EMC2, chybové hlášení

Odpovědět
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

15. 5. 2020, 11:55

Asi po předčasném vypnutí stroje a jeho opětovném startu se u odladěných programů objevuje toto hlášení: " Linear move on line 5 would exceed joint 2´s positive limit ". Stroj se na této řádce zastaví. Ruční ovládání rychloposuvy jede bez problémů. Dochází asi k nějaké neindetifikované delší prodlevě při napojování dráhy? Je zajímavé, že jeden program gravírování písma, co
kdysi vytvořil Radek-B, jede bez problémů. Pokud jste se s podobným problémem setkaly, nebo znáte řešení, pomozte prosím.
Naposledy upravil(a) Hardmesr dne 15. 5. 2020, 12:06, celkem upraveno 1 x.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5764
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

15. 5. 2020, 12:02

Hláška znamená, že se na řádce 5 snažíš vyjet mimo pracovní prostor, aktuálně nastavený v řídícím systému. Radkův program se tam zjevně ještě vejde. Pokud z toho nejsi moudrý, vyfoť obrazovku a dej to sem i s ukázkou problematického programu.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5746
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

15. 5. 2020, 12:10

jinak to píše joint 2 což je osa Z
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

15. 5. 2020, 12:36

Přikládám část progr. z obrazovky. Jinak jak jsem psal výše, programy jely bez problému, byly odladěny
Přílohy
Obrazovka.jpg
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 5746
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

15. 5. 2020, 12:39

na řádku 5 máš z15 . pokud sezetkem sjedeš o cc 16 tedy do mínusu a snuluješ souřadnice z tak to udělá co ?
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

15. 5. 2020, 12:48

Je to trochu složitější, neboť to je problém kamaráda a já to tu vkládám, protože jsem zde zaregistrovaný. Je možné, že se mu po špatném vypnutí posunul referenční bod. Děkuji, vyřídím mu to a dám vědět.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5764
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

15. 5. 2020, 12:56

Hardmesr píše:
15. 5. 2020, 12:36
Přikládám část progr. z obrazovky..
Myslel jsem celou obrazovku, resp. celé okno LinuxCNC, ne jen část s programem. Ale třeba už to dáte, no..

Jinak, G43 není lineární pohyb.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

15. 5. 2020, 2:19

G43 délková korekce. Zatím nepomohlo ani posouvání nulového bodu v Z, najetí na ref. a znovu nastavování nul bodů Poptám se jej jestli nemá náhodou v tabulce nástrojů zadány délky nástrojů, když volá G43. Nevím kolik bloků dopředu hlídá EMC korektnost zadání. Domluvím se s ním ať délkové korekce vyhodí z celého programu. Nechápu ale proč mu to nejede, když program objel 2 díly a po vypnutí a opětovném zapnutí mu to hlásí chyby. Prozatím díky za pomoc.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
yaqwsx
Příspěvky: 137
Registrován: 9. 9. 2011, 1:12

17. 5. 2020, 6:50

Stala se mi podobná věc nedávno a také jsem na to koukal - máš správně nastavené jednotky na milimetry? Omylem jsem si stroj přesunul do palců a pak jsem se divil, že mi všechny příkazy chtějí vyjet mimo pracovní prostor.
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

20. 5. 2020, 6:49

Prozatím se v problému nedošlo k lepšímu výsledku. Dnes se ještě poptám. Já si myslím, že při uspěchaném vypnutý stroje se změnilo nastavení pracovního prostoru X, Y a Z. Poradit ale neumím protože ani nevím, kde a jak se nastavuje. Všem děkuji za zájem a v případě nějaké změny dám vědět.

Dokázal by někdo poradit postup jak nastavit pracovní prostor v X, Y a Z a také změnu práci v palcích na mm, nebo alespoň jak nastavení zkontrolovat?
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 5764
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

21. 5. 2020, 2:28

Nevím, jak ostatní, ale já mám trochu problém ti dále radit, když jsi sem stále nedodal fotku, o kterou jsem tě požádal. Nevím, jestli to vázne na tobě nebo na kámošovi. Jinak, i ten problém je docela bizár, neumím si moc představit, jak to do této doby ten člověk mohl používat, aniž by si teď uměl zkontrolovat, jaké má pracovní rozjezdy či v jakých se stroj pohybuje jednotkách. Vždyť na to ani nemusí jít do nastavení, stačí základní funkce jako homing, touch-off, jog (a údaje na obrazovce).
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Hardmesr
Příspěvky: 422
Registrován: 12. 2. 2009, 9:05
Bydliště: Jižní Morava

22. 5. 2020, 12:11

pro Thomeeque. Omlouvám se za nedodání screenu, nebylo to do dneška v mých silách. Moje možnost dostat se ke stroji je omezená. Ještě před čtením tvého příspěvku mě mladší kolega volal, že mu to už jede (má volno). Zašel jsem se podívat. Odstranil celý blok "N30 G40 G17 G80 G49" (program dělal v nějakém CAMu s postproceserem patrně FANUC) a jak jsem psal výše, program jede. Co je podivné, že před tím jel program i s G80 a G49. G17 ani G40 by neměl dělat žádný problém, a snad ne ani rušení vrtacích cyklů a délkové korekce. Vám i všem co se snažili poradit a pomoci srdečně děkuji.

Tak to doplním ještě jednou. Teď mně volal kolega, že ten řádek "N30 G40 G17 G80 G49" obnovil a program jede stejně jak na 1. ks před vypnutím a popsaným chybovým hlášením. Stroj znovu vypnul a zase rozjel. Program jede bez závad. Tak teď raďte kde mohl být problém.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“