MACH3 Feed hold + vypnutí vřetene

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

31. 1. 2019, 3:55

Zdravím, mohl by někdo poradit?
na vakuovém stole je snímač podtlaku NO/NC, který vyšle signál na "feed hold" - Jakmile podtlak pod obrobkem ve stole stoupne nad urč mez (například kvůli nějaké netěsnosti nebo profrezovaní materiálu skrz) a bude hrozit, že se obrobek uvolní, potřebuji snímačem pozastavit g-kod bez toho, aniž bych ztratil pozici, což je standard, ale zároveň taky potřebuji, aby se přestalo točit vřeteno a osa Z vyjela nahoru (klidně max nahoru, kam to pujde - mám tam nastavený softlimit, tak to nenarazí ). To, pokud vím, už standard není, napadá mě tedy nějaké makro, které nahraju přímo do funkce feed hold buttonu. V momentě kdy tuto funkci snímač nastavený na určitý podtlak vyvolá, dojde ke spuštění makra, které udělá svou práci. nebo možná by byla lepší cesta než přes "feed hold"? Měl by někdo prosím nějaký nápad?

....po tom, co by byl g-kod pauznutý, vřeteno vypnuté a osa Z max nahoře na horním limitu, bych dal "cycle start" a vše by pokračovalo bez ztracení pozice. ovšem pro to, aby g-kod pokračoval z místa, kde skončil a nepřeskočil žádný řádek, musím ještě před "cycle start" kliknout na "CYCLE STOP", že? tudíž i to nevím, jak zanést do makra :(
tak jako tak nechci, aby se CNC rozeběhlo samo kvůli bezpečnosti, to musím jedině já ručně.

Když makro po sepnutí "feed hold" pojede po ose Z nahoru, softlimity budou fungovat nebo je to bude ignorovat? pokud by nefungovaly, tak nevím, jak zamezit nárazu...

děkuju moc
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

31. 1. 2019, 7:45

Ahoj, resil bych to pomoci macropump.m1s ta se pousti tusim 40x za vterinu
a v nem jiz pozadovane promenne jako tu pauzu
, jeji OEMcode je tusim 1001
pak prikaz pro odjeti Zetka
a nakonec vypnuti vretene M5
macropump musis aktivovat v hlavnim nastaveni a pak vypnout a zapnout macha
a to makro musi byt v adresari macro a ve slozce co zrovna pouzivas profil
takze v tom macru bude asi zhruba toto:

If IsActive(input3) Then 'kontrola stavu vstupu
DoOEMButton (1001) 'emulace tlacitka pauzy
Message ("nizky tlak vakua") 'hlaska do listy machu
If IsActive(input3) Then 'kontrola stavu vstupu
Code "G1 Z50 F500" 'pohyb osy Zet
Code "M5" 'vypnuti vretene
End If
End If

jen to nemohu otestovat, nejsem v dilne
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 12:35

díky MOC za radu, vypadá to slibně, myslím, že na první pohled funkční :wink:

mám jen otázku, abych plně pochopil, nepodařilo se mi nikde dohledat....
Proč vlastně macropump? - jaká je z praktického hlediska výhoda v použití macropump oproti jinému řešením s nějakým makrem? ...měl jsme vždy za to, že macropump se používá pro nějakou stálou práci na pozadí (vlastně do dnes nevím k čemu všemu vlastně..?) díky tomu, že se neustále a rychle opakuje a že pro jednotlivé akce se nevyužívá, ale že se v takovém případě dávají makra dejme tomu na buttony přes script editor (tak mám například nastavené makro na měření výšky nástroje). To, co navrhuješ, vlastně znamená, že makropumpu upravíme pro to, aby reagovala jen na 1 signál ze snímače, tj. jedna akce za uherák, nikoli 40akcí za vteřinu, což bude fungovat, ale vlastně nevyužijeme zamýšlenou funkci makropumpy a teoreticky bychom makropumpu zazdili pro jiné účely. nebo jde dělat do macropump jakékoli makra a kombinovat je? :)

......Pro 1 profil MACHU může běžet jen jeden macropump, pokud vím. Můžu do 1 macropump vložit dva ruzné kody (či vice kodu), který každý reaguje na jiné tlačítko, čili běží současně ale neovlivnují se a svou danou operaci provedou jen při stisknutí konkrétního tlačítka? (at už tlačítka z MACHU nebo externího fyzického) jde to takto kombinovat? (nevím jak kody dát dohormady...něco jako:

If....
..... (obsah kodu č.1)
DoOEMButton (1001) 'emulace tlacitka pauzy
End If

If....
..... (obsah kodu č.2)
DoOEMButton (X) 'emulace jiného tlacitka nebo spínače (př. spuštění pumpy oleje pro chlazení)
End If


Estop macropump vypne/přeruší nebo neovlivní?

moc děkuju! :)
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

1. 2. 2019, 1:21

Při behu programu podle mě může být právě jen toto macro, pokud bych to zaimplentoval pod tu pauzu tak už se mi to tlačítko změní na něco jiného a už se nebude chovat jako pauza která je ve scénáři machu...
Ano více promenych to může hlídat a i nějaké závislosti mezi nimi se nechají udělat , záleží na fantazii ☺☺
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 2:01

