MESA karta - objednání z USA
Také bych se přidal, jen nevím kterou desku...
Kterou poradíte na 3 osku pro seznámení se s LinuxCNC?
Nejlépe nějaké jednoduché kompaktní řešení, tj. STEP/DIR + nejspíš closed loop krokáče, odělené I/O, vřeteno bude nejspíš servo, bude toto na nějaké základní experimenty stačit?
Kterou poradíte na 3 osku pro seznámení se s LinuxCNC?
Nejlépe nějaké jednoduché kompaktní řešení, tj. STEP/DIR + nejspíš closed loop krokáče, odělené I/O, vřeteno bude nejspíš servo, bude toto na nějaké základní experimenty stačit?
Mě zatím nejde o rozchození (to v mém případě bude dloudobější záležitost). Potřebuji poradit jakou první kartu pro 3 osy, krokáče. Vřeteno zatím taky nevím asi nějaká Čína DC. Naistaloval jsem si LINUXCNC a chci se pokusit roztočit tři motory, snad i vřeteno, pomocí cnc kódu.
Snad se najde někdo kdo dá tip na typ.
Snad se najde někdo kdo dá tip na typ.
No ono moc na výběr není, 7I93 je malá, levná, ale nemá oddělení od čipu.
To mi nepijde na "testování" úplně ideální, stačí nějaká chyba a máte po desce.
Pokud by se našel někdo kdo by si vzal na starost výrobu oddělovacích desek tak bych klidně bral tu, jen nemám čas to dělat.
Akorát by se ta odělovací deska musela vlézt do 500Kč/ks aby to mělo smysl.
Pokud ne tak pak už zbývá 7I96, cenově nízko a přitom má odělení. Na netu je spousta návodů jak ji rozchodit.
A ten první ho může dát i sem.
Navíc pokud by jich bylo 10ks tak cena spadne ze 119$ na 95$ u 7I96 (z 89$ na 71$ u 7I93) a to už není k zahození.
To mi nepijde na "testování" úplně ideální, stačí nějaká chyba a máte po desce.
Pokud by se našel někdo kdo by si vzal na starost výrobu oddělovacích desek tak bych klidně bral tu, jen nemám čas to dělat.
Akorát by se ta odělovací deska musela vlézt do 500Kč/ks aby to mělo smysl.
Pokud ne tak pak už zbývá 7I96, cenově nízko a přitom má odělení. Na netu je spousta návodů jak ji rozchodit.
A ten první ho může dát i sem.
Navíc pokud by jich bylo 10ks tak cena spadne ze 119$ na 95$ u 7I96 (z 89$ na 71$ u 7I93) a to už není k zahození.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
A co toto řešení? :
https://forum.linuxcnc.org/27-driver-bo ... ard-basics
Původně jsem si chtěl desku pro LPT port stavět, ale tady mi to rozmluvili:
viewtopic.php?t=32016
https://forum.linuxcnc.org/27-driver-bo ... ard-basics
Původně jsem si chtěl desku pro LPT port stavět, ale tady mi to rozmluvili:
viewtopic.php?t=32016
Naposledy upravil(a) zz912 dne 8. 2. 2020, 11:22, celkem upraveno 1 x.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Co to kombo 5i25/7i76 , je to komplet vše . Navíc je k tomu slušná podpora na netu , je pravda že to je dražší ale plně funkční řešení . Nebo ta 7i76E , tu chválí teď dost , tam odpadá ta 5i25 , je to přes síťový kabel , takže nemusí být počítač v rozvaděči případně tahat svazky od PC do rozvaděče . Časem k tomu 7i73 , nebo jiná rozšiřující sériová karta . Tu 5i25/7i76 mám a neměl jsem s tím nějaké výraznější problémy to rozchodit . Teď bych rád zkusil tu 7i76E , tam je ale trochu složitější to rozchodit , nic co by se nedalo zvládnout ale už to není tak přímočaré pro začátečníka .
J.C.
J.C.
Přesně jak psal Cjuz. Pokud to má být na Ethernetu, tak verze 7i92 nebo 7i93 jsou bez dodatečného oddělení, tedy zcela univerzálně naprogramovatelné. Ta 7i92 má malé konektory po 17 I/O linkách, 7i93 má velké po 24 I/O linkách.
Já si beru právě tu 7i93, protože k tomu chci udělat oddělovací karty. Ty budou kompatibilní i s 7i90HD, to je Mesa na LPT port (tu mám doma).
