Mart_68 píše: ↑25. 9. 2020, 9:11
aleshonsa píše: ↑24. 9. 2020, 10:12
Mart_68 píše: ↑24. 9. 2020, 10:07
nakonec jsme se všichni shodli, ano je to o penězích, těch co jsou, co byly a co budou o zdraví a život lidí vůbec nejde, lidí je já sraček..... vemte v potaz že globální válka zdecimovala lidstvo o nějakých 10% a hned v další 5-10letech zažily ekonomiky enormní růst a prosperitu.
Já jsem tady nikde nenapsal, že jde jenom o prachy a ne o zdraví.
tak trochu si přece musíš přát aby to hned neskončilo, když už jsi ty akcie nakoupil...stejně tak teď budou uvažovat průmyslníci, Bože dej ať nám ten antivirus proplácí aspoň dalších sto let.
Jako jseš normální????
Tak jenom pro tvoje info - to jsou akcie z tohoto dividendového ETF
https://www.ishares.com/us/products/239 ... vidend-etf Dřív jsem kupoval přímo to ETF, jenomže soudruzi v Bruselu v reakci na hypoteční krizi přišli po 10ti letech s "geniálním" nápadem jak "ochránit" investory před ztrátami. Díky tomu v důsledku nemůžou občané EU kupovat US ETF. Takže jsem to vyřešil, že jsem začal napřímo kupovat obsažené akcie. A proč to píšu - než začal úřadovat ten Čínský svrab tak byla cena ETF skoro 100 USD. Teď je necelých 79 USD - mezi tím minimum bylo 61 USD a maximum něco přes 90 USD. Výše dividend se to naštěstí zatím nějak vážně nedotklo.
Z toho odkazu si můžeš zjistit co tam je všechno za akcie. Takže jako vážně myslíš, že ne jenom já, ale i všichni ostatní akcionáři třeba Exxon Mobil atd. si budou přát, aby to trvalo co nejdéle?? Sektor Health Care tam dělá jen necelých 21%. Myslím, že kdybys tohle řekl před CEO zrovna Exxon Mobil tak, tě nakopne hádej kam.
Pak se s stojí za to podívat jaký byl vývoj toho ETF 2012 - únor 2020 včetně růstu dividend a popřemýšlet co je z toho pro mě lepší - jestli růst jak ceny akcií, tak vyplácených dividend, nebo současný marazmus kdy to jde do strany a jelikož nerostou zisky asi těžko porostou dividendy. Naopak je riziko, že kdyby to právě "hned neskončilo" a trvalo to dlouho tak hrozí i snižování dividend - krátce se to ještě dá kvůli benefitu pro akcionáře udržet.
Můj investiční horizont jsou desítky let. Za pár let se tohle srovná - jak bude ekonomika zpět v růstu, tak že už nebude nějaký super kšeft pro Health Care sektor - tj. zjednodušeně teď mě krátkodobě těch 21% Health Care co do investice alespoň trochu podrží, abych nebyl v takovém svrabu.
Takže fakt jako myslíš, že třeba mě a ostatní děsně baví stav kdy jsou investice ve sračkách a ještě a dokud se situace definitivně nevyřeší tak asi budou, stav kdy hospody mají nařízenou zavíračku 22:00 a taky je můžou nařídit zavřít úplně, stav kdy musím všude nosit roušku a dodržovat přísná hygienická opatření, stav kdy hrozí že se přetíží zdravotnictví na tolik že mě nebudou schopni ošetřit třeba po autonehodě nebo se zánětem slepého střeva, a v neposledním stav kdy to může kdokoliv z rodiny a přátel chytnou a prostě umřít, atd.???
No jestli takhle ty a ostatní lidi co mají názory, jako ty takhle vážně uvažujete tak to ledacos vysvětluje a jen ukazuje, jak jste totálně mimo a jen chytračíte ....