Akú diódu použiť

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5559
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

16. 9. 2020, 6:47

t256 píše:
16. 9. 2020, 6:39
Nemluv porad v hadankach a nahod sem konkretni schema jak to delaji profici, at se priucime vsichni.
přesně tak
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

16. 9. 2020, 7:17

t256 píše:
16. 9. 2020, 6:39
Mam tu par tech modulu (i zminovany finder), ve vsech je jen dioda, nebo jeste ledka.
Nevim proc by tam melo byt 10x predimenzovane rele. Osobne jsem kdysi meril prubehy proudu na tech ventilech, je tam jen maly peak nez se vtahne jadro do civky, ale to delalo tak 20% jmenoviteho proudu. Prodlouzeni odpadu bylo u ventilu co jsem mel ja zanedbatelne vzhledem k casu nez se mechanicky presune soupatko. Nemluv porad v hadankach a nahod sem konkretni schema jak to delaji profici, at se priucime vsichni.
zajímalo by mě co je konkrétně v modulech:
99.02.0.024.98
99.02.0.060.98
99.02.0.230.98
-----------------------
99.02.0.024.09
99.02.0.060.09
99.02.0.230.09
---------------------------------------------------------
zajímalo by mě co znamená tato věta:
"Doba odpadu relé se prodlužuje asi 3krát. Pokud není
prodloužení doby odpadu žádoucí, je nutno použít modul s varistorem nebo RC
členem" (viz katalog Finder)
A můžeš sem dát číslo DC modulu finder, co neprodlužuje odpad a je v něm pouze dioda.
Navíc bych zkusil rozlišovat "cívka rele" od "cívka hydraulického rozvaděče" - on neřeší spínání nějakých relátek PLC, ale aby mu neodešly ty rele v tom PLC.
Mj, třeba konkrétně v LOGO! jsou použité Schrack V23061-A1004-A302 a ty jsou pro spínání 3A DC 12V bez RC a nebo varistoru totálně mimo povolený rozsah - odejdou prakticky okamžitě.
Takže ještě jednou - buď tam bude mít holou cívku - pak to nejspíš odejde hned a nebo během pár cyklů. Nebo tam může dát tu jednu diodu - pak ale bude mít dlouhý odpad a navíc by to v fabrice nejspíš neprošlo bezpečákem.
A nebo to udělá jak to má být správně udělané (a udělal by to každý normální elektrikář) - varistor a nebo RC.
Fascinuje mě, jak vymýšlíte co a jak co nejvíc dxxxxxt.
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

16. 9. 2020, 7:21

testone píše:
16. 9. 2020, 6:47
t256 píše:
16. 9. 2020, 6:39
Nemluv porad v hadankach a nahod sem konkretni schema jak to delaji profici, at se priucime vsichni.
přesně tak
vnitřní zapojení máš v katalogu
Finder - EMC odrušovací a indikační moduly
a nebo si to můžeš kuchnout
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

16. 9. 2020, 7:31

testone píše:
16. 9. 2020, 6:47
t256 píše:
16. 9. 2020, 6:39
Nemluv porad v hadankach a nahod sem konkretni schema jak to delaji profici, at se priucime vsichni.
přesně tak
jinak průběhy a jak se to chová jsou excelentně vidět v dokumentaci Ortlinghaus 8/2004 - general notes. Ten návrhový návod je sice pro spojky (tam takové "nápady" jako jedna dioda jsou obvykle naprosto fatální) - ale obecně je to jedno - indukčnost jako indukčnost, že.
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

16. 9. 2020, 7:36

ještě ten konkrétní schrack v Logu při spínání indukčnosti - viz DC 3A, 12V
Výběr_001.png
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 5559
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

16. 9. 2020, 8:13

díky za info
takhle se mi to líbí
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
t256
Příspěvky: 1405
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

16. 9. 2020, 2:09

V tech modulech finder nic nez ta dioda neni, platis jen za plastovou krabicku a dobrej pocit. :-)
https://www.finder-relais.net/en/finder ... ies-99.pdf
Nevim co tam vidis ty, ale zbytek soucastek je tam jen pro tu indikacni ledku, pripadne je tam jeste jedna dioda jako ochrana proti prepolovani priblblym montaznikem. Pak jsou tam moduly s varistorem nebo RC clenem pro eliminaci zpozdeni odpadu, ale ty peak pri vypnuti civky jen omezi, ne odstrani jako dioda. Je to vzdycky neco za neco.
Pokud si nekdo mysli, ze mu jedna dioda nebude stacit, muze si tam pro sichr klidne pripajet paralelne dve :-) nicemu tim neublizi.

Ja pochopil, ze tim chce spinat nejake ventily, ne relatka a tam je zpozdeni vlivem diody nepodstatne, aspon u tech co jsem meril.

Psal jsem, ze relatka musi byt patricne dimenzovane, pokud ma 3A rele a ovlada tim 3A civku, je to samozrejme blbost. Ja pouzivam standartni 10A relatka. Mam napriklad masinu kde jsou desitky hydraulickych ventilu. Posralo se tam uz kde co, ale relatka jeste nikdy. Mam tam obycejne Cinske z ebay, ty nejlevnejsi 10A hermeticky uzavrene. Releova deska byla jen provizorni na zkousku jestli stroj bude fachat, ale protoze s ni nejsou problemy, zustala tam dodnes. Stroj s tim jede ve 2smennem provozu uz snad 15let.

