Práce na hrotové brusce.

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 9. 2008, 8:32

capumpor píše:Mám tady plno knížek o obrábění. O broušení je tam toho poměrně dost. Na skenování to asi nebude ale napiš co by si chtěl vědět, já se pokusím něco vytáhnout.
Ono to v těch knížkách bývá takové letem světem, jeden odstavec a dost. Kdybys měl nějakou monografii (většinou starší, v poslední době toho moc nevyšlo - pokud vůbec něco) tak by se třeba i ten scan dal zařídit.
Aleš Procháska
capumpor

30. 9. 2008, 5:05

Ani jedna z těch knížek co mám neni mladší jak 30 let. V dnešních učebnicích se člověk dozví o broušení tak maximálně jak vypočítat strojní čas a řezné rychlosti. Já ale právě mám ty starší, např. Mechanická technologie od pana Dobrovolného nebo Fuksy, Technologie pro brusiče od pana Outraty. S tím skenováním jsem to myslel kvůli vazbě. Aby se nepoškodila. Mám spatné zkušenosti s kopírkama, většinou dostanu zpět tvrdou vazbu a stránky zvlášť.
capumpor

25. 10. 2008, 8:48

Trnkave! Teď je diskuze na mrtvém bodě, ale z tvé strany :-)
Podařilo se napasovat koníka? Já jsem našel na internetu fotku stejného typu brusky jako máš. Je tam i originál koník. Nevim jestli to ale není konkrétně ta samá, ale vypadá že ne. Tak aby si měl pro srovnání.
Já zrovna řeším jak připevnit na vřeteno univerzálku. Přemýšlím nad nějakým trnem MK4 a přírubou nebo tak něco.

Nezbyla ti náhodou nějáká luneta na tu maďarskou brusku?
Přílohy
Bruska z Motorpalu.jpg
trnkav

24. 11. 2008, 5:48

Mám prosbu. Nevíte někdo o nejakém přípravku kterým bych směřil kolmost středové osy podle které se natáčí pracovní vřeteník a dosedací plochou na otoči.
Hardmesr

2. 3. 2009, 11:18

Jako nováček prolézající vše se pokusím poradit vyzkoušenou metodu proti cákání emulze. Vyzkoušeno v době, kdy jsem sem tam na hrotové brusce pracoval. Nejjedodušší způsob je dát hubici výše nad střed kotouče a opřít ji přímo o kotouč. Rozstřikování emulze vzniká právě vzduchem strhávaným brusným kotoučem. Když hubici přiložíte ke kotouči, proudu vzduchu se zamezí a emulze přilne ke kotouči. Velmi dobře chladí i malé množství puštěné emulze. Na jedné upravené nástrojové brusce jsme brousili i na kulato a tam se řešilo chlazení tak, že se z krytu kotouče přiložil ke kotouči plátek plechu a tam se pouštělo jeno malé množství kapaliny pro smáčení kotouče. Kapalina velmi silně přilne ke kotouči a necáká.
Co příruček broušení týče, v podniku se pohybovala jedna asi ze SNTL. Pěkně stará, asi padesát let. "Broušení kovů", dělával to Dobrovolný s kolektivem a jistě se koupí v antikvariátu. Kdysi se v KČTL a v SNTL prodávala spousta technických knížek. Dne si musí každý poradit sám. Základy broušení jsou jistě i v "ČERNOCHovi". Nejlepší ovšem co nejstarší vydání. Obyčejně ještě jednodílné.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
capumpor

5. 3. 2009, 8:46

Občas se to povede naštelovat, že to dobře chladí a ani moc nerozstřikuje. Problém je ale v tom, že jak je tam taková ta hubice, tak do ní mám přívod z boku, myslim že je to pro to aby se snížil tlak, tak vždycky našteluju tak aby mi telk slabý čůrek na to co brousim, ale po chvíli se mi někam hne a stéká to jinam. Budu někde muset sehnat takovou tu stavebnici z modrých a oranžových dílků a postavit si ohebnou hadici. Když brousím díru, tak je ta hubice k ničemu.
Neví někdo kde se nechají ty dílky na ohebnou hadici koupit po kusech?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 9:10

v praze treba M&V www.mav.cz
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 3. 2009, 10:22

Kupuju v Maplastu ,mezi Židlochovicemi a Žabčicemi okr. Brno-Venkov.Kupoval jsem tam ty segmenty už několikrát mají dva průměry tuším šest a dvanáct milimetrů vnitřek.Ty šestky bohatě stačí cenu si nepamatuju přesně ale bylo to kolem šesti kaček za kus před cca rokem.
Mají ale jenom segmenty na hadice,koncovky(plochá a kruhová) a segmenty se šroubením.Nemají tam téčka a ani uzavírací ventily.
Ty ventily jsem dokupoval od LOC-LINE na 6mm segment průchozí bratru za 140kč :roll: a téčko cca 80kč :roll:
I když jsou stejné jak ty maplasťácké segmenty a dokonce jdou do sebe tak nejsou samosvorné (nedrží tvar) :cry: a jsou mě na gule :wink:
použil jsem místo toho jednaosminovej nezer kuláč na vodu kterej mě stál cca 30 očí z bazaru :lol: a do něj ty šroubovací segmenty .
Přílohy
P1030681.JPG
trnkav

22. 9. 2009, 9:30

Hrubování na brusce.
10 x po sobě úběr 0,2 mm na průměru z výchozích 12mm. Na jedno orovnání. I po posledním povrch zrcadlový. Bez vln. Kolik kdo z vás zkoušel nejvíc vzít na 1 šponu.
capumpor

22. 9. 2009, 10:03

Já na brusce moc nehrubuju. Většinou nebrousím nic kaleného a když potřebuju hodně ubrat, raději to soustružím. Přídavek na brus si dávám tak 2 desetiny. Brusku si šetřím.
Potřeboval bych vybrat nějakou dobrou emulzi. U té stávající se mi už oddělil olej od vody a když jí pustím, tak je druhý den stůl jak liška.

Hodily by se i nějaké příruby na víc, abych nemusel sundavat vyvážený kotouč, ale nejsou k sehnání.
Sběratel strojů :-)
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“