OT: lis
ozubené hřebeny a ozubená kola jsem kupoval v http://teatechnik.cz/
na stránkách si můžeš stáhnout i katalog, kde najdeš potřebné údaje.
Blok hliníku v podstatě libovolných rozměrů můžeš koupit třeba tady:
http://www.feropol.cz/mode.php?mod=html&record=1
jedná se s nima dobře, oboje můžu doporučit.
na stránkách si můžeš stáhnout i katalog, kde najdeš potřebné údaje.
Blok hliníku v podstatě libovolných rozměrů můžeš koupit třeba tady:
http://www.feropol.cz/mode.php?mod=html&record=1
jedná se s nima dobře, oboje můžu doporučit.
no vida.....diky moc za odkazy
mam z nich velikou radost.
Zatim se ze dne na den zastavuje vyvoj lisu, kolega dostal tip na zalevaci technologii s nasl. zelatinaci ve formach.
Kazdopadne tuto moji malou "hracku" bych rad alespon nejak zprovoznil.
Jeste jednou dekuji vsem doposud pripivajicim......myslim, ze tento thread nebyl zas az tak neplodny a mozna nekdo zacne se svym lisem.
Mozna, ze se k tomu budu muset vratit....ale radsi bych se venoval necemu jinemu:-)

Zatim se ze dne na den zastavuje vyvoj lisu, kolega dostal tip na zalevaci technologii s nasl. zelatinaci ve formach.
Kazdopadne tuto moji malou "hracku" bych rad alespon nejak zprovoznil.
Jeste jednou dekuji vsem doposud pripivajicim......myslim, ze tento thread nebyl zas az tak neplodny a mozna nekdo zacne se svym lisem.
Mozna, ze se k tomu budu muset vratit....ale radsi bych se venoval necemu jinemu:-)
Prichy
V oné " injekci " bude ale chvíli trvat, než se roztaví granulát na teplotu vhodnou pro výstřik.
Při 1000 kusech za 8 hodin je to 0,48 minuty na výrobek. To nejde ani vyndat výlisek ze zašroubvované formy, nakrásně ještě čekat na roztavení granulátu.
Vidím to na dva lidi. Minimálně dvě injekční stříkačky- jedna pracuje, druhá se temperuje. Dvě "aktivně" temperované formy, aby hmota zatvdla rychle a odhodlané azbestové ruce.
Taky se bude muset řešit samovolné vytékání PVC na podložku ( ventil ) - usuzuji z klasické lepící pistole. Podobný stroj mají zlatníci na vosk. Dají do tlakové nádoby s pumpičkou roztavit vosk a po roztaveví natlakují vzduchem prostor nad voskem. Ten vystříknou do gumové formy. Z té se po zatuhnutí vyndá. Někdy čekají na ten správný moment i 5 - 10 vteřin a to je vosk ohřátý těsně nad likvidus.
Jiný, docela zajímavý způsob je odstředivé lití. Je docela produktivní, ale musí být více forem a dostatečně tekutá licí hmota
Při 1000 kusech za 8 hodin je to 0,48 minuty na výrobek. To nejde ani vyndat výlisek ze zašroubvované formy, nakrásně ještě čekat na roztavení granulátu.
Vidím to na dva lidi. Minimálně dvě injekční stříkačky- jedna pracuje, druhá se temperuje. Dvě "aktivně" temperované formy, aby hmota zatvdla rychle a odhodlané azbestové ruce.
Taky se bude muset řešit samovolné vytékání PVC na podložku ( ventil ) - usuzuji z klasické lepící pistole. Podobný stroj mají zlatníci na vosk. Dají do tlakové nádoby s pumpičkou roztavit vosk a po roztaveví natlakují vzduchem prostor nad voskem. Ten vystříknou do gumové formy. Z té se po zatuhnutí vyndá. Někdy čekají na ten správný moment i 5 - 10 vteřin a to je vosk ohřátý těsně nad likvidus.
Jiný, docela zajímavý způsob je odstředivé lití. Je docela produktivní, ale musí být více forem a dostatečně tekutá licí hmota
nene, ja to psal nekde zezacatku, ze do valcu se vklada jiz tavenina (je to velmi mekke PVC, takze pri 160 tece jako ridky med), vyhrivane valce jsou na udrzeni v tomto stavu, forem je dost, naplni se a pak "vysypou".
Puvodne, kdyz jsem delal nejake podobne vyrobky (tenkrat velmi amatersky) pouzival jsem formu na 40 vylisku, hmota se pripravovala z pasty v AL tube nasledne tlacene do formy...(klicem jaky se drive daval k olejovkam)
4 hodiny(bez uklidu hih) cca 300 vylisku, nejhorsi bylo vzdy znova "uvarit" v oleji z pasty taveninu.
