To bylo za všechny tři?
Nůž do díry - uchycení v nožové hlavě
- Zdenek Valter
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
To nevím, já jí mám v práci originál od Iscaru. Má označení MGCH09G (průměr 9mm), MGCH06 (6mm).
Ano, kupoval jsem je jako náhradní díl k soustruhu a pokud se pamatuji, tak jedna stála kolem 600,- Kč.
Jak víš, že máš špičku plátku na tom upínači v ose díry nebo nad osou? U malých průměrů to v ose zpravidla není, nemluvě o tom že plátky mají celkem značnou toleranci výšky, takže kruhová díra pro tento nůž s ploškama je píčovina.pavlík píše: ↑28. 5. 2020, 8:19 No já jsem i tu díru 12 mm pro nože od vyvrtávací hlavy dělal přímo na soustruhu, takže je přesně v ose hlavy a ty díry 6 mm a 8 mm bych dělal stejně, tak zase váhám mezi díra nebo drážka. Výrobně je jednoznačně snazší díra, jen to bude chtít opravdu hodně přesné díry, aby byl nůž výškově přesně v ose obrobku, když nebude možnost to upravit podložkami...

Já mám zase v oblibě tyhle (ilustrační foto) : https://d46-a.sdn.cz/d_46/c_img_G_v/ENZ ... |jpg,80,,1
Bylo to vyházený na šroťáku, tak jsem jich přitáhl asi třicet. Je to dělaný na nože, vrtáky, byly v tom i navrtáváky. Mělo by to být z revolveru z SPT 16ky. Dělal jsem si do nich redukce na menší průměry. Je to čistě jen svěrné spojení. Redukce je podél rozříznutá pilkou na frézce. Pokud to nevycházelo osově, tak tam mám excentrický. Není to zase takový problém udělat.
Výhoda byla, že jsem si zespod trochu líznul nožovou hlavu a měl je přesně v ose. Některý nebyly ofrézovaný na výšku 25 mm, tak jsem je snížil.
Bylo to vyházený na šroťáku, tak jsem jich přitáhl asi třicet. Je to dělaný na nože, vrtáky, byly v tom i navrtáváky. Mělo by to být z revolveru z SPT 16ky. Dělal jsem si do nich redukce na menší průměry. Je to čistě jen svěrné spojení. Redukce je podél rozříznutá pilkou na frézce. Pokud to nevycházelo osově, tak tam mám excentrický. Není to zase takový problém udělat.
Výhoda byla, že jsem si zespod trochu líznul nožovou hlavu a měl je přesně v ose. Některý nebyly ofrézovaný na výšku 25 mm, tak jsem je snížil.
Je to pravda, ta tolerance ve výšce plátků (a možná i držáků) je, hned jsem se o tom přesvědčil - udělal jsem drážku v nožové hlavě tak, aby mi nůž 8 mm seděl přesně v ose hlavy, po vyfrézování jsem to zkusil na soustruhu, opravdu seděl přesně v ose, ale protože mám ty držáky 8 mm dva, jeden krátký a druhý delší, tak jsem zkusil ten druhý a ejhle, byl jsem odhadem tak 0,4 mm nad osou hlavy. Tak jsem to hodil znovu na frézku a sjel jsem to tak, že teď jsou oba nože pod osou, jeden tak cca 0,2 mm, druhý cca těch 0,6 mm a bude se podložkovat. Ono je to asi nejuniverzálnější.Engineer píše: ↑28. 5. 2020, 3:20Jak víš, že máš špičku plátku na tom upínači v ose díry nebo nad osou? U malých průměrů to v ose zpravidla není, nemluvě o tom že plátky mají celkem značnou toleranci výšky, takže kruhová díra pro tento nůž s ploškama je píčovina.pavlík píše: ↑28. 5. 2020, 8:19 No já jsem i tu díru 12 mm pro nože od vyvrtávací hlavy dělal přímo na soustruhu, takže je přesně v ose hlavy a ty díry 6 mm a 8 mm bych dělal stejně, tak zase váhám mezi díra nebo drážka. Výrobně je jednoznačně snazší díra, jen to bude chtít opravdu hodně přesné díry, aby byl nůž výškově přesně v ose obrobku, když nebude možnost to upravit podložkami...Nůž do otvoru je navíc velmi často vhodné hodit nad osu a výškou si to ladit aby nedrhnul v díře hřbet, čím menší otvor tím háklivější to je.
Nakonec i ten nůž 6 mm budu dávat do stejné drážky, jen se dá podložka navíc...
Já jsem si zvykl používat jako podložky spárové měrky, kupuji tu nejlacinější sadu spárových měrek (cena je kolem 40,- Kč, třeba zde https://www.kovonastroje.cz/Meridla/Mer ... listu.html) a mohu si bezvadně vymezit výšku nože jak potřebuji.
Jo ještě k té přesné díře 12 mm - tam je ta přesnost stejně pochybná, protože do ní budu dávat nože od vyvrtávací hlavy, které jsou bez plošek, prostě průměr 12 mm a tak se budou muset stejně natočit a upevnit do osy obrobku...
Naposledy upravil(a) pavlík dne 28. 5. 2020, 8:11, celkem upraveno 1 x.
Jeden je zakoupen v kovonastroje.cz, druhý je z AliExpressu. Ale on Čejka má velkou část položek také z Číny (jen někdy za i o hóóódně !!! vyšší ceny), takže to také může být Čína.
Tak jsem to dodělal
Tak jsem to dodělal
Naposledy upravil(a) pavlík dne 28. 5. 2020, 8:15, celkem upraveno 3 x.
No asi přehnal, ale já jsem takový malý maximalista, ale ve skutečnosti to vyšlo z toho, že nože od vyvrtávací hlavy, které budou upínány do té díry průměru 12 mm, mají uchycovací část tak dlouhou, že přesně sedne pod 3 šrouby, dva se mi zdály málo z toho důvodu, že šrouby chci utahovat šetrně, abych moc neponičil povrch té přesné uchycovací části nožů. Tak se mi zdálo lepší utáhnout šetrně tři šrouby než silně dva. Ty inbusy jsou kompromis, protože šrouby pro nožové hlavy se čtyřhranem jsou děsně drahé (já vím, jsou to nějaké pevnostní šrouby a dole osazené, ale na to mé utahování je to asi trochu zbytečné), já navíc stále používám vysavač, takže nožovou hlavu odsaju a mám hlavy inbusů čisté...
Naposledy upravil(a) pavlík dne 28. 5. 2020, 7:55, celkem upraveno 1 x.
Tak díky, to jsi mě potěšil, manželka mě nemá ráda, že prý všechno přeháním a nedá se se mnou žít, to je balzám na duši číst a vidět, že ještě nejsem takový trouba co vše přehání... (Nebo i tak jsem? Já už fakt nevím...)
Tak díky všem za podněty, nápady a názory !!!
Tak díky všem za podněty, nápady a názory !!!

