Tos s-28 žebrák
Beru ho, mě šlo hlavně o to aby to byl origo doraz na S28, protože já mám doraz, který byl původně asi k S32, je takový "hranatý" což se mě tedy vůbec nelíbí. Ostatní v SZ.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
kdybys sháněl na podelný
cca500dlouhý 16x20 na širší straně 16x15 na užší tak ten mám.. ten druhej možná taky..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Stejnou sílu asi jen tak lehce nenajdeš. Prostě už ve výrobě každý klín byl asi jiný. To víš, tolerance na rybinách a pod. Pak už jen záleželo na tom, jak to kdo zaškrabal, aby to sedělo. Až nakonec se dělala drážka pro štelovací šroub. Když se to pak generálkovalo a nebo jen přebrušovalo na střední opravě, tak síla klínu byla zase větší a jedinečná. Polotovary se dělaly delší a po dopasování se nakrátily tak, aby to sedělo.
Ten Klín by měl mít klínovitost 1 : 100.
Ten Klín by měl mít klínovitost 1 : 100.
Já jsem ten můj klín vytáhnul a na zeiss měřícím stojanu oměřil v práci. Co je na nákresu mi z toho vypadlo. Zjišťoval jsem jak se to dělá při GO a klín se většinou navařuje a zabrušuje. Ty klíny jsou asi litinový že? Já si ho zkoušel i vyrobit, protože mám nástrojařskpu frézku FP1. Řekl jsem si zkusim to vyfrézovat a pak to zaškrabu ale vyráběl jsem ne z litiny ale z obyč 11373. Po odfrézování zešikmení a sundání ze stolu se to vnitřnim pnutim v klínu prohnulo a vznikl z toho luk s cca 2mm prohnutim uprostřed
.. aspoň jsem to zkusil no... 

Ještě mám dotaz na seřízení spojky u S28. Spojkovou hřidel jsem dával nedávno komplet novou. Mám pocit, že rozběh soustruhu trvá víc než je zdrávo...při 800ot/min vřetena je to cca 4 sekundy....a zrovna tak brzda...návod říká, že má vřeteno dojíždět nejméně 6 sekund...ale neříká při jakých otáčkách...což má asi taky vliv...jak dlouho vám trvá zhruba rozběh a jak dlouho dojezd?