Bojujeme s koronavirem

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Odpovědět
Petr68

17. 3. 2020, 10:05

A co třeba jako nouzovku na desinfekci rukou použít naředěné savo do studní a bazénů. Z litru by jí bylo dost. Nebo je to blbost?
Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
t256

17. 3. 2020, 10:10

chb píše: 17. 3. 2020, 6:27 dobrý nápad s vláknem ... snad jen "líh není desinfekce"

vytaženo odtud - pro podrobnosti koukněte tam http://petr-kubac.blog.cz/

Prostředky s omezenou viruciditou ?
Kdysi vás při každé injekci popatlali jódem a nikdo s vámi nijak nediskutoval. Ve stejné době nám při studiu mikrobiologie tloukli do hlavy: LÍH NENÍ DESINFEKCE !!!. Tedy líh ničí spoustu baktérií i virů a kolik válečných veteránů by nedožilo míru, kdyby nebyla "vodková" desinfekce i anestezie, ale ještě jednou : desinfekce MUSÍ obsahovat nějakou oxidační složku. Takže desinfekce JE chloramin, SAVO, ajatiny, Septonexy, fenol, formaldehyd, nehašené vápno, ozón, peroxid vodíku ( i ten z barev na vlasy ). Naopak správná desinfekce NENÍ 90% toho, co se jako "omezeně virucidní" desinfekce ve špitálech používá. Zejména bych si dovolil vás varovat před slovem "bezchlórový" ( přírodní, ekologický, odboratelný, šetrný ). Pokud má výrobce nutnání cokoliv inzerovat jako "bezchlórové" - je to většinou na hovno - zejména pokud se jedná o desinfekci. Koronavirus jako "obalený" RNA virus je sice na lihové vodičky "desinfekce" citlivý, ale pro soukromé potřeby v rodině - lépe smrdět choraminem nežli rakví.
Existuji tzv. polymerove desinfekce kde bude mechanismus pusobeni jiny. (Nezkoumal jsem to) Nesmrdi po chloru ani po lihu a po naneseni na povrch by mely fungovat jeste po dobu v radu nekolika dnu, coz u oxidacnich mozne neni. Ta co pouzivam ma ucinnou latku alkyl. Na ruce se to ale nehodi, trva pomerne dlouho nez viry vyzabiji (10min az hodinu, jak ktery), ale na veci kterych se lidi dotykaji to neni spatne.
Naposledy upravil(a) t256 dne 17. 3. 2020, 10:13, celkem upraveno 1 x.
Mex

17. 3. 2020, 10:13

Už jsem to sem psal, teď to shrnu a přidám pár fotek.

Horské slunko Sirius používá jako předřadný omezovač proudu infratrubice, které fest topí a žerou. Takže je dobré je nahradit tlumivkama, třeba ze starých zářivkových světel. Chce to tam dát 2 paralelně pro plný výkon, případně jednu pro poloviční výkon.
Takhle vypadá "Sirius s batohem". V tom batohu jsou ty 2 tlumivky. Je dost práce to rozdělat, tak jsem to kvůli focení nerozebíral.
Sirius.jpg
Tlumivka ze starého 40W zářivkového světla vypadá takhle:
Tlumivka_40W.jpg
Místo horského slunce se dá použít rtuťová výbojka. Dost se vyhazovaly při přechodu na LEDkové osvětlení. Možná ještě nejsou vykoupené a dají se pořád koupit, nevím. Vypadá to takhle (model 125W):
Vybojka_komplet.jpg
My potřebujeme jen hořák, tj. sundat tu krycí baňku. To co je venitř vypadá takhle:
Horak.jpg
Výhoda je, že ta výbojka má klasický závit E27, tedy jako běžná žárovka. Takže není třeba shánět nic speciálního.
Originálně k tomu patří taková tlumivka:
Tlumivka_125W.jpg
Ale opět se to dá nahradit 1-3 tlumivkami ze starých zářivkových svítidel.
Ten namalovaný kondenzátor tam být nemusí, je to jen kompenzace účiníku když je jich někde moc najednou.

Sundání baňky: olepit izolepou, na které po rozbití zůstanou viset střepy. Strčit do mikrotenového sáčku, zabalit do hadru a praštit do toho kladivem. Kdo má takovou vyspělou techniku jako svěrák, tak rozmáčknout ve svěráku. Vyhodit i s tím mikrotenovým sáčkem a neolizovat si přitom prsty.

Zapojení tlumivek je jednoduché. Je to stejné jak pro ten Sirius, tak pro tu Hg výbojku, resp. hořák z ní.
Zapojeni.jpg
Takže kromě výbojky a tlumivek stačí jen síťový kabel, patice pro běžnou žárovku a případně nějaký vypínač.

