Nechodilo to zle, ale vule na nem byla.Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:19 Ještě prověř to ložisko - schválně sem dej detailní fotku kuliček a obou kroužků - ono chodilo blbě před rozebráním?
Vrtačka 1.rep
- Zdenek Valter
No nemyslím si - na to může je podle mého názoru málo masa
Smol PacholSajmon píše: ↑24. 3. 2020, 8:43Do mrazaku se mi to nevejdeZdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:05 Sundat by jít mělo - ale chce to třeba nahřát nebo to dát na hodinu do mrazáku![]()
nahrat to nejak zvladnu...

Ta z fotek volná část ložiska se někde opírá - řekl bych že do pinolySajmon píše: ↑24. 3. 2020, 8:43Tomu nerozumim, jak to myslis?Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:05 No to je otázka - pokud ano budeš muset asi udělat nějaký mezikroužek.![]()

Ještě moje poznámka - rozebíral jsem pinolu novější vrtačky a tam bylo ložisko kuželíkové - ale vhodné pro Tebe jsem nenašel.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
- Zdenek Valter
No a jaká vůle?Sajmon píše: ↑24. 3. 2020, 8:52Nechodilo to zle, ale vule na nem byla.Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:19 Ještě prověř to ložisko - schválně sem dej detailní fotku kuliček a obou kroužků - ono chodilo blbě před rozebráním?
Axiální ?
Radiální ?
Kdyz to ctu tak si prijdu jako blbec, ze to ze me leze,jak z chlupaty deky...Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:59No a jaká vůle?Sajmon píše: ↑24. 3. 2020, 8:52Nechodilo to zle, ale vule na nem byla.Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:19 Ještě prověř to ložisko - schválně sem dej detailní fotku kuliček a obou kroužků - ono chodilo blbě před rozebráním?
Axiální ?
Radiální ?
radialni jsem mel na mysli
axialni tam byla taky, ale predpokladal jsem ze tu odstranim pritazenim kontra matic, co se dotahuji ze shora k pinole. Coznjsě nezkousel jelikoz jsem to rozebiral

- Zdenek Valter
No pokud ty drážky v ložiscích nejsou poškozené tak se daj snad sehnat i kuličky pokud nejsou ani ty poškozené tak nebude asi důvod ložisko měnit.Sajmon píše: ↑24. 3. 2020, 9:05Kdyz to ctu tak si prijdu jako blbec, ze to ze me leze,jak z chlupaty deky...
radialni jsem mel na mysli
axialni tam byla taky, ale predpokladal jsem ze tu odstranim pritazenim kontra matic, co se dotahuji ze shora k pinole. Coznjsě nezkousel jelikoz jsem to rozebiral![]()
Stažením těch zmíněných matic vymezíš obě vůle.

Ano na mk2 na tomto stavu je malo masa.Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:57No nemyslím si - na to může je podle mého názoru málo masa
Cast, kde je nyni kuzel by musel predelat, stocit, nalisivat, zavarit a pak vytocit novy kuzel atd...
posledni variantu mi dal ze udela novou.
Pry se nemam bat nejak to vyresi...
Verim mu zivyho to dyl nez ja pracuju

Uz rozumim, Podobne psal xener.Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:57Ta z fotek volná část ložiska se někde opírá - řekl bych že do pinolySajmon píše: ↑24. 3. 2020, 8:43Tomu nerozumim, jak to myslis?Zdenek Valter píše: ↑24. 3. 2020, 8:05 No to je otázka - pokud ano budeš muset asi udělat nějaký mezikroužek.![]()
a pokud bys dával nové ložisko (to o kterém si psal 51104) měl bys pro něj udělat vymezovací kroužek. Ještě si změř jak je původní ložisko vysoké (možná jsme to přehlédl) pokud je to nové nižší měl bys dát i podložku.
Ještě moje poznámka - rozebíral jsem pinolu novější vrtačky a tam bylo ložisko kuželíkové - ale vhodné pro Tebe jsem nenašel.
Vyska je dle posuvky 12,1
Akce stále trvá, čekám na dodání "vytěráku" MK1
Pokud nepomůže předěláme vřeteno.
Ale měl bych dotaz, jakým způsobem se utahuje matice s dírami po obvodu? Hákovým klíčem? tak jak jsem je povoloval je již utahovat nechci.
Hákový klíč nevlastním tak zjišťuji. Matice má závit M20x2,5 jako šestihranou jsem našel jen matici na kola avie. Šestihranná by mi ušetřila dost problémů, ty klíče potřebuji dva.
Napadlo mě klíče udělat ze silnostěného jeklu, použít "U profil" proti sobě 2x závit M4 a tento bazmek heftnout na tyčku.
ilustrativní foto
Pokud nepomůže předěláme vřeteno.
Ale měl bych dotaz, jakým způsobem se utahuje matice s dírami po obvodu? Hákovým klíčem? tak jak jsem je povoloval je již utahovat nechci.
Hákový klíč nevlastním tak zjišťuji. Matice má závit M20x2,5 jako šestihranou jsem našel jen matici na kola avie. Šestihranná by mi ušetřila dost problémů, ty klíče potřebuji dva.
Napadlo mě klíče udělat ze silnostěného jeklu, použít "U profil" proti sobě 2x závit M4 a tento bazmek heftnout na tyčku.
ilustrativní foto

