3D skener

http://www.reprap.org/wiki/Main_Page" onclick="window.open(this.href);return false;
r4cv
Příspěvky: 1635
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

4. 2. 2020, 7:23

bobik píše:
4. 2. 2020, 7:13
S těmi značkami se holt budu muset polepšit. Jenom je vyloupnout z plata dá docela práci.
neviem ako ich máš ty, ale maník ich mal na špulke v krabičke. ako potiahol nosnú paierovú pásku, tak vyšiel jeden puntík a rovno odlepený, pripravený.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

4. 2. 2020, 7:44

Tady máte sken ornamentu od řezbáře.
https://uloz.to/file/VsIJvBJEak7c/ornament-zip
Přílohy
Ornament.JPG
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

4. 2. 2020, 7:47

neviem ako ich máš ty, ale maník ich mal na špulke v krabičke. ako potiahol nosnú paierovú pásku, tak vyšiel jeden puntík a rovno odlepený, pripravený.
https://www.nc.cz/einscan-5000-reflecti ... 88777.html
Já to mám takto.
Mex
Příspěvky: 6692
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 2. 2020, 8:33

A nedá se použít nějaké dočasné uchycení?
Třeba u plastových výrobků je chvilku šudlat nějakou látkou z umělých vláken, aby se nabily. A pak je "poprášit" papírovými konfetami. Ty by se na ten zlektrizovaný povrch mohly dočasně přichytit.
Nebo ty papírové konfety namočit a připlácnout je na povrch. Pokud zůstanou vlhké, tak tam budou držet. Až uschnou, taky samy odpadnou.
lubbez
Příspěvky: 1463
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

4. 2. 2020, 10:47

Já jsem je dělal jednomu pánovi hranaté, 2,5x2,5 mm šedá reflexní a černá z klasické fólie na řezanou grafiku na plotru. Bylo jich asi 4 x A4 a byl to bárterový obchod za dva scany.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

10. 2. 2020, 7:56

Tak další várka skenů pro představu.
Lučík:
https://uloz.to/file/ZSKpSu3rcXpq/acheo-lucik-zip
Popelník:
https://uloz.to/file/UOT9vYrpsy0B/popelnik-zip
Vrtule:
https://uloz.to/file/a6zHaDiaTQDB/vrtule-zip
Rám ventilátoru:
https://uloz.to/file/1oJZhgmSWYwK/objimka-vrtule-zip
Zítra dám info, jak přesně je naskenována ta vrtule a ten rám.
Přílohy
Nález lesní.
Nález lesní.
Nález stolní.
Nález stolní.
Náhled na okno programu, kde se překrývá horní a spodní sken.
Náhled na okno programu, kde se překrývá horní a spodní sken.
Rám ventilátoru
Rám ventilátoru
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 6696
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2020, 8:01

Tohle se mi líbí ,to už usnadní modelování.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

10. 2. 2020, 8:27

Ten rám má velikost 62x137x137. A výsledná velikost skenu je 180MB. Odhaduji, že na té točně bude možné skenovat díly tak do 80x150x150. Je to skenování skoro bez práce. Sice jsem tu vrtuli a ten rám skenoval skoro hodinu, ale to jsem si hrál s nastavením a spouštěl to několikrát dokola. Do půl hodiny bych se měl vejít. Pokuď jde o větší díly, tak tam se musí dělat jednotlivé snímky v režimu fixního skenu a ručně je napojovat. Což je zdržovačka, ale mělo by se dosáhnout větší přesnosti, než u rychlého ručního skenu.
Ten kýbl, co jsem skenoval na točně tak to je příklad hladkých ploch, které se špatně napojují a dochází tam ke zkreslení. Zkusím to naskenovat ještě jednou a přilepím tam náhodně nějaké značky. V podstatě by měly stačit obyčejné samolepky, jaké jsem použil u vrtule. Tam jsem je použil abych věděl, ve kterém místě to mám napojit.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

11. 2. 2020, 6:02

Tak toto je vymodelovaný rám ventilátoru. Práce zhruba na 3h. Tedy s výkresem a nějakou komunikací by to bylo kolem 1000 až 1300Kč.
Když si to otevřete v adobe rederu, tak se zobrazí model včetně 3D kot. Přesnost měření posuvkou a ve skenu odhaduji na +-0,03mm. I když je to přesný odlitek, tak ve skutečnosti to zase tak přesný neni a nějaké měření na stovky ten povrch dílu ani neumožňuje. Ve skenu je to zase měření mezi dvěma body, což na tom zvrásněném povrchu taky není žádná sláva. V podstatě bych potřeboval nějakou simulovanou posuvku, aby se to sevřelo mezi čelisti a mohl jsem dospět ke stejnému měření, jako ve skutečnosti. Ale nějakou představu to umožňuje.
Díl se skenoval nadvakrát a pak se spojoval do jednoho skenu. Můžu říci, že rozměry ze singl skenu sedí do 0,2mm, to jsou rozměry na plocho. rozměry na výšku tak ty jsou na tom o desetinu hůře, je to dáno tím napojením skenů.
Přílohy
Ram.pdf
(556.35 KiB) Staženo 2 x
Ram.JPG
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

15. 2. 2020, 10:37

Sken ložiska. Teprve když jsem to naskenoval, tak jsem zjistil, že vnitřní kroužek má kuželovou dírů. Tak k měření je jen na vnější kroužek. Posuvkou jsem odměřil průměr 71,96. Na skenu jsem v různých výškách zkonstruoval tři kružnice o průměrech 72,1; 71,96; 72,07 v průměru tedy 72,04.
Stovku na plochu přidá postřik křídou, tedy skenovaný válec má průměr 71,98 a tedy rozdíl je 0,06. Řekl bych, že to přidává přídavek na plochu. Vnitřní rozměry vycházejí menší, vnější rozměry větší. Sken jsem dvakrát opakoval s počtem snímků 5 a 10 a rozdíl v průměru u druhého skenu byl jen o stovku.
Přílohy
Lozisko.JPG
Naposledy upravil(a) bobik dne 15. 2. 2020, 4:42, celkem upraveno 2 x.
Uživatelský avatar
GeeSnake
Sponzor fora
Příspěvky: 1016
Registrován: 14. 9. 2011, 8:56
Bydliště: Strakonice
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2020, 12:51

91,96 ~ 71,96. ? Nerozumim.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, jiné,vole!"

http://www.sleddogs.cz
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

15. 2. 2020, 4:17

Opraveno.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1662
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2020, 8:31

Podle skenu to ložisko bylo pěkně rezavé. :D
Ale k věci, nezkoušel jsi použít MeshLab na úpravu (zjednodušení) 3D modelu.
Umí to opravdu hodně, třeba u ploch jsem si dost pomohl, prostě stačí nastavit tolerance a smaže to výškové rozdíly.
Pak už má soubor řádově menší velikost a lépe se s ním dělá.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 2991
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

15. 2. 2020, 9:44

To bohužel dělá takový to povrch i u hladkých ploch, v tomto případě broušených na Ra0,4. MeshLab vyzkouším.
Odpovědět

Zpět na „Rapid prototyping - stereolitografie - 3D tisk - 3D skenery - RepRap a související projekty“