Úplný začátečník

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
rawen
Sponzor fora

1. 10. 2009, 1:07

digisonic píše:Je to presne tak, do original hlavy strcis jen 8x8, ale u tech delanych mam o 2mm nizsi zakladnu - z fotky to neni dobre videt. K
Takže BOWáci kecají a desítky nože budou moc vysoko?
(V tištěném katalogu je celostránková tabulka vhodného příslušenství a podle ní jsou vhodné oba typy.)

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
digisonic
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 2:16

rawen píše:
digisonic píše:Je to presne tak, do original hlavy strcis jen 8x8, ale u tech delanych mam o 2mm nizsi zakladnu - z fotky to neni dobre videt. K
(V tištěném katalogu je celostránková tabulka vhodného příslušenství a podle ní jsou vhodné oba typy.)

Radek
Ja je tam proste nedam at delam co do delam (3roky stary D180X300 vario). Mozna, ze delaji jine hlavy, vcil. K
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
Hardmesr

1. 10. 2009, 2:50

potraviny-šlupičku zakalit nejde jenom tak. To by musel být materiál k povrchovému kalení a kalit asi indukčně po plochách. Jednodušší by ovšem bylo zvolit materiál cementační (možná by postačil i 11373, pokud nejde sehnat přímo cementační)a pak asi 0.8mm nacementovat, teprve pak udělat závity a zakalit. Další možnost je volit materiál k zušlechtění a pak máš pevný závit a plochy pod nožem se ti neomačkají. Pokud si dal materiál kalitelný, což při železe odněkud je vždy problém, dopadlo to takto. Kalit jenom kvůli závitům, to už se mně vůbec nezdá.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2009, 8:44

RaS píše:
tumlik píše:Koníka si nastavíš oproti vřeteni na nulu a zajisti ho svrtáním nebo aby jsi s tím nešteloval.Když bodeš chtít točit nějakej ten kužel tak v hrotech.Do vřetena pevný a do koníka prdneš vyvrtávací hlavu která bude mít místo vyvrtávacího nože radeco vybroušený jako pevný hrot.Můžeš to štelovat s 0,02 přesností a uděláš si kužel jakej budeš potřebovat,ovšem při delších věcech to chce větší točnou délku 8) .

Pokud budeš dělat kuželů víc a budeš mít danou délku tak si můžeš jednoduchým výpočtem zjistit o kolik posuneš pomocí nonia vyvrtávací hlavu do boku,tu si předem ovšem srovnáš zase do nuly s hrotem v koníku :wink:

ale toto asi budete znát :lol: tak jsem to napsal kdyby to někdo neznal
nemá smysl pořád hýbat s koníkem,je to zbytečný točky s Mírou a mazat hrot napravo :lol:
dělá se vyvrtávací hlava do těhle mikrosoustruhů který mají Morse1 nebo max 2ku? asi jo já jen že jsem vždycky viděl od 3ky vejš.. ale je pravda že jsem po takhle malých nepátral..
Trnem bych se nezabýval ten je výměnný, hlava je hlava a trn je trn :D
na těch čínských mrd...ách je to dvoudílný :wink: a narexácké jsou některé taky trn+hlava
potraviny
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2009, 7:00

Na tu nož.hlavu už pr-ím. tenkrát jsem to zkoušel a nějakou dobu to fachalo. Do orig.hlavy, což je určeno na 10 nože mě vychází na střed 11mm a musím je tedy (10mm nože )podkládat. To radeko 12mm používám, že špičku(hrot) snížím o 1mm a problém vyřešen.
rawen
Sponzor fora

8. 10. 2009, 6:35

rawen píše:

Radek
Dnes jsem byl v BOWu. Myslím, že informace mohou pomoci i dalším zájemcům o Opti D 180x300 Vario.
  • S těma nožema je to prostě tak, že v katalogu je chyba - jdou tam jen nože 8x8.
  • Originál Quantum čtyřčelisťové sklíčidlo d100 půjde nasadit bez mezipříruby. Takže podle mě nemá cenu hledat o pár stovek levnější TOS a přírubu dovyrábět.
Chci se ještě zeptat: Když půjdu do nožů s výměnnými HM destičkami ( http://www.bow.cz/produkt/3441011-soust ... 8-mm-7-ks/ ) - nakolik je geometrie destiček vhodná pro jiné materiály než železo tj. např. dural, mosaz nebo silon. Jde mi o použití pro hobby, takže nevadí úběr po malé třísce, naopak nepoužitelný (poskákaný) povrch by vadil moc.
Pokud budu potřebovat jiné destičky, napište prosím, podle jakého údaje je hledat. (označení originálů je v odkazu výše)

Nad vlastním broušením nožů jsem uvažoval, ale bruska doma je doslova na motyky, takže si nedokážu představit, jak na ní chytám nějakou geometrii břitu. :(

Děkuju za rady, minulé a doufám i budoucí. Vypadá to, že soustruh bude a cena vzhledem ke kumulaci více slev vypadá taktéž přijatelně.