Na granulaty a podobne veci bych si asi netroufl a hledal vhodny kompozit. (ostatne to mam v planu na dalsi vyrobky, kde nebude takovy tlak na mnozstvi)
Je to zajimavy obor....navic me bavi delat veci, takto amatersky s poloprofi ci dokonce k nerozeznani s profi vyrobky.
To vse jen pro zajimavost......jak rikam, v soucasne dobe se snazime toto nejak obejit.
Puvodne, kdyz jsem delal nejake podobne vyrobky (tenkrat velmi amatersky) pouzival jsem formu na 40 vylisku, hmota se pripravovala z pasty v AL tube nasledne tlacene do formy...(klicem jaky se drive daval k olejovkam)
4 hodiny(bez uklidu hih) cca 300 vylisku, nejhorsi bylo vzdy znova "uvarit" v oleji z pasty taveninu.
Na granulaty a podobne veci bych si asi netroufl a hledal vhodny kompozit. (ostatne to mam v planu na dalsi vyrobky, kde nebude takovy tlak na mnozstvi)
Je to zajimavy obor....navic me bavi delat veci, takto amatersky s poloprofi ci dokonce k nerozeznani s profi vyrobky.
To vse jen pro zajimavost......jak rikam, v soucasne dobe se snazime toto nejak obejit.
Prichy
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pro mě moc zajímavý thread. Já se s tím totiž v budoucnu budu muset zabývat taky - už cca 5 let mi doma leží vstřikovací lis s formou a ohřívací jednotkou. Pochází z bývalého VDI z Hradce Králové a lisovaly se na tom špičky na paličky. Takže jen to rozchodit ......
je to asi dva roky, co ve zbrojovce CZUB bylo na prodej pár starých jednoduchých vstřikolisů (váhu odhaduju tak na 1000kg, tedy nic velkého), cena byla tuším 10 000 -15 000kč. Občas se něco takového sehnat dá.

Prichy
Možná pozdě ale příště se to může někomu hodit.
Po smíchání složek se tyto nejdříve odpění a pak se teprve lijí do formy.
Když se odpěňuje forma tak se dělá zvýšená “ohrádka“ třeba z kartonu.
U profi stroje se vloží odělené složky, pod ně nálevka která je zavedená do formy, zavře se to a celé odvakuuje. Pak si stroj smíchá složky (už odpěněné) a naleje do formy (odvakuované).
Takhle jsem to viděl u jedné firmy. Tam ovšem dělaly pro automobilky a pod. takže cena hmoty a kvantita nerozhodovala.
Pokud nejsou bublinky v odlitku tak je to OK. Vybublání je normální. Problém je že ženete vzduch proti hmotě a naopak.QNX píše: Já to jednou budu muset zkusit. Vlastně zrovna teď mám jednu aplikaci kde by se mi to zatraceně hodilo, tak se třeba odhodlám. Jednou jsem ale zkoušel to lití ve vakuu a moc úspěchů jsem neměl, epoxid se mi strašlivě napěnil, nabublal skoro až do vývěvy a nikde jsem nesehnal radu co s tím.
Po smíchání složek se tyto nejdříve odpění a pak se teprve lijí do formy.
Když se odpěňuje forma tak se dělá zvýšená “ohrádka“ třeba z kartonu.
U profi stroje se vloží odělené složky, pod ně nálevka která je zavedená do formy, zavře se to a celé odvakuuje. Pak si stroj smíchá složky (už odpěněné) a naleje do formy (odvakuované).
Takhle jsem to viděl u jedné firmy. Tam ovšem dělaly pro automobilky a pod. takže cena hmoty a kvantita nerozhodovala.
David
Pozor, je rozdíl v odbublinkování hmoty, kde jsou uzavřené pouze vzduchové bubliny a mezi pěněním, které vzniká varem jedné ze složek. První je normální proces, který není na závadu, to druhé je nežádoucí a je potřeba se tomu vyhnout vhodnou volbou materiálu. V extrémním případě se totiž může vyvařit všechno (nebo značná část) např tužidla a směs následně nemá vhodné vlastnosti, nebo vůbec nevytuhne!
QNX: nebo nevyvari, jen vyzvlina na povrch....vlastni zkusenost s expoxidem, takze ti davam za pravdu......a mas pravdu, opravdu ten epoxid pri 0barech vari.
to all: jestlize hmotu za litr kilo, pak ridkou, dobre zatekajici s malou moznosti vmichani bublinek.
to all: jestlize hmotu za litr kilo, pak ridkou, dobre zatekajici s malou moznosti vmichani bublinek.
Prichy
David: jak jsem jiz napsal, studeny epoxid ve vakuu vari pri pokojove teplote, takze s rahrivanim to nema nic spolecneho.David píše:Tak to neznám, používám polyuretany (Ebalta, Axson) které se míchají 1:1 a zahřívají se až při větších objemech a né moc. Je to šetrnější i k formě.
(voda napr. varila tez....zkouseli jsme vic veci, kdyz uz jsme dostali do rukou takovou masinku)
Prichy