MN80.-typy,rady,fotky

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
marabu

20. 4. 2020, 7:05

tumlik píše: 18. 4. 2020, 8:18
marabu píše: 17. 4. 2020, 8:44 identifikuje někdo tu věc co je na poslední fotce ? patří to vůbec do příslušenství k MN 80 ??
jde to vrazit zezadu do vřetena?
omlouvám se za pozdní odpověď

zezadu do vřetena to strčit nejde je to tam volné ----jde to rozložit na 5 dílů
IMG_0889.JPG
IMG_0894.JPG
IMG_0895.JPG
IMG_0896.JPG
Mn-80
marabu

29. 4. 2020, 5:06

Tak další úlovek .....
IMG_0950.JPG
IMG_0951.JPG
malej defekt ale to přežiju
IMG_0952.JPG
Mn-80
mule

1. 5. 2020, 3:02

Dobrý den, jsem z Polska, nedávno jsem koupil takový soustruh https://drive.google.com/open?id=10dAov ... 2Usf9gkgus. Nevím, jestli je to MN80 nebo ruský javor. Závit na vřetenu M39x3, výřezy po stranách na krytu vřetena, výška od osy 90 mm
berni

5. 5. 2020, 9:29

ruská TB16 má na loži pod univerzálou díru,,,
zexner

20. 5. 2020, 9:25

Zdravím místní komunitu. Jako čerstvý majitel 80tky si jdu mezi vás pro radu. Mám problém s podélný sportem a jeho pohybem po loži. V prostřední řekněme třetině jde krásně lehce a u krajů musím brát kličku silou. Jelikož stroj nejspíš dlouhé roky nebyl pořádne mazán, vyndal jsem lištu pro vymezení vůle, vyčistil promazal a předjíždění z jedné strany na druhou otiral nečistoty ale ani tak nechodí suport dobře. Samozřejmě mě napadlo že je lože projeté za ty roky ale neměl by tak tedy suport na krajích chodit uspokojivě a ve prostřed až přehnaně lehce? Ještě mě napadla možnost jestli někdo soustruh "generálkoval" a neodborně ho potom složil, protože v červené barvě jsem ho nikdy neviděl (tedy ne úplně celého červeného) a taky jsem k tomu dostal torzo dalšího soustruhu, takže mohl někdo splácat součástí ze dvou strojů dohromady. Za cenné rady budu nesmírně rád. Pro info jsem mladý ucho a na strojárně jsme na strojích dělali jen základní operace.
Aris

20. 5. 2020, 10:08

Podle mě je lože projete. A někdo ho seridil tak, aby "uprostřed" jezdil uspokojivě.
zexner

20. 5. 2020, 10:26

Myslel jsem že vůle vzniklé na vodorovné ploše po kterých jezdí (je položen) suport se nedají "uživatelsky" vymezit či jinak nastavit. Pokud jde o boční plochy lože, kde se vůle vymezuje klínem, tak ty jsem meřil a největší rozdíl je pět stovek, což mi nepřijde tak katastrofální vůči tomu jak špatně se suport hýbe. Jinak teď tam ten klín vůbec nemám a jde to stále velmi ztuha. Mě napadlo, jestli nemůže být problém v hřebeni. Sice je na sroubech a nejspíš i na kolikách, pokud by ho někdo špatně ustavil a osova vzdálenost mezi ním a pastorkem by nebyla konstantní, mohlo by to způsobovat to co se děje.
A jen pro info, klín na vymezení vůle je z jedné strany zaškraban a z jedné nejspíš broušen. Ve stroji byl zaškrabanou stranou k suportu ale podle mě by z logiky měl být zaškrabanou stranou k loži.
zverodoktor

20. 5. 2020, 5:16

Ahoj, obvykle boli na kline zaškrabané obe plochy, avšak tá smerom k rybine (loži) sa časom vyšúchala a vyzerala potom na oko ako brúsená.
Nakresli si na lože fixkou kolmo na dlhú osu čiary, povedzme v 3-4 cm odstupoch a v týchto miestach odmeraj šírku lože a jeho hrúbku na krajoch kde chodí suport mikrometrom (alebo vyrobeným prípravkom so stovkovými hodinkami ak nemáš taký široký mikrometer) a čísla si napíš k čiaram. A budeš vedieť hneď na čom si. Inak 5 stoviek je dosť na to, aby ti lože drhlo.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
zexner

