OT: lis

QNX
Kontaktovat uživatele:

23. 7. 2007, 6:45

ozubené hřebeny a ozubená kola jsem kupoval v http://teatechnik.cz/
na stránkách si můžeš stáhnout i katalog, kde najdeš potřebné údaje.

Blok hliníku v podstatě libovolných rozměrů můžeš koupit třeba tady:
http://www.feropol.cz/mode.php?mod=html&record=1

jedná se s nima dobře, oboje můžu doporučit.
Josef
Sponzor fora

23. 7. 2007, 8:49

jj Feropol můžu jen doporučit. Perfektní komunikace, dobrý obchod - no přece Valaši!
prichy

24. 7. 2007, 4:29

no vida.....diky moc za odkazy :-) mam z nich velikou radost.

Zatim se ze dne na den zastavuje vyvoj lisu, kolega dostal tip na zalevaci technologii s nasl. zelatinaci ve formach.
Kazdopadne tuto moji malou "hracku" bych rad alespon nejak zprovoznil.

Jeste jednou dekuji vsem doposud pripivajicim......myslim, ze tento thread nebyl zas az tak neplodny a mozna nekdo zacne se svym lisem.
Mozna, ze se k tomu budu muset vratit....ale radsi bych se venoval necemu jinemu:-)
Prichy
walter

24. 7. 2007, 4:35

V oné " injekci " bude ale chvíli trvat, než se roztaví granulát na teplotu vhodnou pro výstřik.
Při 1000 kusech za 8 hodin je to 0,48 minuty na výrobek. To nejde ani vyndat výlisek ze zašroubvované formy, nakrásně ještě čekat na roztavení granulátu.
Vidím to na dva lidi. Minimálně dvě injekční stříkačky- jedna pracuje, druhá se temperuje. Dvě "aktivně" temperované formy, aby hmota zatvdla rychle a odhodlané azbestové ruce.

Taky se bude muset řešit samovolné vytékání PVC na podložku ( ventil ) - usuzuji z klasické lepící pistole. Podobný stroj mají zlatníci na vosk. Dají do tlakové nádoby s pumpičkou roztavit vosk a po roztaveví natlakují vzduchem prostor nad voskem. Ten vystříknou do gumové formy. Z té se po zatuhnutí vyndá. Někdy čekají na ten správný moment i 5 - 10 vteřin a to je vosk ohřátý těsně nad likvidus.
Jiný, docela zajímavý způsob je odstředivé lití. Je docela produktivní, ale musí být více forem a dostatečně tekutá licí hmota
prichy

24. 7. 2007, 8:51

nene, ja to psal nekde zezacatku, ze do valcu se vklada jiz tavenina (je to velmi mekke PVC, takze pri 160 tece jako ridky med), vyhrivane valce jsou na udrzeni v tomto stavu, forem je dost, naplni se a pak "vysypou".

Puvodne, kdyz jsem delal nejake podobne vyrobky (tenkrat velmi amatersky) pouzival jsem formu na 40 vylisku, hmota se pripravovala z pasty v AL tube nasledne tlacene do formy...(klicem jaky se drive daval k olejovkam)
4 hodiny(bez uklidu hih) cca 300 vylisku, nejhorsi bylo vzdy znova "uvarit" v oleji z pasty taveninu.

Na granulaty a podobne veci bych si asi netroufl a hledal vhodny kompozit. (ostatne to mam v planu na dalsi vyrobky, kde nebude takovy tlak na mnozstvi)

Je to zajimavy obor....navic me bavi delat veci, takto amatersky s poloprofi ci dokonce k nerozeznani s profi vyrobky.