Moc do běžícího světa nečumět. Když už by to bylo nutné, tak použít velké sluneční brýle (velké proto, aby to nesvítilo odrazem někde kolem).
Naposledy upravil(a) Mex dne 17. 3. 2020, 10:18, celkem upraveno 1 x.
elbarto

17. 3. 2020, 10:17

To Cjuz: bohužel to tady jede ve více vláknech a některá jsou zasekaná politickými fanatiky. Jukni na stránky výrobce, rozhodně to není o vteřinách ...
Potom sem dej svů basl, já už mám postaveno, hodně jsem spěchal, tak v designu určo vyhraješ. Hlavně NEzapoměn, že sklo i plat kryty sežerou tu potřebnou vlnovou délu, tak trubičky na holátko :-) Svítím na všechno co potkám nebo donesu :-))

viewtopic.php?t=35044

Obrázek
Klimbik

18. 3. 2020, 12:38

Tak ja jsem teda oproti vam zacal zlehka, vyrobou jednoduchych rousek

Obrázek
Youtube - "klimbíkova bastlírna" :twisted:
Engineer
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2020, 12:55

JJJ. Roušky taky šijeme, bez nich už tady na severu nikam nesmíme. Lámal jsem si hlavu jak vylepšit látku a pak jsem si vzpomněl, že když mi před rokem instalovali do dílny klimatizaci, tak u ní byl přibalenej nějakej filtr, kterej mi dodavatel doporučil neosadit, protože bych to pak v dílně musel asi stále čistit a měnit. Tak jsem ho našel střihnul kousek a manželka to zašila do látky. No žádná hitparáda to nebude, Iso a atest to taky nemá, ale co naděláme. Lepší něco než nic.

Ad zapojení tlumivek. Mohu jednoznačně potvrdit a doporučit paralelní řazení, osadil jsem takto asi 20-25 let zpět desítky kusů světel s metalhalidovými zdroji, dokonce si ty lampy nechaly líbit i o cca 30% víc výkonu, takže třeba na 70W jsem dával tři 36W tlumivky z obyčejných zářivkových těles. Mám vyzkoušený tohle řešení i k výkonnějším lampám HQI 150 (3ks 56W tlumivek).
U těch rtuťových jsem to ale nikdy netestoval, ale možná někde nějakou doma najdu ... běžný metalhalidový tu mám. :(
Dawe

18. 3. 2020, 1:22

TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2020, 5:50

Jak to dojde dám info
Jinak trubice sehnat jsou, je pořád dost obchodů co zdroje mají, jen jich není tolik na výběr.

A ta doba - některé viry to likviduje fakt za vteřiny (tu tabulku nemůžu najít) ale samozřejmě časy jsou závislé na mnoha faktorech.
Zde obecně doporučené hodnoty, hoďka a je čisto.

https://www.unimed.cz/germicidni-lampy-s-primym-ucinkem
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
shaolin
dezinfo trol

18. 3. 2020, 6:35

Mex píše: 17. 3. 2020, 10:13 Už jsem to sem psal, teď to shrnu a přidám pár fotek.

Horské slunko Sirius používá jako předřadný omezovač proudu infratrubice, které fest topí a žerou....
Mám také isté horské slnko -IR trubice hrejú,no po prepnutí uv nesvieti. Nebolo moc používané. zapojenie vyzerá ok, môže byť ta lampa vypálená? Dá sa ešte kúpiť náhradná?
Platí v tomto prípade, že životnosť sa znižuje pri dotyku baňky rukami ako u halogeniek?

Rozprával som sa s jednou pani čo robí v labákoch pri víroch a tá mi vravela že mikrovlnná rúra zabije akýkolvek vír. Takže pár vecí čo môžu ísť do mikrovlnky sa dá možno dezinfikovať aj takto.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
prcek

18. 3. 2020, 7:08

Je to jen popularni clanek, ale nekde jsem mel i neco odbornejsiho
http://www.osel.cz/2410-mikrovlnna-trou ... zator.html
Samotne zareni viry i bakterie preziji, dulezite je teplo (takze pred mikrovlnenim namocit).
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
reta

18. 3. 2020, 7:32

K času jak dlouho svítit. Já UV-C lampu používal dost často při jiných epidemiích a to doma. Ráno než jsem odešel do práce tak jsem ji v ložnici pustil a až odpoledne vypínal. Bylo to dost neekonomické. Hodina stačí, tak vono taky je třeba koukat na provoz v tom pokoji, vyčístíš, přejde manželka a je to zase plné virů.
zverodoktor

18. 3. 2020, 7:41

elbarto píše: 17. 3. 2020, 10:17 Svítím na všechno co potkám nebo donesu :-))
Musím povedať, že sa neviem vynadívať na ten tvoj UV design. Jednoduchšie to snáď ani nešlo spraviť a pritom možno aj vďaka tomu žlabu na káble vzadu ešte aj dekoratívne. Taký pekný moderný design. Super :)
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
kenybz

18. 3. 2020, 8:13

nezvýšilo by účinnost prohánět zavirovaný vzduch skrze trubice ventilátorem ?
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
j.p.m
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2020, 8:29

Manželka taky šije, do roušky dělá kapsičku kam se může ještě strčit filtr z již nevyužívaných sáčků do vysavače. Po použití se vyhodí, látka vyvaří a použije znovu. Lepší než nic.
j.p.m
fmodel
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2020, 8:35

Engineer píše: 18. 3. 2020, 12:55 pak jsem si vzpomněl, že když mi před rokem instalovali do dílny klimatizaci, tak u ní byl přibalenej nějakej filtr, kterej mi dodavatel doporučil neosadit, protože bych to pak v dílně musel asi stále čistit a měnit.
JJ mám objednaný hepa H13 to by tabulkově mělo být slušný a k tomu aby se mu nestejskalo uhlíkovej ,mám respirátory s výměnejma filtrama něco jako mají lakýrníci a tam je ffp2 co jsem si objednával když čistím kotel nebo hodně brousím.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Provozní záležitosti“