mám v plánu postavit si menší cnc frézku s pracovní plochou cca 300x300, co by si snadno poradila s hliníkem. Po zvážení svých možností a prostudování různých strojů jsem dospěl k následující konstrukci. Rozměry nejsou rozhodně definitivní, budou se odvíjet od materiálu co seženu.
Základ bude tvořit litinová deska, podle toho, kde co najdu. Stojky portálu jsou jekl 80x160x8 a portál samotný ze dvou jeklů 80x80x8. Kromě toho, co je na obrázku, bych ještě zavařil vršky stojek a přidal trojúhelníkové výztuhy ze silného plechu mezi patky a stojky, jen jsem byl líný to kreslit

Na jeklech portálu budou navařeny kusy pásoviny 40x15, na kterou by po ofrézování přišly koleje lineárního vedení (asi 25mm) + čtverečky (60x60x15) pro ložiska kuličkového šroubu a motor. Další pár kolejniček by byl buď přímo na litinové základně, nebo by se podložil, třeba hranoly oboustranně ofrézovaného hliníku.
Kromě připomínek ke konstrukci jsou pro mě nejdůležitější 2 otázky, na které zatím neznám odpověď.
1. Kolik by zhruba stálo ofrézování modře vyznačených ploch + spodků patek (tak, aby na sebe byly kolmé)? Případně našel by se někdo v Plzeňském kraji, kdo by mi to byl schopný udělat?
2. Je nezbytně nutné konstrukci vyžíhat pro snížení pnutí? Jestli ano, kolik to tak zhruba stojí?
Mockrát děkuji za všechny podněty!