Kupim 48V zdroj

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Mex
Příspěvky: 6692
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 2. 2020, 9:36

Cjuz píše:
14. 2. 2020, 8:54
Ono jsou zdroje a zdroje - ty různé "značkové" i hodně staré drží napětí za každou cenu, zvládají slušné přetížení, rozběhnou se plynule i do zátěže, ale ta čína, no já bych to na tohle nedal - měl jsem jeden zdroj co měl 12V, nominální proud nezvládl to už kolísal a při odpojení větší zátěže vyletělo napětí na cca 18V.
Pořád je lepší spojit dva 24V - těch se na trhu nabízí poměrně dost.
Dvě malé poznámky.
Pokud zdroji po odlehčení vyběhne napětí, tak je to opravdu špatný zdroj. Takový nebrat.
Ale i kvalitnímu spínačáku se může zvýšit napětí na výstupu tím, že je ten výstup zpětně krmen. Pokud to není nějak speciálně konstruovaný zdroj (speciálně pro tento případ), tak běžný zdroj nemá jak "ubírat" napětí, které mu tam někdo sype zezadu. Může jenom po tu dobu přestat dodávat energii, ale ten náboj musí prostě spotřebovat zátěž. Zdroj si s tím sám neporadí.
Takže pokud rekuperuje jeden motor, ale další motory zase proud odebírají, tak se nic neděje. Přebytek spotřebují ty ostatní. Pokud ale nejednou rekuperují všechny, tak může napětí vyskočit.

A druhá poznámka ke spojování zdrojů 24V: ne všechny zdroje to umožňují. Některé mají výstup galvanicky spojený se zemí (s PE). Samozřejmě u zdrojů jen s 2-drátovým vstupem napájení to nehrozí, ty PE vůbec nemají připojený. Ale u 3-drátově připojených zdrojů je to jak kdy. Takže ověřit předem, před případnou koupí.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1662
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2020, 10:09

Mex píše:
14. 2. 2020, 9:36
Ale i kvalitnímu spínačáku se může zvýšit napětí na výstupu tím, že je ten výstup zpětně krmen. Pokud to není nějak speciálně konstruovaný zdroj (speciálně pro tento případ), tak běžný zdroj nemá jak "ubírat" napětí, které mu tam někdo sype zezadu. Může jenom po tu dobu přestat dodávat energii, ale ten náboj musí prostě spotřebovat zátěž. Zdroj si s tím sám neporadí.
A zde vstupuje do hry jak moc mají dobré (velké) fitrační kondenzátory. Prťavý kondík, který je u špatného zdroje jen protože by to bez něj už nefungovalo nepojme skoro nic, kdežto když je velká filtrace tak ta má navrch. Napětí sice leze nahoru ale ne tak razantně.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 3511
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

16. 2. 2020, 8:49

Tohle je moje redundatní řešení, jediný problém je děsivá cena podobných hraček.

Obrázek
atlan
Příspěvky: 1864
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

16. 2. 2020, 8:57

Cjuz píše:
14. 2. 2020, 10:09
Mex píše:
14. 2. 2020, 9:36
Ale i kvalitnímu spínačáku se může zvýšit napětí na výstupu tím, že je ten výstup zpětně krmen. Pokud to není nějak speciálně konstruovaný zdroj (speciálně pro tento případ), tak běžný zdroj nemá jak "ubírat" napětí, které mu tam někdo sype zezadu. Může jenom po tu dobu přestat dodávat energii, ale ten náboj musí prostě spotřebovat zátěž. Zdroj si s tím sám neporadí.
A zde vstupuje do hry jak moc mají dobré (velké) fitrační kondenzátory. Prťavý kondík, který je u špatného zdroje jen protože by to bez něj už nefungovalo nepojme skoro nic, kdežto když je velká filtrace tak ta má navrch. Napětí sice leze nahoru ale ne tak razantně.
Si tam osadte 20mm varistor a nemusite riesit ake kondiky ma dany zdroj. A nejake kyble zavesne 15cm od drivera a prepojene 1mm2 vodicom su prd platne.
Tak ze skor pozri aky prtavy kondik je v krabicke drivera a nie zdroji. Lebo ten v drivery je podstatnejsi ako niekde v zdroji.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“