indukcni snimac/reference - co nejmensi ?
ahoj.
predelavam hobby cnc frezku a mam problem s umistenim referencniho indukcniho snimace. doted tam i na mem druhem strojku mam z cnc_shopu d12mm IPS-12NOC4B, pripojene do interpolatoru gravos GVE64. vse funguje k moji spokojenosti. ted ale nemam prostor pro takhle "obrovskej",dlouhej snimac. mam odhadem tak 50mm, takze treba valcove, ale i s kabelem do 90° nebo konektorem, ale jen tech 50mm. koukal jsem do nabidky TME, kde bezne nakupuju, ale je tech snimacu mraky.
https://www.tme.eu/cz/katalog/indukcni-snimace_112560/
mate nekdo nejaky overeny typ co by se mi tam vesel a mel podobne hobby vlastnosti s cenou treba do +-500,- bez dph ? k cidlu ted najizdim z boku M4 zavitovkou a opakovatelnost ok.
koukal jsem na ty "kostkaty" , ale nemam s nima zkusennosti .
dik za info.
tomik.
predelavam hobby cnc frezku a mam problem s umistenim referencniho indukcniho snimace. doted tam i na mem druhem strojku mam z cnc_shopu d12mm IPS-12NOC4B, pripojene do interpolatoru gravos GVE64. vse funguje k moji spokojenosti. ted ale nemam prostor pro takhle "obrovskej",dlouhej snimac. mam odhadem tak 50mm, takze treba valcove, ale i s kabelem do 90° nebo konektorem, ale jen tech 50mm. koukal jsem do nabidky TME, kde bezne nakupuju, ale je tech snimacu mraky.
https://www.tme.eu/cz/katalog/indukcni-snimace_112560/
mate nekdo nejaky overeny typ co by se mi tam vesel a mel podobne hobby vlastnosti s cenou treba do +-500,- bez dph ? k cidlu ted najizdim z boku M4 zavitovkou a opakovatelnost ok.
koukal jsem na ty "kostkaty" , ale nemam s nima zkusennosti .
dik za info.
tomik.
Mam ještě tyhle, tam je cenovka ok, fungují taky bez problémů
https://www.tme.eu/cz/details/pfi25-8dp ... /autonics/
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Tuhle konkrétní značku neznám, ale ...Charon píše: ↑30. 9. 2020, 9:32 Mam ještě tyhle, tam je cenovka ok, fungují taky bez problémů
Mám zkušenost, že snímače s větší snímací vzdáleností mají i větší oblast, kde sepnout mohou a nemusí. Zkoušel jste někdo porovnat přesnost sepnutí s odměřováním nebo hodinkami ? A zkusil jste to třeba hned po zapnutí a za hodinku ?
Nechci rýpat - jenom by mě zajímalo co to je "fungují bez problémů".
dík Milan
ja treba u tech z cnc_shopu(vyfasoval jsem se strojkem) kontroluju po prvnim referovani ve studeny dilne, i kolem 0°C a pak prubezne v prubehu prace, po zatopeni v dilne, jak me to zrovna napadne
nikdy zadna vyznamna odchylka. proto se mi na hobby s tema parametrama/vysledkama zdaji ok. distanc maji psanou 1-3,6mm.
tomik.

tomik.
Je to samozrejme lowend, ale pokud se mu omrony za neco pres litr zdaly drahy...Milan199 píše: ↑30. 9. 2020, 9:48Tuhle konkrétní značku neznám, ale ...Charon píše: ↑30. 9. 2020, 9:32 Mam ještě tyhle, tam je cenovka ok, fungují taky bez problémů
Mám zkušenost, že snímače s větší snímací vzdáleností mají i větší oblast, kde sepnout mohou a nemusí. Zkoušel jste někdo porovnat přesnost sepnutí s odměřováním nebo hodinkami ? A zkusil jste to třeba hned po zapnutí a za hodinku ?
Nechci rýpat - jenom by mě zajímalo co to je "fungují bez problémů".
dík Milan
Ja je mam jako koncaky ne na stroji, ja mam rucni cnc pohon, a na nich plus minus milimetr mi nevadi, teda nikdy jsem je hodinkama nepotreboval merit. Spina je plech cca 2.5 a zatim seply vzdy kdyz maji. Tak asi tak ze funguji bez problemu
Jo na brusce mám taky prastaré Kotliny a nějaký milimetr mě nebere.Charon píše: ↑30. 9. 2020, 10:25 Je to samozrejme lowend, ale pokud se mu omrony za neco pres litr zdaly drahy...
Ja je mam jako koncaky ne na stroji, ja mam rucni cnc pohon, a na nich plus minus milimetr mi nevadi, teda nikdy jsem je hodinkama nepotreboval merit. Spina je plech cca 2.5 a zatim seply vzdy kdyz maji. Tak asi tak ze funguji bez problemu![]()
On to ale poptává na reference a tam už setina sem - setina tam tolik neplatí. Jediné snímače, které obstály jsou dvouvodičové Turck v proudové smyčce a to je spíše 2k / kus.
Jinak co jsem měřil tak byla přesnost 0,02 až 0,05 - tedy na reference skoro bída. Proto jsem se ptal, zda s tím někdo laboroval.
Občas tu někdo dělá v tisícinách ...
Jo to nebude tomik potěšenej, otazkou je, jakou on požaduje přesnost / cena
Připomněl jsi mi Kotlína, v letech devadesát a něco jsem na ně dělal posudek, odcházely ze 100 kusů 90. Tenkrát se na základě mého posudku upravovaly postupy zkoušek v EZU v Troji, a byl z toho celkem průser.