20. 5. 2020, 6:57

zverodoktor píše: 20. 5. 2020, 5:16 Ahoj, obvykle boli na kline zaškrabané obe plochy, avšak tá smerom k rybine (loži) sa časom vyšúchala a vyzerala potom na oko ako brúsená.
Nakresli si na lože fixkou kolmo na dlhú osu čiary, povedzme v 3-4 cm odstupoch a v týchto miestach odmeraj šírku lože a jeho hrúbku na krajoch kde chodí suport mikrometrom (alebo vyrobeným prípravkom so stovkovými hodinkami ak nemáš taký široký mikrometer) a čísla si napíš k čiaram. A budeš vedieť hneď na čom si. Inak 5 stoviek je dosť na to, aby ti lože drhlo.
Tak nějak jsem si to s tím klínem taky myslel že bude nejspíš už opotřebovaný a proto vypadá jako broušený. S těmi ryskami jsem to už měřil (po cca 25 mm) a právě odtud mám ten rozdíl pět stovek. Měřil jsem to setinovou posuvkou tak ještě zkusím sehnat dostatečně velký mikrometr ať mám jistotu. Co mi nejde do hlavy že to lože drhne ikdyž tam ten vymezovací klín NENÍ a to mě vede k tomu že problém je jinde nehledě na to že už tech pět stovek by mohlo dělat taky nějaký problém (ale až při vymezení vůle klínem!). Koukal jsem že zezadu na suportu je jakási příložka aby nešel suport jakoby vertikálně zvednout (jasně že tomu brání i několik dalších věcí). Dále jak už jsem psal, dostal jsem k tomu torzo dalšího soustruhu na díly což mě vede k tomu že někdo přede mnou mohl splácat dva stroje do hromady. Napadá mě, jestli není hřeben namontován křivě a proto to jde tak těžko.
marabu

20. 5. 2020, 7:26

jestli ti to drhne i bez klínku nemáš problém z aretačním šroubem ? zezadu suportu je páčka pro aretaci možná tam máš zalomenej a utaženej šroub
IMG_0965.JPG
Mn-80
zexner

20. 5. 2020, 7:42

marabu píše: 20. 5. 2020, 7:26 jestli ti to drhne i bez klínku nemáš problém z aretačním šroubem ? zezadu suportu je páčka pro aretaci možná tam máš zalomenej a utaženej šroub
To by mohlo být možná ono, na tu jsem úplně zapomněl. Vzpomínám si že jsem s ní hýbal ale nic se nezaaretovalo. Bude muset jít suport dolu z lože nebo se tam zezadu nějak dostanu? Upřímně už jsem chtěl pomalu suport sundat a alespoň vše pořádně vyčistit ale musel bych odvrtat kolíky na ložisku posuvového šroubu a to se mi moc nechce.
marabu

20. 5. 2020, 8:14

já to měl sundané .....a to je už dávno ale myslím si že ložisko posuvného šroubu drží na dvou inbusech a dvou čepech a ty jsou ale pokud se nepletu na závit já je měl jak jsem to kupoval vylámané tak jsem je nahradil viz foto slouží jako doraz a co se týče té páčky na suportu já to nastavil až na čtvrtý pokus jelikož s tou páčkou pokud je suport nasazený tak se nedá točit dokola a je třeba najít polohu kdy na jedné straně nesvírá a na druhé zabrzdí hodně štěstí
IMG_0967.JPG
Mn-80
zverodoktor

21. 5. 2020, 8:00

Ložisko posuvového šróbu na mojich MN-80 má kuželové kolíky zo závitom, ktoré sa dajú tým pádom ľahko vybrať. Ak tam máš obyčajné, navŕtaj do nich otvory, narež závit ( kolk je fí 5, vnútri je M3) a vyberieš ich bez poškodenia. Tu u nášho Tumlíka máš návod ako dať dole suport:
http://www.tumlikovo.cz/tutorial-k-inst ... ruhu-mn80/
Ešte ma napadá ako možná príčina, že ten jazýček na zadnej spodnej lište suportu čo je priťahovaný k lože pri aretácii skrutkou, je ohnutý a preto vytrvalo drhne. Každopádne tá zadná lišta drží na 4 skrutkách a dáš ju dole aj bez demontáže čohokoľvek iného.
Zloženie suportu tiež nenesie žiadne záludnosti, vôbec sa toho neboj.

Ešte by si mohol natrieť plochy lože tušírovacou farbou, budeš mať jasno kde ti to drhne.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
jmj

22. 5. 2020, 9:58

S podélným suportem jsem měl nedávno problémy protože v celé délce pohybu po loži náhle začal chodit velmi těžko. Nakonec pomohlo promazání všech otáčivých míst posuvu zvenku, olejničkou od šicího stroje. Ony totiž všechny otáčivé součásti podélného suportu nemají vůbec žádnou možnost mazání. Olej do těch míst navzlínal a zase to jezdí bez problémů. To se mi stalo po 28 letech provozu MNky.
marabu

22. 5. 2020, 7:35

podélný posuv má přece olejovou náplň s houbičkou jednou do roka doleju aje to v pohodě
Mn-80
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“