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
pokud pocítíš potřebu uchycení velmi krátkého nože, tak za ty první dva, těsně vedle sebe budeš ještě rád

on engineer psal spíš o těch čínských držácích, v čemž má pravdu, protože on ten plátek nebývá zas až tak často, spíš nikdy, v ose, jinak pokud někdo vzal ty čínské kudly posuvkou, tak ani kruhovitost, ani "hranolovitost" čehokoli vůči sedlu nebývá zrovna ukázková

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Jo, ta Čína se sice s kvalitou docela zlepšila, ale je to stále Čína a někdy už člověku dochází trpělivost...
Přebíjí to ta nízká cena, ale i naši prodejci velmi často prodávají úplně to samé, dovezené z AliExpressu, jen s někdy nehoráznou přirážkou.
Pro profíky je Čína nepřijatelná a byla by pro ně jen zdrojem problémů a ztrát, pro amatéry a kutily je to jistý zdroj, ale...
Mně se to jeví tak, že Číňané objevili a bytostně převzali Parkinsonovy zákony, takže co může být křivé je fakt křivé, co je možné ošidit je fakt ošizeno, a tak dále. Kdyby byli trochu chytřejší, tak by dali ceny o něco výše a kvalitu o něco výše a postupně by tak převálcovali celý svět, protože oni mají obrovský kapitál a to je extrémně laciná a oddaná (z nutnosti !) pracovní síla a kdyby pomalinku učili ty lidi dělat stále více kvalitně a úměrně tomu postupně zvedali ceny, tak by to byla zhouba pro velkou část světa... Takže nakonec je lepší, že to tak nedělají a nechají firmy u nás a jinde ve světe vydělávat...
To už je jen takové zbytečné filozofování, to už sem ani nepatří....
Díky a hezký večer a sladké sny
Přebíjí to ta nízká cena, ale i naši prodejci velmi často prodávají úplně to samé, dovezené z AliExpressu, jen s někdy nehoráznou přirážkou.
Pro profíky je Čína nepřijatelná a byla by pro ně jen zdrojem problémů a ztrát, pro amatéry a kutily je to jistý zdroj, ale...
Mně se to jeví tak, že Číňané objevili a bytostně převzali Parkinsonovy zákony, takže co může být křivé je fakt křivé, co je možné ošidit je fakt ošizeno, a tak dále. Kdyby byli trochu chytřejší, tak by dali ceny o něco výše a kvalitu o něco výše a postupně by tak převálcovali celý svět, protože oni mají obrovský kapitál a to je extrémně laciná a oddaná (z nutnosti !) pracovní síla a kdyby pomalinku učili ty lidi dělat stále více kvalitně a úměrně tomu postupně zvedali ceny, tak by to byla zhouba pro velkou část světa... Takže nakonec je lepší, že to tak nedělají a nechají firmy u nás a jinde ve světe vydělávat...
To už je jen takové zbytečné filozofování, to už sem ani nepatří....
Díky a hezký večer a sladké sny

Naposledy upravil(a) pavlík dne 28. 5. 2020, 8:43, celkem upraveno 2 x.