,
měl bych ještě jeden dotaz?
Nevíte jaký potřebují napájecí proud vřetena od ATASU?

Děkuji
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5300
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

18. 12. 2019, 10:08

Myslíš nominální proud motoru (to je myslím jedna z mála věcí, které výrobce uvádí) nebo kolik to bude měnič tahat ze zásuvky? A musíš tedy říct, které vřeteno.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

18. 12. 2019, 11:05

Ahoj Thomeeque,
zajímám se kolik bude ve skutečnosti motor tahat, přemýšlím o koupi 500w vřetena FT4C52R.
Mám měnič co má maximální proud 4,2A a nevím jestli by vřeteno dokázal plně utáhnout.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5300
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

18. 12. 2019, 11:28

Tak jsem kecal, proud a účiník výrobce neuvádí. Nicméně se 4.2A můžeš být naprosto v klidu, je to něco mezi 2-3A.

EDIT: Našel jsem svůj starší post (teď už Atase nemám), tenkrát jsem tam měl nastaveno 3.1A (také 500W varianta).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Milan199
Příspěvky: 356
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

18. 12. 2019, 1:15

Thomeeque píše:
18. 12. 2019, 11:28
tenkrát jsem tam měl nastaveno 3.1A (také 500W varianta)
Ahoj, zaujalo mne to "nastaveno". Měl jsi na měniči nastaven nominální proud 3,1 A, nebo to byl měnič co uměl dát 3,1 A a víc ani puntík. Víš ještě co to bylo přesně za měnič ?
dík Milan
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

18. 12. 2019, 3:17

Chtěl bych se zeptat jak si byl s ATASEM spokojenej?
Co jsem pročítal forum tak borci psala že trpí na ložiska.
Milan199
Příspěvky: 356
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

18. 12. 2019, 4:11

czrda píše:
18. 12. 2019, 3:17
Chtěl bych se zeptat jak si byl s ATASEM spokojenej?
Co jsem pročítal forum tak borci psala že trpí na ložiska.
Nevím jestli je to otázka na mě, ale Atasů mám povícero v průmyslovém nasazení takže ložiska jsem řešil dost zgruntu. Záleží co od toho čekáš. Já s tím většinou vrtám / frézuji hliník. Tři Atasy vrtají nerez // AISI 316 //.

Origo Atas má uložení na dvou kuličkových ložiskách. Přední ložisko je zalepené na hřídeli i ve štítu. Zadní ložisko je lepené na hřídeli a v zadním štítu je plovoucí. Tedy předepnuté vlnovcovou podložkou a tlumené O kroužkem. Pokud tedy budeš Atasem vrtat uvolní se předepnutí v předním ložisku a axiální síly zachytává zadní ložisko, navíc přes pružný člen. Není to tedy ideální ale pro hobby použití to jistě stačí i pro frézování do hliníku frézou 6 do hloubky 2 mm. Pro náročnější aplikace bych ho již přeložiskoval.
Domnívám se, že spousta lidí si ložiska zmrší hned zkraje protože Atase NEZABĚHNOU !!! Není možné to připojit na měnič a nakulit tomu těch 24k ot. Dobrý záběh trvá tak 3 hod. Podrobnosti jsou v konstrukčních příručkách výrobců ložisek.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5300
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

19. 12. 2019, 8:04

Milan199 píše:
18. 12. 2019, 1:15
Ahoj, zaujalo mne to "nastaveno". Měl jsi na měniči nastaven nominální proud 3,1 A, nebo to byl měnič co uměl dát 3,1 A a víc ani puntík. Víš ještě co to bylo přesně za měnič ?
dík Milan
Control Techniques Commander SE (SE11200055)

SE11200055.png

Měl jsem tak nastaven nominální proud. Ale máš pravdu, 3.1A je zároveň maximum mého měniče. Tak teď vlastně nevím, jestli to byla shoda náhod nebo kompromis, už si to nepamatuju. Používal jsem pak ještě jiný měnič (Yaskawa VS mini V7), ale jaké jsem používal nastavení u něj, už asi dohromady nedám. Jak tedy nastavuješ proud a cos φ ty?
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 19. 12. 2019, 11:13, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5300
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Praha

19. 12. 2019, 8:19

czrda píše:
18. 12. 2019, 3:17
Chtěl bych se zeptat jak si byl s ATASEM spokojenej?
Já ho tehdy koupil z druhé ruky a spíš do budoucna, že byl zrovna za dobré peníze, na můj aktuální lehkotonážní stroj nebyl moc vhodný (příliš baculatý a těžký). Nikdy jsem ho normálně nepoužíval. Zkusil jsem jen takový experiment, dát tam rychlá (levná hybridní) keramická ložiska, abych se dostal na vyšší otáčky, ale moc to nedopadlo, viz viewtopic.php?p=215911#p215911 (je tam i video), což ale nemá žádnou velkou vypovídací hodnotu, Milan je bezpochyby lepší reference :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
czrda
Příspěvky: 30
Registrován: 1. 9. 2011, 12:01

1. 1. 2020, 8:51

Ahoj chlapi,
děkuji za všechny příspěvky a rady.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní (motory)“