To vse jen pro zajimavost......jak rikam, v soucasne dobe se snazime toto nejak obejit.
Prichy
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2007, 9:20

Pro mě moc zajímavý thread. Já se s tím totiž v budoucnu budu muset zabývat taky - už cca 5 let mi doma leží vstřikovací lis s formou a ohřívací jednotkou. Pochází z bývalého VDI z Hradce Králové a lisovaly se na tom špičky na paličky. Takže jen to rozchodit ......
prichy

24. 7. 2007, 9:27

boze muj, kolik za to chcete :-D
Prichy
QNX
Kontaktovat uživatele:

24. 7. 2007, 10:38

je to asi dva roky, co ve zbrojovce CZUB bylo na prodej pár starých jednoduchých vstřikolisů (váhu odhaduju tak na 1000kg, tedy nic velkého), cena byla tuším 10 000 -15 000kč. Občas se něco takového sehnat dá.
R - stick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2007, 9:18

ten můj lis váží odhadem tak klem 300 kg - není to nic velkého. V žádném případě ho ale neprodám - chci tu technologii zprovoznit.
prichy

25. 7. 2007, 1:43

:-) chapu....300kg neni tak hrozne.....uvidim, jakym smerem se veci hnou...a jak rikam, mozna to nakonec nebudu potrebovat....vseobecne me liti a lisovani fascinuje, takze se snazte a pokud zverejnite vysledek, budu jeden z vdecnych citatelu :-)
Prichy
David

25. 7. 2007, 2:58

Možná pozdě ale příště se to může někomu hodit.
QNX píše: Já to jednou budu muset zkusit. Vlastně zrovna teď mám jednu aplikaci kde by se mi to zatraceně hodilo, tak se třeba odhodlám. Jednou jsem ale zkoušel to lití ve vakuu a moc úspěchů jsem neměl, epoxid se mi strašlivě napěnil, nabublal skoro až do vývěvy a nikde jsem nesehnal radu co s tím.
Pokud nejsou bublinky v odlitku tak je to OK. Vybublání je normální. Problém je že ženete vzduch proti hmotě a naopak.

Po smíchání složek se tyto nejdříve odpění a pak se teprve lijí do formy.
Když se odpěňuje forma tak se dělá zvýšená “ohrádka“ třeba z kartonu.

U profi stroje se vloží odělené složky, pod ně nálevka která je zavedená do formy, zavře se to a celé odvakuuje. Pak si stroj smíchá složky (už odpěněné) a naleje do formy (odvakuované).
Takhle jsem to viděl u jedné firmy. Tam ovšem dělaly pro automobilky a pod. takže cena hmoty a kvantita nerozhodovala.
David
QNX
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2007, 7:57

Pozor, je rozdíl v odbublinkování hmoty, kde jsou uzavřené pouze vzduchové bubliny a mezi pěněním, které vzniká varem jedné ze složek. První je normální proces, který není na závadu, to druhé je nežádoucí a je potřeba se tomu vyhnout vhodnou volbou materiálu. V extrémním případě se totiž může vyvařit všechno (nebo značná část) např tužidla a směs následně nemá vhodné vlastnosti, nebo vůbec nevytuhne!
David

25. 7. 2007, 8:08

Tak to neznám, používám polyuretany (Ebalta, Axson) které se míchají 1:1 a zahřívají se až při větších objemech a né moc. Je to šetrnější i k formě.
David
prichy

25. 7. 2007, 8:35

QNX: nebo nevyvari, jen vyzvlina na povrch....vlastni zkusenost s expoxidem, takze ti davam za pravdu......a mas pravdu, opravdu ten epoxid pri 0barech vari.

to all: jestlize hmotu za litr kilo, pak ridkou, dobre zatekajici s malou moznosti vmichani bublinek.
Prichy
prichy

25. 7. 2007, 8:38

David píše:Tak to neznám, používám polyuretany (Ebalta, Axson) které se míchají 1:1 a zahřívají se až při větších objemech a né moc. Je to šetrnější i k formě.
David: jak jsem jiz napsal, studeny epoxid ve vakuu vari pri pokojove teplote, takze s rahrivanim to nema nic spolecneho.
(voda napr. varila tez....zkouseli jsme vic veci, kdyz uz jsme dostali do rukou takovou masinku)
Prichy
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“