Pan "BRUSIČ"

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Ferda

3. 10. 2009, 3:42

Ahoj,
Provozuji také brusku na závity a brousím na tom jako samouk!! Něco jako okresní přebor :!: Chci se trochu zlepšit a tak jsem pozval profi trenerá: bývalý brusič z nástrojárny Kovosvit Sezimovo Ústi dělal to 42 let :!: Tak ho pozoruji a učim se :!: To je EXTRALIGA opakovaná 0.001mm není problém !
A hlavně proč to píši :?:
Ten Pán je supr chlap a rád řekne co ví aby to strojírenství nešlo do kytek. Jeho specializace: závity všeho druhu vnější vnitřní, zavitníky taktéž. Dále brousil odvalovací frézy a podobný vercajk. A umí to taky měřít!! Jestli má někdo nějaký problém nebo dotaz tak ať to napíše a já se zeptám.
Uvádím přiklady: Bruska má taky kličky na děličku s aretací ! Hned nás upozornil aby jsme to natočilí tak aby byla vlastní vahou do tahu , aby tam byli ty 0.001.
Pak povrch neby pro něj OK tak nás upozornil, že budem muset lepší vyvážit kotouč a možná taky má to vřeteno malinkatou vůli!! Já nic neviděl a okolí taky ne!!!
A pak když měřil na mikroskopu tak použil šablonu s malýma kruhama! opravdu nebylo mi jasné co s tím chce dělat znám ji také , ale říkal jsem si, že je asi na mikro rastr! Lehce ji použil jako dratky do závitu M6. Mně nebylo jasný jak spočítá, kalkulačku ani počítač neměl!! Usmál se a řekl ať přinesu kalibr M6- na tom to odpíchl , spočítal etalon a už se jelo !!
To jsou finty!!!
Jestli jsou dotazy tak sem s nima ať to stihnem!! Těm odvalovkám bude taky rozumět a možná i jiným věcem!! Za zeptání nic nedáme!!!
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Aeroomni
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2009, 1:55

Týýýýýýýýý wole tady uš se řeší už uplný hovno a ještě k tomu hovnu taky lisy na mošty:) A Ty tu opruzuješ a tisícínama :roll: Tak zapoměň na forum a koukej se to pořádně naučit až se to tu vzpamatuje tak to třeba někdo bude jednou potřebovat a pak to pošleš dál! Takový lidi jako ten pán by se měli zamražovat a balzámovat:)

No, kouk sem sem zas jednou v polovině školního maratonu. To je bída to je bída........... Může za to ta krize a není nálada, nebo chybí bavič?? :lol:
Ferda

6. 10. 2009, 5:52

Ahoj
Aeroomni píše:........není nálada, nebo chybí bavič?? :lol:
ja si často říkám, že jsi nějak z formy!!! :wink: Ale je vidět, když něco děláš tak pořádně!! Já si sem však musím občas skočit zazpívat :!: Jako švec v Pyšný Princezně.
bobik

6. 10. 2009, 7:30

Hmm, tisíciny, to vezmeš jen díl do ruky a jak se o tebe ohřeje, je po tisícinách.
Ferda

6. 10. 2009, 2:10

Ahoj
bobik píše:Hmm, tisíciny, to vezmeš jen díl do ruky a jak se o tebe ohřeje, je po tisícinách.
Jasně, ale mášli chybu na jednom závitu 0,001mm tak na 100 je to už 0,1mm. No a kdyby to bylo jen 0,01mm tak na těch 100 je to za 1mm.
Jasně že jedna věc je říkat, že něco má takovou přesnost, ale všechno se musí průkazně a opakovaně měřit. Já jen chtěl říci , že ten Pán umí dobře zopakovat i několikanásobně velmi přesný požadovaný rozměr. Je radost se koukat jak si všechno mezioperačně kontroluje , z jedo výrobního času je cca . 30-40% času měření a taky čistota. Já jsem deformován sériovou výrobou hr a je bedna, ale někdy máš strach co vní je!! Filozoficky každý dílec je vyroben na tisícíny, ale umění je vyrobit je všechny na stejnou hodnotu! nebo aspoň do tolerančniho pole :lol:. A taky je rozdíl když něco vyrábíš na 0,01mm nebo 0,005mm to je rozdíl třídy.
sekyy

6. 10. 2009, 3:26

proč se brousí závity?
motorovy

6. 10. 2009, 3:57

Ferda píše: .... hr a je bedna, ale někdy máš strach co vní je!! ....
:lol: tato hlaska ma dostala...Ferda teraz si u mna zabodoval :D

to sekyy.. ja myslim ze kvoli presnosti ktoru inak nedosiahnes. ale, zas, brusku som videl max na fotke, teda okrem takej tej garazovej co ked zapnes chodi sama po stole co ma kotuce nevyvazene :)
nemo

6. 10. 2009, 4:40

Proč se brousí závit? A proč se brousí průměry? Ze stejného důvodu, přesnost!!!!
závitu a stoupání. N.
Není vedení jako vedení.
Ferda

6. 10. 2009, 7:20

Ahoj
sekyy píše:proč se brousí závity?
Např. závitníky,závitové kalibry, šrouby v různých měřidlech a nástrojích (mikrometry, vyvrtávací hlavičky s noniusem), kuličkový šrouby, šneky je toho opravdu hodně. A taky prostě proto, že to konstruktér předepíše a je to naprosto zbytečné :lol:
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“