Priklad .. z 0,0 ideme linearne na 100,0 a potom na 100,200. zo zaciatku zrychlujem z 0 na maximalnu moznu rychlost .. ale nie je iste ci ju dosiahnem (to zalezi od moznosti stroja t.j. co da motor). Najneskorsie v bode 50,0 musim zacat zas spomalovat, pretoze v bode 100,0 bude musiet motor X zastat a rozbehne sa motor Y..
Zatial to je jednoduche .. ale zmenme drahu takto:
0,0 -> 100,0 -> 200,100
Kde tuna zacnem spomalovat na drahe 0,0 az 100,0 ? v pozici 100,0 sa totiz draha zmeni o 45 stupnov, nemusim teda zacat brzdit v bode 50,0, pretoze motor X v bode 100,0 moze ist dalej .. nezastane, len spomali .. ale preco by spomaloval uz na 50,0 ? vypocitajte si ako domacu ulohu kde by mal zacat spomalovat

Pozor . v bode 100,0 sa meni draha .. uhol drahy je voci pohonu x a y 45 stupnovy .. aby som v tejto drahe zachoval rovnaku rychlost ako pri pohybe rovnobeznom s osami x alebo y.. musim prepocitat rychlost na zlozky .. t.j v tomto pripade ak pojdu oba (x aj y) motori rychlostou cca 0.7x rychlost definovaneho pohybu .. pojde vlastne vysledny pohyb prave rychlostou 1 = zodpoveda definovanej rychlosti.
(ak mi operator zada rychlost pohybu nastroja 100mm/sec, musi motor X ist 70mm/sec a motor y 70mm/sec .. menit sa to bude samozrejme s uhlom)
Dalsi problem je zvladnutie rychlsoti pohybu pri drahe na obluku.. alebo na helixe.
Ked operator zada .. xcem aby sa nastroj pohyboval 100mm/s .. musite to vediet dodrziavat pri lubovolnej drahe .. nie len ak je to draha len pre motor x alebo len pre y .. Musi to odvodit rychlost pohybu aj ked sa naraz menia suradnice x,y,z ... (niekedy ano to nestaci .. pretoze nastroj mzoe mat svoj vlastny suradnicovy system a naviac su tu rotacne osi).
Trochu som to ozrejmil ? to nie je o krokoch a casoch medzi nimi . toto je matika ..
Odporucam . skuste si to EMC .. aspon zistite co vsetko ma riadiaci system zvladat ..