Jaký frekvenční měnič?

Uživatelský avatar
Zdenek Valter
Příspěvky: 3660
Registrován: 9. 1. 2009, 5:16
Bydliště: Ústí n. L.

14. 4. 2020, 11:53

turnigy píše:
14. 4. 2020, 11:14
Behový kondenzátor by si mohol odpojiť, ak znížiš napätie v meniči (a ak ho ten motor vôbec má). Ale ako vznikne rotujúce magnetické pole, keď vyhodíš rozbehový kondenzátor?
Měnič posílá fázi do hlavního vinutí a posunutou fázi do pomocného vinutí - tedy to co dělá kondenzátor ne sice o 90 ale o 120 stupňů.
Takhle tomu rozumím já
V současné době hobbík - obráběč začátečník - strojní park je konečně instalován
Milan199
Příspěvky: 675
Registrován: 18. 8. 2010, 9:04
Bydliště: Dobšín

14. 4. 2020, 12:04

turnigy píše:
14. 4. 2020, 11:14
Behový kondenzátor by si mohol odpojiť, ak znížiš napätie v meniči (a ak ho ten motor vôbec má). Ale ako vznikne rotujúce magnetické pole, keď vyhodíš rozbehový kondenzátor?
Kondenzátor posouvá fázi a tím vytvoří pomocnou fázi pro rozběh. Úhel posunu je dán kapacitou a impedancí vinutí. Pokud je kondenzátor odpojen motor se na jednu fázi neroztočí, ale když do něho "strčíte" rozeběhne se na kteroukoliv stranu.

Měnič ten posun fází vytváří z principu.
turnigy
Příspěvky: 866
Registrován: 2. 9. 2018, 6:13

14. 4. 2020, 12:12

To je pravda, potom to bude fungovať. Ale ten menič bude musieť mať možnosť nastaviť, aby ignoroval rozdiely prúdov vo fázach. S továrenským nastavením ho hodí rovno do poruchy.
Tos C45-2000
Britt
Příspěvky: 601
Registrován: 8. 5. 2019, 5:36

14. 4. 2020, 3:17

Chlapi, už to neřešte. Budu shánět něco vhodnějšího. Tohle byla jen nabídka a já chtěl vědět, jestli to bude fungovat. Vhodnost budu řešit s prodejci, tak snad to dobře dopadne. :)
Mex
Příspěvky: 7072
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 4. 2020, 6:05

Obecně to nemusí být pravda, ale dost velká část běžných měničů s 3f výstupem umožňuje nějak připojit komplet motor i s kondenzátorem.
Jde tam o to, že často se dělá měření výstupního proudu jen ve 2 fázích. Takže když to připojíš na ty správné 2 výstupy (asi nejčastěji r, t, ale metoda pokus-omyl napoví), tak to pojede.
Samozřejmě je třeba vzít to úvahy to, že ten kondenzátor má při různých kmitočtech různou reaktanci ("odpor").
Měnič samozřejmě musí nastaven být ve skalárním režimu.

Odpojit kondenzátor a připojit ho na další výstup měniče je teoreticky taky možnost. Ale dost často jsou motory namotané tak, že to pomocné vinutí je výrazně tenčím drátem (měď je drahá, a majitel fabriky potřebuje každý rok nového Meďáka).

Jsou měniče, přímo určené pro 1f motory. Asi nejznámějším výrobcem, který se zde hodně angažuje, je Invertek.
Tyhle měniče právě kvůli různým vlastnostem kondenzátoru při různých frekvencích fungují tak, že po startu pustí do motoru pár period napětí na jmenovitých 50 Hz. Tím už sebou motor cukne, a teprve pak měnič nastaví tu frekvenci, která je po něm požadovaná.
Samozřejmě rozsah regulace je u takového motoru výrazně menší, než u 3f motoru.
Uživatelský avatar
Kilovolt
Sponzor fora
Příspěvky: 766
Registrován: 21. 10. 2009, 9:59
Bydliště: Podřipák jak vyšitej!