Moc děkuju, vypadá to, že si vyhraju :mrgreen:
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 2:20

ještě vlastně jedna drobnost... O:) po tom, co odkliknu pokračování obrábění v momentě, kdy už je tlak zase ready a v pořádku, vrátí se CNC zpět na tu pozici, kde se to stoplo nebo to musim dát taky do makra? věděl bys jak ten návrat na pozici napsat v makru, abych neztratil žádný řádek g-kodu?
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 4:35

můžu poprosit ještě jednu věc? O:) .trochu jsem se zamotal a uvědomil si, že budu pracovat jak s podlakovým upínámním, kde je potřeba hlídat tlak, jak jsem už psal, tak také bez tlaku klasickým upínáním. U klasického upínání mi nesmí žádné makro pauzovat obrábění. Potřebuji nějak skloubit obě varianty, dá se nebo už je to moc? :)



-> Budu chtít, aby šlo obrábění (cycle start) spustit jen v momentě, kdy je snímač tlaku sepnutý (tzn bezpečný tlak). pokud bych na start kliknul v momentě, kdy snímač zapnutý nebude, potřebuji, aby obrábění rovnou vůbec ani nešlo spustit a vyskočila hláška, že to nejde. potřebuji toto zanést do makra společně s předchozím makrem, které jsi mi poradil. nějak takto?

If Not IsActive(input3) Then 'kontrola kontaktu a když není kontakt sepnutý...
AND if DoOEMButton (1000) Then 'a pokud kliknu na cycle start

Message ("v systému není dosatečné vakuum pro obrábění") 'hlaska do listy machu

- tzn., že jakmile bych dal start jobu a nebylo v systému dostatečné vakuum tak to zabrání startu obrábění. nevím ale juak dát do kodu, aby obrábění nezačalo

mockrát děkuju
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

1. 2. 2019, 5:58

no, pokud se prerusi pauzou program tak pak po stisku start to pokracuje dale, ale pokud se po pauze odjede ze svych puvodnich souradnic tak vyskoci tabulka se souradnicema kde to ma pokracovat a jestli se ma zapnout vreteno, takze myslim ze nic dalsiho neni treba vymyslet..
a co se tyce provozu vakua a upinek tak bych dal jen spinac ktery proklemuje ten tlakovy spinac,
cim mene slozitosti tim lepe..
Přílohy
priprava polohy.JPG
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 6:45

no bojím se toho, že jakmile budu mít v macropump reagující makro na sepnuý spínač (tzn tlakové upínání), tím stylem, že hodí feed hold v momentě, kdy spínač nebude rozepne kvůli špatnému tlaku, tak potom když budu chtít pracovat bez tlaku klasickým upínáním, mi stále na pozadí poběží macropump, které bude čekat na dosažení určitého tlaku, nastaveného na spínači. tím pádem mě makro nepustí na práci bez tlakového upínání, stále si bude myslet, že je špatný tlak a bude házet feed hold :? přemýšlím, jak to zanést společně do makra tak, aby se to použití pro tlak nevylučovalo s tím bez tlaku... jinak bych musel spínač pro obrábění bez podtlakového upínání vypínat. no nevadí, moc děkuju za pomoc, za jakoukoli radu budu určitě ještě neskonale vděčný a zkusím se případně ozvat až pokročím dál :)
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

1. 2. 2019, 7:28

Já nemyslel spínač na vakuum ale na ten podlakac , prostě přepínač, na jedné straně cedulka vakuovy stůl na druhé cedulka upinky , no a v poloze upinky by to prostě ten podtlakac proklemovalo a systém si stále bude myslet ze jako tlak vakua je furt Ok tak macropump nebude vlastně reagovat...snad to není moc složitě popsané....
VENCAZ
Příspěvky: 195
Registrován: 10. 4. 2017, 11:56

1. 2. 2019, 8:29

ahá ahá, už rozumím :) je to určitě jednodušší varianta, než vymýšlet nějaký superkód, taky jsem nad nějakým přepínačem uvažoval, ono to asi stejně už líp nevymyslím. tak díky MOC za pomoc :wink:
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

1. 2. 2019, 9:02

Hurá 👍konečně byly moje myšlenkové pochody pochopeny 😊
04JOCHANAN
Příspěvky: 4
Registrován: 1. 10. 2014, 10:49

23. 6. 2020, 10:49

Zdravim,
Chcem sa spytat, skusal som v Mach3 toto makro spustit, ale nereaguje to na dany vstup. V Mach mam nastaveny pin13 pre input 3. Ked tam privediem signal tak ziadna reakcia.
Macropump mam v general config povoleny. A .m1s subor je v zlozke mill makro.

Vdaka za radu.
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

23. 6. 2020, 5:09

Ahoj, a máš ho pojmenované macropump.m1s? nemáš náhodou skrytou příponu známých typů souborů? pak by se mohlo stát že to má ještě příponu. txt kterou pak mach ignoruje...
reaguje kontrolka v machu v diagnostice?
04JOCHANAN
Příspěvky: 4
Registrován: 1. 10. 2014, 10:49

6. 7. 2020, 6:18

Ahoj, vdaka za radu 👈😎 Nemal som to pomenovano macropump
Odpovědět

Zpět na „Mach3“