QElectroTech - kreslení nejen elektro schemat

ruzne programy,konverze dat, digitalizace, atd...
Odpovědět
zz912
Příspěvky: 340
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

25. 7. 2020, 11:54

S kamarádem chceme vyměnit řídící systém u jedné mašiny a už těch změn v elektrorozvaděči máme naplánováno více, tak jsem začal řešit, jak ty změny zavedeme do elektro dokumentace. Původní tištěnou elektro dokumentaci máme, ale pořešit to jen nějakýma ručně namalovanými nepřehlednými malůvkami do původních papírů se mi nechce. Další důvod pro pořádnou elektro dokumentaci je mít možnost ji s někým efektivně konzultovat.

Tudíž jsem začal hledat nějakou aplikaci, do které bych tyto schémata překreslil a pak následně začal po domluvě s elektrotechniky měnit. AutoCAD a jiné jeho klony jsem zavrhl, protože už je 21. století.

Našel jsem program QElectroTech
QElectroTech.png
https://qelectrotech.org/index.html
a jsem z něho nadšenej. Dělá už po pár hodinách studia to co chci. Profíci co dělaj v ePlanu, nebo jiných dospělých programech by možná ohnuli nos, ale pro mě je to bomba.
Používá ho tady taky někdo? Pokud ano, mohl bych mít více dotazů?

No ale mám problém v tom, že:
- nejsem elektrotechnik (ve vypnutém rozvaděči se mohu hrabat jen jako osoba poučená, pod dohledem)
- musím jít ještě víc do hloubky, co se týče pochopení tohoto elektro projektu
- původní projekt byl kreslen v roce 1989 ve Švýcarsku a je v němčině, od té doby se některé věci změnily a já bych chtěl nový projekt v češtině.
- každý konstruktér má svůj rukopis a né vždy se vše dodržuje a některé věci se předpokládá, že jsou dané
- automatizovaný kreslící systém neumožňuje to, co ručně kreslený výkres a naopak

Původní výkres vypadá takto:
Elektroschema.jpg
Rozpracovaný výkres vypadá takto:
0s01-picomax_51-ii_elektroschema-004.pdf
(22.4 KiB) Staženo 13 x
Tak a moje dotazy:
- značky F307 v původním i novém schématu reprezentují jistič. Jedná se o stejný druh jističe?
- jaký význam má různé značení fází? Před strojem se jmenují R,S,T, po hlavní vypínač je to L1,L2,L3 a dál se to jmenuje T1,T2,T3. Označuje se to někde v rozvaděči nebo na stroji fyzicky? Na kabelech by mělo být jen 105, 106, 107, nebo ne?
Routru říkám bílá krabička s anténkama.
Ano, opravdu chci zvládnout MESU 7i96.
Uživatelský avatar
salus
Příspěvky: 1124
Registrován: 1. 9. 2013, 1:30
Bydliště: Chrudimsko

26. 7. 2020, 6:45

Doposud jsem tento SW neznal. Ze zvědavosti jsem na něj kouknul, ale zdá se mě to všechno tak nějak krkolomné.
Já osobně už asi 20 let používám PC Schematic a jsem spokojen, ale ten bohužel není free.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: V10A
Pásová pila: G5013W/400
Svařovací invertor: Fronius Transpocket 1500
Svařovací invertor: KITin 2040 MIG EURO
Uživatelský avatar
Zv.Petr
Příspěvky: 173
Registrován: 16. 7. 2018, 7:10
Bydliště: Slaný
Kontaktovat uživatele:

26. 7. 2020, 6:53

Zkoukni programy od RS, např. DesignSpark Electrical...
www.mikrolink.cz
Automatizace - PLC, měniče, pohony...
aleshonsa
Příspěvky: 1801
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

26. 7. 2020, 7:20

U nás si jeden elektrotechnik oblíbil sPlan. Ten ale taky není zadarmo. Já jsem taky před nějakou dobou používal TinyCAD a u nás to taky dost elektronici použivali - ten je free.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
zz912
Příspěvky: 340
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

29. 7. 2020, 8:10

Děkuji za názory a příspěvky.
Routru říkám bílá krabička s anténkama.
Ano, opravdu chci zvládnout MESU 7i96.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní software“