Fanuc - programovani

Odpovědět
Jan789
Příspěvky: 10
Registrován: 20. 5. 2020, 9:49

23. 7. 2020, 11:01

zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně programování Fanuca, kterého máme v robodrilu.
Zatím jsem s fanuci skoro vůbec nepracoval, takže trochu tápu... (dělám skoro výhradně jen s Epsonama :D ). K věci: mám celkem jednoduchou aplikaci kde robot vykládá a zakládá hliníkové kostky do cnc. Potřeboval bych aby robot bral kostku o trochu níže (začali se používat kostky s "nižším" rozměrem ). S logiky programu co někdo hodně dávno vytvořil předemnou, jsem pochopil, že robot má definovaný souřadnicový systém (Frame) pro každou odkládací poličku samostatně....
Takže by mělo stačit jen přepsat souřadnice bodu "Z" u každeho "Framu" a mělo by to fungovat ne ? Zkoušel jsem, ale bez úspěchu....
Mohli by jste mi poradit ?
Díky !
Přílohy
police.jpg
Snímek obrazovky (61).png
dreambox
Příspěvky: 23
Registrován: 19. 7. 2012, 4:16

23. 7. 2020, 6:22

Čus
Už dlouho (dva roky) s Fanuky nedělám. Ale ideální v krokovacím režimu projíždíš program, až je najetý na dané pozici (před uchopením?) -upravíš ručně pozici a dáš "Teach in" a on uloží novou (tu tebou upravenou) pozici. Příště už jede tam. Můžeš hned zkusit -krok (dva) couvnout a zas jet dopředu -jede už na novou. Nejrychlejší způsob.
Vyzkoušej, případně bych kouknul do manuálu (nevím, kde je :? )
DB
Jan789
Příspěvky: 10
Registrován: 20. 5. 2020, 9:49

23. 7. 2020, 6:37

Zdravím,
podařilo se mi rozjet simulaci v roboguidu v pc a když změním hodnoty pro frame, tak se v simulaci pohybuje robot tak jak chci, ale když udělám ten samý postup u robota přes teachpedant tak se nic nezmění. Jakoby "změna" v programu, nebyla odeslána do řidici jednotky robota. Normálně změním hodnoty pak dám abort all a přepnu na automaticky ciklus, netuším kde dělám chybu 😂
dreambox
Příspěvky: 23
Registrován: 19. 7. 2012, 4:16

23. 7. 2020, 6:44

Abort all - zrušit vše ??
Jan789
Příspěvky: 10
Registrován: 20. 5. 2020, 9:49

23. 7. 2020, 6:49

No mám to v "instrukcich " k robotu ( programová to někdo před několika lety), a já se ve Fanucu zatím ještě moc neorijentuju. Je to vysvětleno tak, že se tím zastaví všechny ostatní procesy, nebo tak něco tuším.....
dreambox
Příspěvky: 23
Registrován: 19. 7. 2012, 4:16

23. 7. 2020, 7:18

Jóó tohle -to jasně, před úpravou je to správně :)
Já vždy šel do krokového režimu, nakrokoval danou rutinu (program) do požadované pozice, tu ručně "doladil" a uložil.
Přidávání dalších kroků, pozic, to si už moc nepamatuji -dělal jsem jen parkrát.
Případně bych zkusil pohledat nějaké manuály (něco bylo i cz), ale to jedině o víkendu a neslibuju, že je někde najdu (budou zachrabány v nějakém starším raru :wink: )
DB
Jan789
Příspěvky: 10
Registrován: 20. 5. 2020, 9:49

23. 7. 2020, 7:49

Asi to bude jenom nějaká blbost, nebo nevím😀, protože změna hodnot se v teachpedantu uloží, ale robot ji prostě neudělá 😀
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“