Radek
potraviny
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2009, 8:05

Nevím jak ostatní, mám taky tyto nože větší než 8x8. Tyto jsou pro mě malé, ale dle mého pokud chci naprosto rovný povrch, používám raději radeko. Né že by byly ty tvoje nože špatný, ale já dělám raději jak jsem psal s radekem. Přibrousim jak potřebuju, špony lítají a povrch lesklej.
Hardmesr

9. 10. 2009, 8:36

nebudu radit kdo si co má koupit na jaký obráběný materiál, můžu jenom říct, že my jsme i ve velkých sériích obráběly všechny materiály s plátky na ocel. A to od oceli, mosazi, hliníku až po polyamid. Vše se ovšem obrábělo pod emulzí a zakrytováním. Utváření třísky se řešilo řeznou rychlostí a hlavně posuvem. U polyamidu (hlavně u dokončování) se ovšem stávalo, že se tříska namotala na obrobek. Bez řádného zakrytování to je ovšem problém. U začátečníka, co si ještě neumí správně nabrousit nůž z radeka (HSS) bych se nebál použít nože s plátky. Na použití speciálních broušených VBD pro hliník dojde možná později. My jsme je později používaly také. Je to jiná kvalita i cena. Rada začít s plátky a pak třeba brousit nože z radeka se bude zdát divná, já to ale tak pro začátečníka vidím. Chce to ovšem také určitou tuhost ve vztahu stroj, nástroj, obrobek.
rawen
Sponzor fora

9. 10. 2009, 10:25

Hardmesr píše:nebudu radit kdo si co má koupit na jaký obráběný materiál, můžu jenom říct, že my jsme i ve velkých sériích obráběly všechny materiály s plátky na ocel. A to od oceli, mosazi, hliníku až po polyamid. Vše se ovšem obrábělo pod emulzí a zakrytováním. Utváření třísky se řešilo řeznou rychlostí a hlavně posuvem. U polyamidu (hlavně u dokončování) se ovšem stávalo, že se tříska namotala na obrobek. Bez řádného zakrytování to je ovšem problém. U začátečníka, co si ještě neumí správně nabrousit nůž z radeka (HSS) bych se nebál použít nože s plátky. Na použití speciálních broušených VBD pro hliník dojde možná později. My jsme je později používaly také. Je to jiná kvalita i cena. Rada začít s plátky a pak třeba brousit nože z radeka se bude zdát divná, já to ale tak pro začátečníka vidím. Chce to ovšem také určitou tuhost ve vztahu stroj, nástroj, obrobek.
S mnoha myšlenkami z tohoto příspěvku se plně ztotožňuji a v podstatě jsem čekal, zda mi je někdo potvrdí. Takže děkuju. :)

Ještě jedna taková blbost: Když upichuju hotový obrobek, tak nůž s plátkem má ten plátek poměrně krátce vysunutý. Radeko si samozřejmě můžu vzít delší, ale stejně zas ta tuhost ...
Takže jak správně upíchnu váleček třeba z 40mm kulatiny?

Děkuju za pomoc, Radek
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2009, 12:45

Rozbrusem :lol:
Při těchto rozměrech a tuhosti stroje je to nejrychlejší způsob, pokud nehodláš přijít o nůž nebo to brát po milimetrových „schůdkách“. To je má zkušenost.
rawen
Sponzor fora

9. 10. 2009, 12:58

jova píše:Rozbrusem :lol:
...
Co ale když to bude funkční plocha? Samozřejmě by to šlo "nějak" švihnout, upnout opačně a čelo zarovnat. Na jednoupnutí ne???

Radek
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2009, 1:20

Pokud se bavíme o upichování železa, průměru 40mm, na stolním soustruhu, tak to v mém případě (proma SPA 500) většinou skončilo s rozvibrováním výrobku a následným vyštípnutím plátku. Pokud jsem chtěl něco upíchnout musel jsem opravdu hodně opatrně, dělat mnohem širší drážku a brát to pokud možno střídavě na půl plátku. Nyní jsem skončil na upichovácích ze strojní pily a vcelku spokojenost. Jsou za hubičku a pokud ho zlomím není problém se uříznout nový.
Hardmesr

9. 10. 2009, 2:17

tu už odpověděli ti co znají stolové soustruhy. Jenom pro zajímavost můžu říci, že se dají upichovat na univerzálních soustruzích i průměry 200mm. Jsou na to ale speciální držáky, které se také upínají do nožových držáků, opírají se ale až dole pod plátkem o příčný suport.
rawen
Sponzor fora

9. 10. 2009, 2:59

jova píše:Pokud se bavíme o upichování železa, průměru 40mm, na stolním soustruhu, tak to v mém případě (proma SPA 500) většinou skončilo s rozvibrováním výrobku a následným vyštípnutím plátku. Pokud jsem chtěl něco upíchnout musel jsem opravdu hodně opatrně, dělat mnohem širší drážku a brát to pokud možno střídavě na půl plátku. Nyní jsem skončil na upichovácích ze strojní pily a vcelku spokojenost. Jsou za hubičku a pokud ho zlomím není problém se uříznout nový.
Měl jsem spíš na mysli hliník nebo mosaz (šilhám po parním strojku a přemýšlím nad technologií :) ).

Byly by prosím fotky toho upichováku?

Radek
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2009, 4:29

rawen píše:
jova píše:Rozbrusem :lol:
...
Co ale když to bude funkční plocha? Samozřejmě by to šlo "nějak" švihnout, upnout opačně a čelo zarovnat. Na jednoupnutí ne???

Radek
:lol: nějak švihnout a zarovnat čela je nejlepší způsob jak udělat přesný a pěkný čela :wink:
ocel 40mm na tak malém soustruhu nedáš to ti garantuju,mozas a hliník bys upíchnout mohl ale čím větší vyložení upichováku tím víc to má tendenci ujet do strany
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“