taky uvažuju o konstrukci ze čtvercových trubek.budou tam podepřené vodící tyče a lineární ložiska.uvažuju o pohyblivém portálu ale mám strach že díky těžké konstrukci portálu se tyče brzo omačkají nebo se poškodí vozíky s ložisky.
Nevíš kolik tak váží ten portál?
Přesně to nevím. Musel bych točítnout v Cadu . Ale odhadem, když jsem to tam montoval, nebo před tm vařil a obracel jsem to sem a tam tak +, - dost přes 50 kg. spíš kolem 70 až 80 kg.
osobně jsem tipoval 50-60kg.uvažuju taky o ocelové konstrukci s pojízdným portálem a chtěl bych tam dát podepřené tyče pr.20mm s vozíky ale mám strach že to ty tyče a hlavně vozíky pod takovou váhou rozmačká.Nikde nemůžu najít únosnost ani jiné technické ůdaje linearsetů.
Pevný portál má svoje výhody i nevýhody. Záleží na druhu práce. Mě portál běhá na 14-ti ložiscích a při další konstrukci, kterou mám v hlavě, svou koncepci neopustím. Akorát použiji tyče fi 50 povrchově kalené. Můj systém mě nezklamal, protože mohu spodní ložiska přitáhnout a vytvořit potřebné předpětí, které zaručí přesné a pevné vedení portálu.
chci to na obrábění dřeva plastu dural ani jiné kovy obrábět asi nebudu.
fakt bych moc chtěl pojízdný portál ale nechci po par desítkách hodin provozu měnit ložiska.