Graf je pro ciste indukcni zatez, tedy civku bez ochranne diody. Pokud tam dioda je, neni zadny duvod aby se zivotnost kontaktu lisila od odporove zateze.
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 2668
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

16. 9. 2020, 5:17

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
t256
Příspěvky: 1405
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

16. 9. 2020, 5:38

Jo, to je priklad o kterem jsem psal a ktery se zdal milan584ovi jako nejakej funkcne lepsi a slozitejsi nez sprosta dioda za desetnik.
Ano soucastek je tam vic, odpor s ledkou je tam pro indikaci sepnuti rele, jedna z diod je jako ochrana proti prepolovani, protoze pokud by civku nekdo zapojil opacne, sel by proud prakticky do zkratu a znicil by se obvod ktery rele ovlada. No a ta posledni dioda je jedina soucastka ktera eliminuje tu proudovou spicku vznikajici pri vypnuti relatka. Takze pokud si na ten ventil pripaji jen tu, bude to fungovat uplne stejne jako ten drahy EMC modul za 700,- nebo kolik to stoji.
r4cv
Příspěvky: 1817
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

16. 9. 2020, 6:42

fúha, deň sem nepozriem a aký pokrok v diskusii.

takto to je konkrétne:
LOGO! -> relé z auta na 12V, môže spínať až 30A - bral som ich, lebo cenovo boli lacnejšie ako finder a spol., nie je to tak pekné, nemám držiak na DIN lištu, uvidím, čo povie zákazník

Relé z auta 30A -> cievka na rozvádzači so spotrebou 3A - tu pridám diódu priamo do konektoru, pozeral som, malo by sa to zmestiť.
diódy mám pripravené 1N5408 (1000V/3A usmer.) a 1N5822 (40V/3A, rýchla)
Dawe
Příspěvky: 1104
Registrován: 8. 10. 2013, 6:18

17. 9. 2020, 12:39

r4cv>Ale pocitej s tim, ze se ti to takhle doje*e. Nebo mozna i domr*a. Nejsem si ted uplne jisty.
A taky v zadnem pripade nemuzes aspirovat na titul normalni elektrikar.
Jsi nenormalni elektrikar!!
:wink:
milan584 píše:
16. 9. 2020, 7:17
...a udělal by to každý normální elektrikář) - varistor a nebo RC...
Fascinuje mě, jak vymýšlíte co a jak co nejvíc dxxxxxt.
.
HAAS VF2 DHE
TOS S28 Zebrak
Holzmann ZS-40HS
Prusa Mk3+MMU2
Markforged Mark2
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

17. 9. 2020, 5:39

filla píše:
16. 9. 2020, 5:17
moje patice finder diodu maji
https://www.21vek-220v.ru/img/?c=cat&i= ... cxNDcuanBn
Tak si zkus na takovou mikropatici (místo té cívky rele) připojit cívku velkého magnetu z rozvaděče, co bere 3A :roll: a pak to spínat tím relátkem o velikosti kostky cukru v PLC.
V každý normální komerční nezprasený mašině, pokud jsou třeba budit velký magnety (a 3A rozhodně velké magnety jsou) tak nikdo normální (pokud nepotřebuje detekci diodovou logikou) je nebudí DC - protože to je ČISTÁ sabotáž. Takže když to jde a potřebuju to spínat mechanicky - kontaktama, tak zásadně střidavě. A protože diodová detekce bývá často potřeba, a obvykle se všichni snaží eliminovat releové výstupy, tak normální nezprasená koncepce je tak, že to je DC, ale pak se ty cívky budí oddělenýma koncovýma stupněma (a nikdy ne řízením) - a jsou tam zásadně silně předimenzované transistory (třeba u Arburga jsou použité velké BDX63B na chladiči o celkové ploše cca 30x60cm) a cívky magnetů hydrauliky jsou vyřešené varistory. To samé ostatní normální mašiny - všude jsou varistory nebo spíš naprosto vyjímečně RC členy.
Dioda nikde.
V tom je ten elementární rozdíl mezi fungujícím strojem a amaterským bastlem.
milan584
Příspěvky: 1803
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

17. 9. 2020, 5:43

r4cv píše:
16. 9. 2020, 6:42
fúha, deň sem nepozriem a aký pokrok v diskusii.

takto to je konkrétne:
LOGO! -> relé z auta na 12V, môže spínať až 30A - bral som ich, lebo cenovo boli lacnejšie ako finder a spol., nie je to tak pekné, nemám držiak na DIN lištu, uvidím, čo povie zákazník

Relé z auta 30A -> cievka na rozvádzači so spotrebou 3A - tu pridám diódu priamo do konektoru, pozeral som, malo by sa to zmestiť.
diódy mám pripravené 1N5408 (1000V/3A usmer.) a 1N5822 (40V/3A, rýchla)
Důležitý, je že už víš, co v tom Logu je za relátka - až je budeš měnit. A jsou na 9V :lol: , takže se shání celkem blbě.
každý bastlíř svého štěstí strůjcem.
r4cv
Příspěvky: 1817
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

17. 9. 2020, 6:16

Preco by som ich mal menit?
A kde na traktore vezmem AC?
r4cv
Příspěvky: 1817
Registrován: 8. 12. 2009, 8:32
Bydliště: Topoľčany

17. 9. 2020, 6:17

Dawe píše:
17. 9. 2020, 12:39
r4cv>Ale pocitej s tim, ze se ti to takhle doje*e. Nebo mozna i domr*a. Nejsem si ted uplne jisty.
A taky v zadnem pripade nemuzes aspirovat na titul normalni elektrikar.
Jsi nenormalni elektrikar!!
:wink:
milan584 píše:
16. 9. 2020, 7:17
...a udělal by to každý normální elektrikář) - varistor a nebo RC...
Fascinuje mě, jak vymýšlíte co a jak co nejvíc dxxxxxt.
.
Co to znamena v preklade?
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“