omlouvám se za pozdní odpověď
zezadu do vřetena to strčit nejde je to tam volné ----jde to rozložit na 5 dílů
omlouvám se za pozdní odpověď
Tak nějak jsem si to s tím klínem taky myslel že bude nejspíš už opotřebovaný a proto vypadá jako broušený. S těmi ryskami jsem to už měřil (po cca 25 mm) a právě odtud mám ten rozdíl pět stovek. Měřil jsem to setinovou posuvkou tak ještě zkusím sehnat dostatečně velký mikrometr ať mám jistotu. Co mi nejde do hlavy že to lože drhne ikdyž tam ten vymezovací klín NENÍ a to mě vede k tomu že problém je jinde nehledě na to že už tech pět stovek by mohlo dělat taky nějaký problém (ale až při vymezení vůle klínem!). Koukal jsem že zezadu na suportu je jakási příložka aby nešel suport jakoby vertikálně zvednout (jasně že tomu brání i několik dalších věcí). Dále jak už jsem psal, dostal jsem k tomu torzo dalšího soustruhu na díly což mě vede k tomu že někdo přede mnou mohl splácat dva stroje do hromady. Napadá mě, jestli není hřeben namontován křivě a proto to jde tak těžko.zverodoktor píše: ↑20. 5. 2020, 5:16 Ahoj, obvykle boli na kline zaškrabané obe plochy, avšak tá smerom k rybine (loži) sa časom vyšúchala a vyzerala potom na oko ako brúsená.
Nakresli si na lože fixkou kolmo na dlhú osu čiary, povedzme v 3-4 cm odstupoch a v týchto miestach odmeraj šírku lože a jeho hrúbku na krajoch kde chodí suport mikrometrom (alebo vyrobeným prípravkom so stovkovými hodinkami ak nemáš taký široký mikrometer) a čísla si napíš k čiaram. A budeš vedieť hneď na čom si. Inak 5 stoviek je dosť na to, aby ti lože drhlo.
To by mohlo být možná ono, na tu jsem úplně zapomněl. Vzpomínám si že jsem s ní hýbal ale nic se nezaaretovalo. Bude muset jít suport dolu z lože nebo se tam zezadu nějak dostanu? Upřímně už jsem chtěl pomalu suport sundat a alespoň vše pořádně vyčistit ale musel bych odvrtat kolíky na ložisku posuvového šroubu a to se mi moc nechce.