Zdravím všechny na foru. Vybavuji si malou dílničku, pořídil jsem si frézku ASIST 550W a chtěl bych si koupit ještě soustruh ASIST 550W http://www.naradiasist.cz/zbozi/detail/ ... a-kov-550w Nemám prakticky žádné zkušenosti, na soustruhu jsem pracoval asi 7-krát, vesměs jen stočení kulatiny na požadovaný průměr, délku a vyvrtání osové díry. Jsem si vědom, že uvedené stroje jsou ta nejnižší výkonnostní hladina. Pro začátek si myslím, že mi postačí. Pokud se na nich naučím slušně dělat, svůj účel splní. Mám spoustu otázek, na některé jsem našel odpověd´ zde na foru, na některé ne. Budu rád, najdete-li si někdo čas odpovědět.
1. Jaké základní vybavení nástroji bych měl mít k frézce? (Např. na zafrézování hliníkového chladiče, vyfrézování drážky atd.)
2. Je použitelný tento svěrák http://www.internetshopping.cz/eshop.ph ... de=8820584 Předpokládám, že většinou budu vrtat, frézovat jen občas.
3. Je uvedený soustruh "plnohodnotný" (kromě velikosti, zpracování a přesnosti), nebo na něm chybí něco podstatného?
4. Je, alesponˇ pro začátek, použitelná tato sada nožů http://www.promacz.cz/stroje-naradi/Pri ... ustr-8-x-8 ? Vleze se do tohoto soustruhu nůž 10x10? O kvalitě sady si nedělám iluze, mám zkušenosti s čínskými noži do hoblovky, po půldni hoblování jsem šel koupit nože z Pilany, vydrží několikrát déle.
5. Předpokládám, že k soustruhu je nutné dokoupit pevný a otočný hrot, sklíčidlo s kuželem do koníku, vhodné by bylo asi i čtyřčelist´ové sklíčidlo. Z čeho udělat (kde sehnat) podložky pod nože?
6. Jaký navrtávák? Na kovonastroje.cz mají typ A, B, R a průměry 1-5mm.
Díky za případné odpovědi.
Soustruh a co k němu?
Tak tenhle svěrák na frézování fak ne. Za tu cenu seženeš mnohem lepší. Koukni třeba na svěrák z cncshopu Přesný svěrák K50-25-65 Q. Ten tvůj vybranej nazvedává při upnutí materiál. Nebo podobné tady někdo nabízel.
Oproti tomu zase ten co ti doporučuju má malé upínací síly. Takže brát 10 frézou 1 šponu do ocele bych se už bál.
Oproti tomu zase ten co ti doporučuju má malé upínací síly. Takže brát 10 frézou 1 šponu do ocele bych se už bál.
-
Myslím, že na toho Asista je ten svěrák z CNC dostačující. Svěráčky tady nabízel "pavel99", já od něho mám dva větší a dva menší a k plné spokojenosti (i když zde na ně proběhla i určitá kritika), ale pro amatérské použití jsou perfektní. Používám je sice většinou na dural, nebo mosaz, ale když potřebuji snížit třeba soustružnický nůž, tak to taky není problém.
- Zdenek Valter
Za tu cenu bych to ale tak neviděl, to už ty od PavlaJiří Pavlík píše:Myslím, že na toho Asista je ten svěrák z CNC dostačující. Svěráčky tady nabízel "pavel99", já od něho mám dva větší a dva menší a k plné spokojenosti (i když zde na ně proběhla i určitá kritika), ale pro amatérské použití jsou perfektní. Používám je sice většinou na dural, nebo mosaz, ale když potřebuji snížit třeba soustružnický nůž, tak to taky není problém.

-
pro Zd.Valter
Tak to máš možná pravdu, ale pochybuji, že bude Pavel dělat jeden, nebo dva kusy a minule tady byly dost dlouho a nikdo nejevil zájem.
Já jsem s nima spokojenej a jsem rád, že jsem si je nakoupil.
Tak to máš možná pravdu, ale pochybuji, že bude Pavel dělat jeden, nebo dva kusy a minule tady byly dost dlouho a nikdo nejevil zájem.
Já jsem s nima spokojenej a jsem rád, že jsem si je nakoupil.
Zkus se podívat tady na přílohu, už to tady bylo. Pár rad tam najdeš.Soustruh a co k němu?
- Přílohy
-
- Jak pracovat na soustruhu.pdf
- (4.58 MiB) Staženo 1200 x
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, zdá se mi, že k tomu máš rozumný přístup. Ty stroje od Promy samozřejmě nejsou nic moc, ale na naučení to stačí, a když Tě to bude bavit a půjde Ti to, časem si pořídíš něco lepšího. Ale byla by blbost hned ze začátku tahat do baráku drahý nebo velký mašiny.
