Rotacni osa

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Odpovědět
wocko
Příspěvky: 24
Registrován: 7. 1. 2018, 3:52

31. 7. 2020, 7:33

Ahoj, mohl by nekdo poradit.
Pri obrabeni treba kruznice na kulatine v rotacni ose mi posuv jde nerovnomerne.
Jak bych to napsal kdy kruznice je jakoby na spodu a pohyb je prevazne na ose X tak jde posuv pomalu a jak se postupne meni na prevazne posuv A neboli rotacni osy tak posuv zrychluje a tak porad dokola. Myslim ze mam nekde neco blbe nastavenyho ale nevim kde :-)
Ale kruch co se tvaru tyce je spravne.

Diky.
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18163
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2020, 6:34

Problem je v jednotkach
Mas tam nekde F ktere je mm/min nevo stupne/min a pak pomoci dalsich g prechazis mezi rotacni osou a linearni...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6042
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

1. 8. 2020, 7:58

Jak to vlastně ten stroj dělá, aby udržel při rotaci Áčkem zadané F? Vždyť by musel vědět, na jakém rádiusu se zrovna nástroj vyskytuje..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18163
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2020, 8:03

F acka je ve stupnich/min takze rychlost neni odvozena z povrchove rychlosti na obrobku v danem prumeru. To prave musi dopocitat cam. Problem je pri sobeznem pohybu linearni a rotacni osy.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6042
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

1. 8. 2020, 8:12

robokop píše:
1. 8. 2020, 8:03
Problem je pri sobeznem pohybu linearni a rotacni osy.
Jj, přesně na to jsem se ptal, např. jak u G1 X100 A100 F100 (z bodu X0 A0) naloží s tím F..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18163
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2020, 10:23

Zrejme to bude zalezet na konkretni systemu jak to jeho tvurci pojali a jaka bude vysledna rychlost
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS
Příspěvky: 8262
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

1. 8. 2020, 10:50

Podle me to pojede max rychlosti např f100 podle toho jaká osa bude mít delší vzdálenost
Např pokud osa A má urazit 100st pojede to minutu a osa X má urazit 50mm taková X pojede 50mm
Pokud osa X má ale ujet 200mm tak pojede rychlosti 100mm minutu osa X a osa A pojede poloviční rychlosti
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Uživatelský avatar
robokop
Site Admin
Příspěvky: 18163
Registrován: 10. 7. 2006, 12:12
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

1. 8. 2020, 12:38

Ono to zavisi na pomeru kolik pohybu ma ktera osa ucinit v tom soubeznem pohybu. Tj. dejmetomu stoupani sroubovice. Nebo kdyz tu rotaci rozvines so plochy tak o vzajemnem uhlu.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Mach3“