začátek nové mašiny
-
- Kontaktovat uživatele:
Kukám, kukám, ale vidím iba dve pohybové skrutky - kde je tretia?
Video sa mi nepodarilo prehrať, tam by to asi bolo vidno.
Chcem postviť niečo podobné, ale nemám vyriešený posuv práve v tej osi (X, či Y?) tak, aby tá skrutka ničomu nezavadzala.
Video sa mi nepodarilo prehrať, tam by to asi bolo vidno.
Chcem postviť niečo podobné, ale nemám vyriešený posuv práve v tej osi (X, či Y?) tak, aby tá skrutka ničomu nezavadzala.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
To to trváááááááááá hele z duhý strany už to rezatí a ještě to nehráblo! 

Já jsem asi nějakej natvrdlej a nepochopil jsem geometrii toho stroje. Kam se dává obrobek ?

Jo, už jsem to našel a pochopil, ale nevěřil jsem tomu.
Zkuste někdo laikovi vysvětlit výhodu téhle koncepce. Z prvního pohledu je ta osa Z při dolní úvrati na tak dlouhé páce a tak daleko od vedení, že to musí dělat šílené problémy. Navíc ta manipulace s obrobkem a vizuální kontrola taky asi nebude patřit k nejsnadnějším.
Zkuste někdo laikovi vysvětlit výhodu téhle koncepce. Z prvního pohledu je ta osa Z při dolní úvrati na tak dlouhé páce a tak daleko od vedení, že to musí dělat šílené problémy. Navíc ta manipulace s obrobkem a vizuální kontrola taky asi nebude patřit k nejsnadnějším.
Mě se ta koncepce naopak zamlouvá. Evidentně jde o mašinu s velkým zdvihem osy Z, pokud by byla řešena jako klasická portálovka, tak by ta tuhost byla horši. Jinak podobně uloženou osu Z mají nové Sahosácké mašiny a je to rozhodně dobré řešení. Ano, problémem bude manipulace s obrobkem, ale to není až tak kritické.
Mě právě nějak neni jasné proč by při téhle koncepci měla být tuhost osy Z větší. Vycházím z mé zkušenosti, že 80% práce je na deskovém materiálu a tudíž osa Z je vysunutá skoro až na dolní úvrať. Její uložení je na druhém konci a celá délka Z násobí chybu danou vůlí v uložení.
To máš jistě pravdu, jestliže máž Z sjeté až dole, tak se samozřejmě projevuje její tuhost. A teď si vem, že by to byla portálka a kromě toho, že by cvičila osa Z sama o sobě, tak by další chybu vnášela tuhost portálu. Prostě pokud je třeba obrábět vyšší kusy, je toto řešení vhodné. Navíc mě napadá - pokud by se měl obrábět deskový materiál a záleželo by na přesnosti natolik, že by vadila chyba plně vysunuté osy Z, tak u téhle mašiny by měl jít snadno zvednout stůl (případně podložit obrobek), takže budeš obrábět pod mostem osy Y a rázem odstraníš případný problém s tuhostí Z.
Jo, to s tím nastavováním výšky stolu mě nenapadlo, to už začíná znít rozumně.
Co se týče portálovky, tak tam je možné uchytit Ztko přibližně v půlce zdvihu.
Sorry, tohle jsem nepobral. Z osa se chytá tak, aby v situaci vřeteno pár mm nad stolem byl aktivován Z- limit switch. Pokud budou v této situaci vozíky osy Z někde v půlce vedení, tak mi to nedává smysl.gnat píše:
Na portálce i na této "horní gantry" je osa Z prakticky jedno. Pokud ji chceš vysunout na celý rozsah, trčí oba případy nastejno. Koncepce horní gantry je však tužší. Záleží ovšem na konstrukci příčníku a křížových saní. Ideální by byly čtyři lineáry na Z i Y. Pak je to sice drahé, pracné, ale tuhé.