lapa píše: ↑18. 3. 2020, 7:22
Kdyz tady jsou narky okolo automotive a hlavne navazane produkce (subdodavatele), je nejaka povedomost/statistika o tom, kolik z tech slavnych osobaku jde obecne do "nutne obmeny" po 3 letech (aby byl borec majitel in) a kolik se proda "normalnim zakaznikum", kterym auto staci na vic nez 5-7 let?
jedna taková moje úvaha selským rozumem .... psal jsem to kolegovi asi před měsícem.
Ve fabrice TPCA se prý vyrobí (než přišel virus) každých 48s jedno nový auto ... četl jsem někde na netu. To je dejme to mu 60 aut za hodinu a protože jedou tři směny tak to bude cca 30000 kusů aut měsíčně. Ročně tedy asi 360 tisíc aut. V Česku se prodá (prodávalo dosud)) cca 260000 nových aut ročně, takže jen tato jediná menší automobilka (a to tu máme ještě škodovku s cca 1 milionem aut ročně) o 100 tisíc kusů překračuje odbyt aut v tuzemsku. Stáří aut je průměrných 14let, tedy průměrný občan si to nový auto koupí jednou za 14 let !!!!
Dokáže mi prosím někdo vysvětlit co se děje s těma stovkama tisíc (milionem) aut roční produkce navíc????
Ekonomický i ekologický by bylo vyprodukovat +/- cca to co se spotřebuje, tedy prodá ... jasně některý státy nemají automobilky, takže ty něco pojmou, ale stejně ... výroba aut u nás je cca na pětinásobku toho co si naši občané koupí jednou za 14 let, takže nadprodukce činí přibližně závratných 13 milionů kusů aut...
Počítám to jen tak nějak na základě selskýho rozumu, ale výsledek stejně nechápu ... 13 milionů kusů se musí udat někam jinám, ale kam???
O.k. prachatý země mají občany co kupujou každý cca 4-6 let nový auto (ale oni mají i svoje automobilky a nebo už nemají a děláme to pro ně za třetinu my?), ale stejně si myslím že ten trh už musí bejt dávno totálně saturovanej. A to prý chtějí (chtěli) v tom TPCA nový haly a zvýšení výroby, no comment.
To je panečku ekologická zátěž jak sviňa ... suroviny a energie na výrobu a pak likvidace starých aut (možná i těch neprodaných nových, kdo ví???
A hlavně kolik našich lidí má na to koupit si každých 6 let nový auto, aby ta masivní výroby řekněme měla jakejs takejs odůvodnitelnej smysl ?
No a teď je bude stát zachraňovat bilionem v koronavirový krizi, že????