Terak40 píše: ↑21. 7. 2020, 7:43
Tak mne ide hlavne o to že keď si pozriem nove frézky v cene okolo 2000e tak táto ma láka omnoho viac no .... ale ked vravite ze za tu cenu sa da kúpiť niečo lepšie tak budem hľadať ďalej
Ty nové stroje za 2000 EUR nejsou frézky, ale ve skutečnosti jen lepší stolní vrtačky s křížovým stolem a klikou kontrolovaným pohybem v ose Z, frézovat se dá jen hodně omezeně a spíš to bude trápení (jak frézaře, tak stroje). Termín vrtačko-frézka je nesmysl co si Číňani vymysleli jen pro podporu prodeje. Na frézce se vrtat dá a netřeba to zmiňovat extra v názvu (stejně jako se na ní dá s obrážecí hlavou i obrážet a taky tomu nikdo neříká obrážečko-frézka – pak by to podle čínské logiky měla být dokonce vrtačko-obrážečko-frézka). Opačně to ale není - na vrtačce se frézovat nedá. Tj. buďto je něco frézka nebo jen vrtačka.
Jedině bych tak věřil německému Wabeco. Kdysi dělalo nějakou malou stolní frézku EMCO, ale to jsem viděl bazarově jen jednou. Jak je na tom s kvalitou Proxxon netuším, ale to už je zase hodně malé a spíš pro modeláře.
Původně jsem o takové vrtačko-frézce uvažoval - to bylo úplně poprvé, než jsem začal uvažovat o skutečné malé frézce. Pak po přečtení zkušeností s těmito stroji jsem od toho rychle upustil. Nakonec jsem ještě zvažoval to Wabeco, ale nakonec to stejně vyhrála FN22.
Jinak souhlas. F1 je za předpokladu že to nebude úplný vrak o hodně lepší než nějaká vrtačko-frézka.
Jestli potřebuješ malou frézku, tak v úvahu přichází i TOS FA2. To je taky tak kolem 1t. Místa zabere o něco více než FN22 hlavně z důvodu většího podélného chodu stolu a celkově je tuším stůl delší.
Pak samozřejmě jakákoliv malá nástrojařská frézka jako 675P a 676P (to jsou SSSR), rumunská FUS22 (to má být klon TOS FN20), naše TOS jako FN22 FN20 FN25 FNGJ20, německý Deckel FP1, atd. (něco dělali i Poláci a NDRáci). Spíš jde o to, co se prostě podaří nějak rozumně sehnat, třeba u té FN20 je to dost problém. Bohužel nástrojařské frézky jsou dost drahé a jedině z nich je cenově dostupná ta FN22. FNGJ20 bude nejen problematicky sehnatelná ale i dost drahá - to je jedna z nejmodernějších co TOS dělal a tu by tu chtěl leckdo.