na matici můžeš vybrousit dvě rovnoběžné plošky na stranový klíč.
kužel vřetena jde opravit či minamálně dát do použitelného stavu i doma.
žádná kefka ti nepomůže ta totiž jen očistí rez.
Každý poškozený kužel vřetena má uvnitř rýhy od protočených vrtáků..
dle toho jak je to zvenku pomlácené tak předchozí vlastníci mlátili z venku aby vypadl nástroj ven on je pro některé hovádka těžký problém si udělat vyrážecí klín no co už ..
ty rýhy co jsou uvnitř tak jeou jednak do hloubky a druhak jsou i vystouplé a čím to opravit?
Vezmeš frézu s kuželem /frézu s kuželem morse proto, protože se dostane kuželem do hloubky až k unašeči/
na ten kužel frézy přiložíš podélně proužek smirku široký asi 5mm a o zrnitosti asi 120.
Nakapeš na smirek řídký olej a pomalu otáčíš a zasouváš do kuželu vřetena. pak postupuješ s jemějším smirkem 180 až po dejme tomu 300 rýhy dovnitř tam sice zůstanou, ale rýhy co byly vystouplé a ostatní nerovnosti se takto dají opravit.
Pak si vem nástroj s nepoškozeným morse nejlépe novým / to samé platí i pro tu frézu a její kužel.
a zkus jemně a lehce zasunout do vřetena pokud se stále viklá a nedrží jsou tam stále nerovnosti a musíš to opakovat.
Můžeš taky nanést zkrátka počmárat lihovkou kužel provizorního kalibru z nového nástroje a zasunout do vřetena ono ti to ukáže kde se barva otře.
Berlínskou modř asi kupovat nebude proto ta rada s lihovkou.
Může nastat situace že vnitřní kužel bude již tak opotřebený a bude mít stále vůli pak jsou 2 možnosti přebrousit, a nebo upravit zkrátit kužel na vrtačkové sklíčidlo a to nechat ve vřetenu trvale a upínat vrtáky jen s válcovou stopkou.
Jsou to sice bastl rady no dle tvých možností je to proveditelné.
Ono naprat tam MK výstružník není řešení za 1 ho zničíš protože vřeteno je zušlechtěné a za 2 začne brát první ty rýhy a nebude v ose a odebere špónu uvnitř kužele nepravidelně
kužel vřetena jde opravit či minamálně dát do použitelného stavu i doma.
žádná kefka ti nepomůže ta totiž jen očistí rez.
Každý poškozený kužel vřetena má uvnitř rýhy od protočených vrtáků..
dle toho jak je to zvenku pomlácené tak předchozí vlastníci mlátili z venku aby vypadl nástroj ven on je pro některé hovádka těžký problém si udělat vyrážecí klín no co už ..
ty rýhy co jsou uvnitř tak jeou jednak do hloubky a druhak jsou i vystouplé a čím to opravit?
Vezmeš frézu s kuželem /frézu s kuželem morse proto, protože se dostane kuželem do hloubky až k unašeči/
na ten kužel frézy přiložíš podélně proužek smirku široký asi 5mm a o zrnitosti asi 120.
Nakapeš na smirek řídký olej a pomalu otáčíš a zasouváš do kuželu vřetena. pak postupuješ s jemějším smirkem 180 až po dejme tomu 300 rýhy dovnitř tam sice zůstanou, ale rýhy co byly vystouplé a ostatní nerovnosti se takto dají opravit.
Pak si vem nástroj s nepoškozeným morse nejlépe novým / to samé platí i pro tu frézu a její kužel.
a zkus jemně a lehce zasunout do vřetena pokud se stále viklá a nedrží jsou tam stále nerovnosti a musíš to opakovat.
Můžeš taky nanést zkrátka počmárat lihovkou kužel provizorního kalibru z nového nástroje a zasunout do vřetena ono ti to ukáže kde se barva otře.
Berlínskou modř asi kupovat nebude proto ta rada s lihovkou.
Může nastat situace že vnitřní kužel bude již tak opotřebený a bude mít stále vůli pak jsou 2 možnosti přebrousit, a nebo upravit zkrátit kužel na vrtačkové sklíčidlo a to nechat ve vřetenu trvale a upínat vrtáky jen s válcovou stopkou.
Jsou to sice bastl rady no dle tvých možností je to proveditelné.
Ono naprat tam MK výstružník není řešení za 1 ho zničíš protože vřeteno je zušlechtěné a za 2 začne brát první ty rýhy a nebude v ose a odebere špónu uvnitř kužele nepravidelně
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
- Zdenek Valter
Pro tyhle účely jsem si pořídil tohle:
https://www.ebay.co.uk/itm/6pc-Adjustab ... 2749.l2649
https://www.ebay.co.uk/itm/6pc-Adjustab ... 2749.l2649
@DwPetr: diky za radu
@kenny - mam objednáno tohle https://www.kovonastroje.cz/Kuzelovy-vyterak-MK1.html a mam pouzit "lestici pastu", ale ta freza dava vetsi smysl...
kdyz to nezabere tak v praci dutini "prelizne"
pokud to nepujde tak na konci stoci zavit a udela z vlozky MK2 novou dutinu kterou tam nasroubuji.
vyresit to timto?
https://www.aliexpress.com/item/3296571 ... hweb201603_

@kenny - mam objednáno tohle https://www.kovonastroje.cz/Kuzelovy-vyterak-MK1.html a mam pouzit "lestici pastu", ale ta freza dava vetsi smysl...
kdyz to nezabere tak v praci dutini "prelizne"
pokud to nepujde tak na konci stoci zavit a udela z vlozky MK2 novou dutinu kterou tam nasroubuji.
vyresit to timto?
https://www.aliexpress.com/item/3296571 ... hweb201603_