Už to plánuju udělat dávno, ale zatím jsem Ethernetovou Mesu neměl, a na svou 7i90HD jsem sprostě připojil oddělovací kartu z Číny za 5 dolarů.
Tak až budu mít tu 7i93, tak snad konečně budu mít motivaci udělat tu oddělovací kartu pro tyhle Mesy s velkými konektory. Je to v plánu ve stejném formátu jakou jsou ty Mesy, takže se to bude pomocí distančních sloupků štosovat na sebe.
Pokud chceš něco Ethernetového už i s oddělením, tak ta 7i96. Je to předvařené řešení pro takové běžné osazení krokáčema nebo servama a nějakým vřetenem i s případně s enkodérem.
Pokud pak velké řešení (což už je ale pro malé strojky asi zbytečně velké a drahé), tak 7i76E.
Pokud by to mělo být jako karta do PCI slotu v PC, tak třeba 5i25 (má malé konektory po 17 I/O) nebo 5i24 (má velké konektory po 24 I/O).
Kdyby to mělo být do slotu PCIexpress, tak to samé se 6 na začátku (6i25 nebo 6i24).
Vůbec nejlevnější Mesa asi je LPT verze 7i90HD. Je fakt za pusu a má dokonce 3 konektory po 24 I/O. Já ji mám a je to můj oblíbenec.
To LPT znamená, že je k PC připojena přes LPT konektor. Jinak směrem ven k CNC je to samozřejmě plnohodnotná Mesa se vším všudy.
Pokud má na PC člověk LPT port, tak to není špatné řešení.
Já si beru právě tu 7i93, protože k tomu chci udělat oddělovací karty. Ty budou kompatibilní i s 7i90HD, to je Mesa na LPT port (tu mám doma).
Už to plánuju udělat dávno, ale zatím jsem Ethernetovou Mesu neměl, a na svou 7i90HD jsem sprostě připojil oddělovací kartu z Číny za 5 dolarů.
Tak až budu mít tu 7i93, tak snad konečně budu mít motivaci udělat tu oddělovací kartu pro tyhle Mesy s velkými konektory. Je to v plánu ve stejném formátu jakou jsou ty Mesy, takže se to bude pomocí distančních sloupků štosovat na sebe.
Pokud chceš něco Ethernetového už i s oddělením, tak ta 7i96. Je to předvařené řešení pro takové běžné osazení krokáčema nebo servama a nějakým vřetenem i s případně s enkodérem.
Pokud pak velké řešení (což už je ale pro malé strojky asi zbytečně velké a drahé), tak 7i76E.
Pokud by to mělo být jako karta do PCI slotu v PC, tak třeba 5i25 (má malé konektory po 17 I/O) nebo 5i24 (má velké konektory po 24 I/O).
Kdyby to mělo být do slotu PCIexpress, tak to samé se 6 na začátku (6i25 nebo 6i24).
Vůbec nejlevnější Mesa asi je LPT verze 7i90HD. Je fakt za pusu a má dokonce 3 konektory po 24 I/O. Já ji mám a je to můj oblíbenec.
To LPT znamená, že je k PC připojena přes LPT konektor. Jinak směrem ven k CNC je to samozřejmě plnohodnotná Mesa se vším všudy.
Pokud má na PC člověk LPT port, tak to není špatné řešení.
Naposledy upravil(a) Mex dne 8. 2. 2020, 12:00, celkem upraveno 1 x.
7i76E je už pro malé CNC zbytečná, tedy pro mě když do teď jedu v klidu na LPT.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Začíná se mi po předchozích příspěvcích líbit 7i93, ale 10 ks asi nedáme. Kde se na to dá sehnat konektor? Potřeboval bych to napojit na LPT kabel.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Nevím, jestli jsem Tvůj dotaz pochopil správně.
Až budu dělat tu oddělovací kartu, tak konektor do Mesy je tenhle:
https://www.gme.cz/konektor-pfl50
Na desku pak buď běžné provedení:
https://www.gme.cz/konektor-mlw50a
Nebo fajnovější s vyhazovákem:
https://www.gme.cz/konektor-psl50w
Potřebuji propojit:
7i93 a https://www.aliexpress.com/item/3296869 ... 14adeaaea4
7i93 a https://www.aliexpress.com/item/3296869 ... 14adeaaea4
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
A kupuj kvalitni tj. ne v gme protoze tam maj mizernou kvalitu nebo alespon driv meli. Haprujou kontakty a ty konektory jdou tak lehce zasunout ze sami vypadavaj. 
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)