Já myslím, že nejlepší je kupovat vybavení postupně podle toho, co shledáš potřebným. Např. k soustruhu potřebuješ samozřejmě nože, tak je kup, to už není tak strašná položka. Trvalivost nože je ze začátku spíš otázka šikovnosti než kvality. Když uděláš chybu, ulomíš i superkvalitní nůž. Otočný hrot budeš potřebovat jakmile budeš soustružit něco dlouhého, takže asi taky brzo. Pevný hrot asi neupotřebíš, to je na soustružení mezi hroty, a na to potřebuješ hlavně unášecí srdce, to zatím neřeš. Určitě potřebuješ vrtací hlavičku na Morse kuželu, ale ta byla asi u soustruhu.
Na frézku toho potřebuješ víc, ale ze začátku stačí svěráček, pár fréz různých průměrů, a upínací kleštiny. Důležité je co nejmenší vyložení nástroje. Svěrák šířky 150 mm je pro Tebe moc, stačí 75 nebo 100 mm. Ze začátku vystačíš s vrtačkovým svěrákem, praxí zjistíš jeho nedostatky a pak budeš vědět, podle čeho si vybrat pořádný frézovací svěrák.
Hodně úspěchů a radosti!
Já myslím, že nejlepší je kupovat vybavení postupně podle toho, co shledáš potřebným. Např. k soustruhu potřebuješ samozřejmě nože, tak je kup, to už není tak strašná položka. Trvalivost nože je ze začátku spíš otázka šikovnosti než kvality. Když uděláš chybu, ulomíš i superkvalitní nůž. Otočný hrot budeš potřebovat jakmile budeš soustružit něco dlouhého, takže asi taky brzo. Pevný hrot asi neupotřebíš, to je na soustružení mezi hroty, a na to potřebuješ hlavně unášecí srdce, to zatím neřeš. Určitě potřebuješ vrtací hlavičku na Morse kuželu, ale ta byla asi u soustruhu.
Na frézku toho potřebuješ víc, ale ze začátku stačí svěráček, pár fréz různých průměrů, a upínací kleštiny. Důležité je co nejmenší vyložení nástroje. Svěrák šířky 150 mm je pro Tebe moc, stačí 75 nebo 100 mm. Ze začátku vystačíš s vrtačkovým svěrákem, praxí zjistíš jeho nedostatky a pak budeš vědět, podle čeho si vybrat pořádný frézovací svěrák.
Hodně úspěchů a radosti!
Petr Spáčil
-
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý den,
na frézku s MK 3 můžeme nabídnout:
Pro vyfrézování drážek chladiče:
Rychloupínací hlavičky s trnem MK3,
drážkovací frézy
dále pak:
trny pro upnutí kotoučových fréz,
plátkové frézy s MK3
vyvrtávací hlavy MK3
a mnoho dalšího - na dotaz. (e-shop se stále aktualizuje)
K soustruhu můžeme nabídnout:
Otočné hroty
Soustružnické nože, pájené i s výměnnou destičkou (české i čínské)
Čtyřčeliťové čelisti (sklíčidla) UIS TOS SVITAVY - v 1 i 2kové přesnosti
Navrtáváky dle použití,
máme staré Polďácké i nové - broušené.
Většinu najdete na našem e-shopu www.nastroje.internetshopping.cz
pokud tam něco nenajdete, klidně se zeptejte - mail nastroje@seznam.cz
S pozdravem
Libor Čejka
www.kovonastroje.cz
na frézku s MK 3 můžeme nabídnout:
Pro vyfrézování drážek chladiče:
Rychloupínací hlavičky s trnem MK3,
drážkovací frézy
dále pak:
trny pro upnutí kotoučových fréz,
plátkové frézy s MK3
vyvrtávací hlavy MK3
a mnoho dalšího - na dotaz. (e-shop se stále aktualizuje)
K soustruhu můžeme nabídnout:
Otočné hroty
Soustružnické nože, pájené i s výměnnou destičkou (české i čínské)
Čtyřčeliťové čelisti (sklíčidla) UIS TOS SVITAVY - v 1 i 2kové přesnosti
Navrtáváky dle použití,
máme staré Polďácké i nové - broušené.
Většinu najdete na našem e-shopu www.nastroje.internetshopping.cz
pokud tam něco nenajdete, klidně se zeptejte - mail nastroje@seznam.cz
S pozdravem
Libor Čejka
www.kovonastroje.cz
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
K těm podložkám pod nože - to je docela díra na trhu, málokdo je vyrábí tak, že by se dala koupit hotová sada pro určitý rozměr nože. Při tom je to normalizované a stačilo by nakoupit plechy, mrsknout je na laser, rozřezat a popsat. Jestli to někoho z fóra napadne, jednu sadu 25x100 si rovnou objednávám
Já jsem si je udělal z rozebraných spárových měrek které jsem sehnal kdesi v bazaru a z nařezaných vymezovacích podložek.

Aleš Procháska
A já používám taky jako podložky pod nože, plechy z transformátorů, při vhodné velikosti trafa máš plechy bez úprav
Rosta.