Moje frézka na balsu ... TRON
Dik - ak 3,2 ide upnut do 3,5 tak to je dobra sprava. Len mam obavy aby to potom nehadzalo - idem si prestudovat odkaz co si dal.
Elektronek asi myslel stranky http://www.cnc-plus.de/index.php?cat=c1 ... 3d87994cd5 a tam je to presne ako pises - EER11 su odstupnovane po 0,5.
Ak to vzduchom chladene je len o trochu hlucnejsie ako vodou chladene, tak by to nemusel byt az taky problem, pretoze pri samotnom obrabani vznika tiez dost velky hluk, ktory to prehlusi. V kazdom pripade daj potom vediet ako to fici...
Elektronek asi myslel stranky http://www.cnc-plus.de/index.php?cat=c1 ... 3d87994cd5 a tam je to presne ako pises - EER11 su odstupnovane po 0,5.
Ak to vzduchom chladene je len o trochu hlucnejsie ako vodou chladene, tak by to nemusel byt az taky problem, pretoze pri samotnom obrabani vznika tiez dost velky hluk, ktory to prehlusi. V kazdom pripade daj potom vediet ako to fici...
-
Ted jsem akorat pridelal novy vreteno jmenuje se obycejna tuzka c.2
a zkousim neco kreslit a zjistovat jak se to povedlo .
Prave jsem se chtel zeptat tronaru , jake maji rychlosti posuvu a frezovani ?

Prave jsem se chtel zeptat tronaru , jake maji rychlosti posuvu a frezovani ?
-
Kluci pomozte mi . Nejsem strojar a trosu se peru s mastavenim motoru .
Zkousim vypocitat steps per v machu a vychazej mi divny cisla . Mam motory 57sth76 . Dikes . Asi spatne pocitam stoupani zavitu
Zkousim vypocitat steps per v machu a vychazej mi divny cisla . Mam motory 57sth76 . Dikes . Asi spatne pocitam stoupani zavitu

Máš tam trapézy T16x4 - takže 1 otáčka motoru je posun o 4mm v ose. Předpokládám, že KM má 200 kroků na otáčku, takže 200 kroků posune osu o 4mm, neboli 50 kroků o milimetr. (pokud jsi ovšem někde nenechal palce...)Elektronek píše:Kluci pomozte mi . Nejsem strojar a trosu se peru s mastavenim motoru .
Kromě toho, na driveru každého motoru se dá pomocí jumperů nastavit mikrokrokování, tj. dělení celých kroků na části. Tím, co nastavíš (zkus 8, 16) ponásobíš těch 50.
Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
-
Diky , takze jsem pocital kupodivu dobre . A jake mas tak nastaveno krokovani a rychlosti ?
Ahojky troňáci
,přesně tohle vřeteno jsem už také prohlížela a rozhodování mezi vzduchem a vodou je zcela jednoznačně pro vodu....trocha argumentů : voda je jako teplosměnné medium lepší neboť má větší tepelnou kapacitu -tedy schopnost odnímat teplo,vodu můžete mít i značně chladnější než okolní vzduch který je v místnosti spolu s Vámi a vřetenem,teplý vzduch se z místnosti špatně vyhání (viz.klimatizace)pokud si propojíte klasický radiátor topení třeba ve vedlejší místnosti můžete ji takto snadno temperovat,také tohle odpadní teplo může prostřednictvím výměníku předehřívat vodu pro bojler teplé vody v dílně s teplem ve vzduchu dílny jsou nesrovnatelně větší obtíže pokud se ho potřebujete zbavit.Pokud se týká prachu u vzduchového chlazení ,tak ten zanáší vnitřní labyrint vřetena a tím se zhoršuje prostupnost právě pro tento vzduch.Nejjednodušší argument je porovnání chladicích soustav u aut....snad jste dočetli až sem a děkuji Vám tímto za pozornost
.

-
Tak určitě dej vědět jak jsi dopadl .
Ahoj. A v tých úvahách si počítala aj s pôvodným vedením DryLin? Nezostal by to potom slabý článok takého Trona? Ako je vlastne na tom DryLin v porovnaní s klasickým lineárnym vedením. Samozrejme tabuľkové hodnoty si viem pozrieť aj ja, ale ak by vedel niekto prakticky zhodnotiť...pavlaxy píše:Ahojky,také ráda uvidím celého trona a vřeteno naživo ,začínala jsem úvahou že trona překreslím na silnější plech tak kolem deseti mm ...
![]()
.
Ahojky
,mělo tam být lineární kuličkové vedení od THK HSR20 a šestnáctky kuličkové šrouby ,současně 40W ac serva od Yaskavy s řízením step/ dir...
pak jsem počítala a nemohla se samozřejmě dopočítat
požadavky se postupně měnily včetně delší osy "Z" a nakonec jsem tu koncepci opustila...
.

Ahojky
,pokud se týká počítání tuhosti stroje - tak tu jsem nedělala ,pouze aktuální cena součástí nových a použitých....materiál jsem tak odhadovala podle oka a šrotu z bedny u ponku
...opravdu se za takové počínání stydím a příště se polepším
celkově mi šlo o předběžné ověření a ujasnění si co a jak...nakonec jsem našla jiný vzor k okopírování...a za to se nestydím , Deckel ,
.

celkově mi šlo o předběžné ověření a ujasnění si co a jak...nakonec jsem našla jiný vzor k okopírování...a za to se nestydím , Deckel ,

tak vretynko je doma. bohuzel neproslo nepovsimnuto celnici, clu jsem se sice vyhnul, ale DPH jsem uz neokecal. kdyz jsem uvidel tu bednu, tak me mirne zamrazilo co jsem to vlastne koupil. me zdeseni pokracovalo, kdyz jsem vyndal vlastni vreteno. nejak mi nedoslo ze je to takovy kus zeleza.ve chvili kdy jsem ho vzal do ruky, tak jsem heknul. mel jsem nejak predstavu, ze je mensi a uz vubec jsem nepocital, ze ma 2,7 kila. s vodou to bude o neco vic. doufam, ze mi neobrati tronika vzhuru nozkama. kazdopadne ale vypada velice dobre, ted jeste prijit na to jak ho zapojit a vymyslet nejak chlazeni vodou. bohuzel se nejsem schopen hnout z mista. je docela smutne, ze vreteno z ciny i s celnici prijde driv nez objednavka z cnc shopu. ani po trech tydnech od nich svou objednavku nemam vyrizenou a nemuzeme se hnout dal.
Kress FME1050 má 1,7kg, takže 2,7kg zase nie je oproti tomu nejako veľa. A čo som čítal na fóre cnczone, tak tí čo prešli na tieto vretená píšu, že by sa už ku Kressu nevrátili... v každom prípade po spojazdnení daj info - som zvedavý, uvažujem o ňom aj ja.
Na čo čakáš tak dlho z CNCShopu? Ja uvažujem, že si tam objednám motory.
Inak s tým posielaním zo zahraničia je to nielkedy naozaj zaujímavé - EMS funguje celkom rýchlo - mne posielali z Korei 1.10 a 3.10 už to bolo na colnici... Ale bežnou poštou z Číny zhruba 3 týždne.
Na čo čakáš tak dlho z CNCShopu? Ja uvažujem, že si tam objednám motory.
Inak s tým posielaním zo zahraničia je to nielkedy naozaj zaujímavé - EMS funguje celkom rýchlo - mne posielali z Korei 1.10 a 3.10 už to bolo na colnici... Ale bežnou poštou z Číny zhruba 3 týždne.