14. 4. 2020, 8:14

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Uživatelský avatar
kenybz
Příspěvky: 2315
Registrován: 16. 2. 2015, 11:16

14. 4. 2020, 9:48

ten návod je teda zpracovaný snad v malování :)
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
Dawe
Příspěvky: 915
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

14. 4. 2020, 10:52

Britt> vetsina fr. menicu s jednofazovym indukcnim motorem nepojede, protoze jsou konstruovane jako trifazove a nesnesou nesymetrii v odberu jednotlivych fazi. Ale existuji specialni menice s jednofazovym vystupem a nebo univerzalni s 1 PH / 3 PH vystupem, kde se da v nastaveni potlacit hlidani symetrie vystupu.
Ja napr. sehnal na eBay pred lety menic zn. ATO pro trikonovy jednofazovy kompresor. Ale znacek a typu je rada, pokud ten motor opravdu musis pouzit , tak hledej "1 phase output vfd" a v mensim vykonu do 1kW urcite sezenes v rozumnem case nejaky docela levne. Jinak je vyhodnejsi pracovat s klasickym trifazovym asynchronakem.
3osa DIY frezka
TOS S28
5osa SkyfireCNC SVM2VMC
Prusa Mk3+MMU2
Markforged Mark2
Britt
Příspěvky: 601
Registrován: 8. 5. 2019, 5:36

15. 4. 2020, 3:40

Přesně to mám v plánu udělat, ale až časem. Teď mají prioritu jiné věci. :)
romanf
Příspěvky: 174
Registrován: 27. 6. 2019, 10:11
Bydliště: Bratislava - okolie

23. 5. 2020, 9:04

uvažujem o FM do vŕtačky (0,3-0,7kW)
Zvládajú čínske meniče v cenovej kategórii od 50e jednoduché reverzovanie ?
niečo takéto napr:
https://www.aliexpress.com/item/4000790 ... hweb201603_
zverodoktor
Příspěvky: 1461
Registrován: 3. 6. 2007, 9:49
Bydliště: Bratislava

23. 5. 2020, 1:22

Ahoj, to síce neviem, ale v tejto výkonovej kategórii je často na Bazoši slušný výber nových značkových meničov. V týchto lacných čínskych sú šmejdové kondenzátory a menič po nedlhej dobe zdochne.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...
atlan
Příspěvky: 1973
Registrován: 7. 2. 2011, 9:12

24. 5. 2020, 8:40

Ak tam domontujes encoder, tak ide pouzit cinsky menic na motor s kondikom hlavna nevyhoda max otacky zodpovedaju motoru, nejde pretaktovat :D. Ale rozumnejsie bude pouzit 3f na D 230v, a menic z 1f 230 na 3f 230v
turnigy
Příspěvky: 866
Registrován: 2. 9. 2018, 6:13

24. 5. 2020, 8:59

romanf píše:
23. 5. 2020, 9:04
uvažujem o FM do vŕtačky (0,3-0,7kW)
Zvládajú čínske meniče v cenovej kategórii od 50e jednoduché reverzovanie ?
niečo takéto napr:
https://www.aliexpress.com/item/4000790 ... hweb201603_
Môžeš skúsiť napísať číňanovi ak si chceš byť istý, ale ja som ešte nevidel menič bez reverzu. Navyše v tej tabuľke v popise jasne píše FWD/REV
Tos C45-2000
romanf
Příspěvky: 174
Registrován: 27. 6. 2019, 10:11
Bydliště: Bratislava - okolie

24. 5. 2020, 9:11

asi som nenapísal jasne, o čo mi ide...
jednoduché reverzovania znamená nejaké programovateľné tlačítko : klik a ide to opačne
je mi jasné, že niekde v menu sa to dá preklikať ale na tak triviálnom stroji ako je vŕtačka by som chcel niečo idiotproof
Robím to pre otca k 75. narodeninám, je to síce pôvodne jadrový fyzik ale nebudem mu do dielne vedľa vŕtačky lepiť diagramy na preklikanie na reverz :D
v najhoršom nalepím zboku jeden krížový prepínač a budem dokríža prepínať dve fázy a mám reverzovanie za 5 euro
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5407
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

24. 5. 2020, 9:18

reverzování umí snad každý univerzální měnič
bude mít vyvedeny vstupy CW a CCW
pak se k tomu dá externí reléová logika (dvě relé) a na ovládací panel tři tlačítka doleva, stop a doprava a čtvrtý ovládací prvek je poťák na rychlost
měnič samotnej můžeš mít někde v rozvaděči
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“