a) Linux - já osobně si vybral debian 9 stretch .... http://linuxcnc.org/downloads/ 64bit
b) přes rufus vytvořil boot usb
c) instaluju to na Intel NUC, takže nenaběhly některý drivery , takže doinstalovat chvíli trvalo (hlavně síťový iwlwifi) , pro někoho kdo zná příkazy maximálně z DOSu cd mc

d) zrušil hledání wifi sítě při bootování ať to netvá 1,5 min (nebo co to vůbec hledalo ). Nastavil lokální přihlašování natvrdo jméno a pass ať to furt neotravuje. A našel že je tam jakási verze gmoccapy na touchpanel, kterou chci a nastavil ji po spuštění.
e) dnes nastavil remote conection přes XRDP (jelikož to nemám na veřejné IP tak portforvarduju na routeru) abych mohl testovat věci z práce (jsem kancelářská krysa v sezóně práce na 10hodin mimo sezónu na 5, takže teď 4 měs budu mít tak 2-3 hodky času z práce)
Toť vše... a teď sháním velikou palici , abych to všechno roztřískal, protože se z toho linuxu asi pos..ru.

Objevil jsem totiž , že se asi bude muset nastavovat Linux CNC přes ini v nějakých textťákách a manual na Hal na nastavování HW snad ne zase přes editaci v texťácích (což by asi člověk měl znát alespoň základy) na 200 lisů a jestli nenajdu "user friendy" progam na editování "grafickej" a budu muset dělat vše přes ten jejich "terminal" jako do těď , tak to fakt nedám , prostě nedám to nejdeeee...
(To snad nemyslí vážně , v třetím tisíciletí řešit téměř vše přes ten příkazovej řádek a editaci souborů v nějakym texťáku ! )
Jako abych ten linux jen nehanil, koukam to je kurevsky nenáročný, rychlý a fakt mě potěšila ta verze gmoccapy, asi by to mělo jít i nějak editovat a dělat si v tom na butony svoje makra , což je paráda, pač nestavim CNC ale takovej poloautomat a v něco takovyho jsem tajně doufal (ale opět , jestli nenajdu , nejakej grafickej program tak to dpč nedám !! fakt ne , už mám toho jednoho řádku fakt dost !!)
Nicméně by mě zajímalo (jestli to bude číst nějakej Linuxák) , zda
A) jde udělat nějaká celková záloha, nebo tak něco ???
Jako
- instaluju - nevím kam

- updatuju - nevím jestli se něco nepo.re

- edituju - nevím jestli jestli to nerozj.bu , a nepamatuji si co jsem kde editoval

B) j e nějakej rozdíl mezi D7 Wheezy a D9 Stretch , jestli to cely nebudu muset přeinstalovat
Díky moc