Připomněl jsi mi Kotlína, v letech devadesát a něco jsem na ně dělal posudek, odcházely ze 100 kusů 90. Tenkrát se na základě mého posudku upravovaly postupy zkoušek v EZU v Troji, a byl z toho celkem průser.
pisu hobby. tohle je konkretne tron+ , osazenej hiwin sroub i vozejky, koupeno hiwin.cz, ne china . tech 0,02-5 je tedy naprosto ok
lepsimu se samo nebranim. pokud mi ten omron za 1200 ukaze vyrazne lepsi cislo, tak si ho snad i koupim, ale vzhledem k dalsim parametrum strojku je to mimo
udelal jsem mereni po 5min od zapnuti strojku.
tomik.

tomik.
Kotlíny fungovaly spoustu let OK - koneckonců na té brusce jsou taky někdy z roku 94. Pak nevím co vyvedli a snímače začaly blbnout. Jel jsem několikrát k zákazníkovi řešit poruchu a když jsem dorazil mašina normálně fungovala. Za dva dny znovu. Strašně těžko se odlišovalo kdy zákazník blafe. Pak jsem zjistil, že fakt snímače občas "nezaberou". Volal jsem ke Kotlínům zda není celá várka špatná. Ne všechno máme OK žádné reklamace !!! Pak mi kamarád popisoval naprosto identické problémy na zcela jiných aplikacích. Ve dvou strojích jsem vyměnil všechny snímače za jiného výrobce. Stálo mě to hodně nervů.Charon píše: ↑30. 9. 2020, 11:08 Jo to nebude tomik potěšenej, otazkou je, jakou on požaduje přesnost / cena![]()
Ta zkus koupit ten z tme za tri kila a udelej mereni. Pokud bude vyhovující, uděláš asi radost i ostatním, když ne, vyhodit nebolí tolik.
Vítej v klubu! Náš podnik jich namontoval asi tri sta v cementárně a furt se měnily. Teprve když nás pan Kotlín požádal i o revers inženýring, a dodal pár kusů nezalitých, zjistil jsem po pitvách těch vadných kde je zakopanej pes. Pokud pravidelně cyklovaly, přesně podle metodiky EZU, bylo vše ok, ale jakmile zůstaly delší čas neseplé, začaly se měnit parametry odporů, měli je přesně na hranici zatížitelnosti a ten debil, co to navrhoval, nemyslel na to zalití. Takže čtvrtwaťák nebyl 0,25W ale jen cca půlka, a šlo to kukat. Dělal jsem i to s dlouhodobými grafy, no pakec, a nakonec nás Kotlín obvinil, že je to účelové... EZU to viděli jinak.Milan199 píše: ↑30. 9. 2020, 12:19Kotlíny fungovaly spoustu let OK - koneckonců na té brusce jsou taky někdy z roku 94. Pak nevím co vyvedli a snímače začaly blbnout. Jel jsem několikrát k zákazníkovi řešit poruchu a když jsem dorazil mašina normálně fungovala. Za dva dny znovu. Strašně těžko se odlišovalo kdy zákazník blafe. Pak jsem zjistil, že fakt snímače občas "nezaberou". Volal jsem ke Kotlínům zda není celá várka špatná. Ne všechno máme OK žádné reklamace !!! Pak mi kamarád popisoval naprosto identické problémy na zcela jiných aplikacích. Ve dvou strojích jsem vyměnil všechny snímače za jiného výrobce. Stálo mě to hodně nervů.Charon píše: ↑30. 9. 2020, 11:08 Jo to nebude tomik potěšenej, otazkou je, jakou on požaduje přesnost / cena![]()
Promiň já ten stroj / systém neznám. Ty čísla "vzdálenost" znamenají co ? Porovnání s odměřováním to asi nebude.tomik.tk píše: ↑30. 9. 2020, 11:50 pisu hobby. tohle je konkretne tron+ , osazenej hiwin sroub i vozejky, koupeno hiwin.cz, ne china . tech 0,02-5 je tedy naprosto oklepsimu se samo nebranim. pokud mi ten omron za 1200 ukaze vyrazne lepsi cislo, tak si ho snad i koupim, ale vzhledem k dalsim parametrum strojku je to mimo
udelal jsem mereni po 5min od zapnuti strojku.
tomik.
Tedy rozdíl dvojího nájezdu na snímače ?? 0,0007 ??? To by musel být inkrement na krokáčích nejhůře ve statisícinách milimetru.
Kdysi jsem měřil přesnost najetí na snímače porovnávanou s fyzickou polohou. Konkrétně jsem to měl upnuté proti mikrometrické hlavici // mitutoyo // a výsledky byly dost bídné. Pokoušel jsem se postavit měřák pro kontrolu obrobku v toleranci +- 0,05, který by vyhodnotil OK/NOK. Skončilo to debaklem - ty snímače to prostě nedaly. Proto jsem se ptal, zda to někdo měřil.