Odladění čínských soustruhů řady 180x300
- Zdenek Valter
Měřící trn Morse 3 Ti ukáže jednak osobou rovinnost vřetene vůči loži ale i to, že je kužel vřetene v ose rotace.
Měřící trn Morse 2 pak použiješ v koníku. kde měříš rovinnost vůči loži a souosost vřetene.
Měřící trn Morse 2 pak použiješ v koníku. kde měříš rovinnost vůči loži a souosost vřetene.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
U konika muze taky overit souosost dutiny s posuvem pinoly.Zdenek Valter píše: ↑23. 9. 2020, 8:36 ...Měřící trn Morse 2 pak použiješ v koníku. kde měříš rovinnost vůči loži a souosost vřetene.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
- Zdenek Valter
nedá mi to
máme tu použitou čínskou "hračku" nevalné přesnosti a tuhosti. Sebelepší či přesnější trn nenaměří nic jiného, než že to moc přesné není. To ale s trochou práce naměřím i na kousku přesné kulatiny kterou mi někdo daruje nebo půjčí.
Pokud to půjde podle měření trochu doladit - můžeš být spokojený, pokud to moc nepůjde a máš pocit, že "s tím nedokážeš žít" - tak to prodej a kup něco lepšího. Nemyslím, že má smysl do tohoto investovat moc času a peněz.
(ještě úvaha - pokud máš praxi z oboru - tak by sis asi sehnal něco lepšího. Pokud nemáš praxi, tak ti do její získání ani super přesný stroj moc nepomůže)
(úvaha druhá - i když to za pomoci přesného trnu, zaškrabání atd ... srovnáš na nulu, tak v okamžiku kdy u železa vezmeš minimální šponu na pěkný povrch - tak to stejně celé uhne na tuhosti, vůlích suportu a vůlí ložisek vřetena a vyrobíš víceméně kužel)
smontuj to, vezmi kus materiálu, něco obrob - změř a dej sem výsledek. Možná to tak špatné nebude.
máme tu použitou čínskou "hračku" nevalné přesnosti a tuhosti. Sebelepší či přesnější trn nenaměří nic jiného, než že to moc přesné není. To ale s trochou práce naměřím i na kousku přesné kulatiny kterou mi někdo daruje nebo půjčí.
Pokud to půjde podle měření trochu doladit - můžeš být spokojený, pokud to moc nepůjde a máš pocit, že "s tím nedokážeš žít" - tak to prodej a kup něco lepšího. Nemyslím, že má smysl do tohoto investovat moc času a peněz.
(ještě úvaha - pokud máš praxi z oboru - tak by sis asi sehnal něco lepšího. Pokud nemáš praxi, tak ti do její získání ani super přesný stroj moc nepomůže)
(úvaha druhá - i když to za pomoci přesného trnu, zaškrabání atd ... srovnáš na nulu, tak v okamžiku kdy u železa vezmeš minimální šponu na pěkný povrch - tak to stejně celé uhne na tuhosti, vůlích suportu a vůlí ložisek vřetena a vyrobíš víceméně kužel)
smontuj to, vezmi kus materiálu, něco obrob - změř a dej sem výsledek. Možná to tak špatné nebude.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Přesně nějaký takový názor,který není o radách jak co změřit od někoho jiného co takový soustruh asi vlastní.Tento soustruh jsem pořídil náhodou od jednoho známého přičemž mi na toho člověka dal tip zase jiný známý.A protože byl za pěknou cenu tak sem si ho vzal jako takovou ,, hračku" na zabití volného času a protože minulou zimu mi na tom samém soustruhu akorát od promy známý točil nezbytné prkotiny.Jinak úvaha že jsem strojař je správná dělám na soustruhu v práci proto mi to nedalo a pustil jsem se do úprav.S tím že kdyby se na ten soustruh upnul větší kus železa a vše se rozladí jsem slyšel i o proslulé MN 80tce.Takže tedy to skládám zpět do hromady a úpravy kterými to maximálně projde budou nový náboje s ložiskama a šroubama na suportech a nová bronzová matice na příčný suport,nový odměřování na podélný hlavní suport,vyrobit nový klíny protože stávající mají úplně jiný tvar a při utahování se příčí a jiné uchycení motoru,protože ty dva štefty M6 se mi moc nelíbí.Nebo by jste pozměnil anebo vypustil z výše vypsaných úprav?
jestli v konstrukci něco měnit nebo ne záleží v jak kritickém stavu to je
upevnit motor aby to za chodu neroztřepal je dobrá myšlenka
vymyslet motor/napájení aby šlo regulovat otáčky je vhodná úprava
podélné odměřování je užitečné, neškodí udělat obdobné na pinolu koníku
příčné odměřování řeším držákem na hodinky se zdvihem 50mm
pořídit si rychloupínací držák a malé nože s plátky
doporučuji přišroubovat soustruh na kus kolejnice - to výrazně zpevní lože
- podmínkou ale je, že umím/mám změřeno zda lože/posuv suportu je OK k ose vřetena - a po přitažení na tu kolejnici je třeba zkontrolovat, zda to nezkroutilo lože. (ono to umí v případě potřeby souosost i trochu doladit)
a pak už si s tím "hrát"
upevnit motor aby to za chodu neroztřepal je dobrá myšlenka
vymyslet motor/napájení aby šlo regulovat otáčky je vhodná úprava
podélné odměřování je užitečné, neškodí udělat obdobné na pinolu koníku
příčné odměřování řeším držákem na hodinky se zdvihem 50mm
pořídit si rychloupínací držák a malé nože s plátky
doporučuji přišroubovat soustruh na kus kolejnice - to výrazně zpevní lože
- podmínkou ale je, že umím/mám změřeno zda lože/posuv suportu je OK k ose vřetena - a po přitažení na tu kolejnici je třeba zkontrolovat, zda to nezkroutilo lože. (ono to umí v případě potřeby souosost i trochu doladit)
a pak už si s tím "hrát"
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Sváťo, to co sis předsevzal je správná cesta! Až to budeš mít, tak se pochlub. Jinak mě ale překvapily některé Tvé dotazy, pokud tedy děláš v práci na soustruhu. Teď už musíš přemýšlet sám. Soustruh vidíš denně a tak bys měl mít představu jak a co po čem běhá. Hodně zdaru!
A nestačilo by pořádný U profil nebo deska nerezová třeba 15-20mm silná?Koukal jsem a podstavce na kterých stojí soustruh a je přitažený k desce je vypouklý,takže to budu asi než to složím srovnávat na frézce.Jinak soustruhu chybí doraz na podélný posuv.Dále si ten známý s Promou zkrátil kužely na hlavičkách a hrotech do koníka takže se to vyráží už na prvních 10mm a vrtání je možné do hloubky 50mm.Dále protože to má lože ještě celé a ne na bocích vyfrézované je pod tím pásovina spojená šroubem M6 a slouží to jako blokování při upichování nebo zarovnávání. Taky pomohlo udělat do hliníkové předlohy bronzové pouzdro pro hřídel,protože vůle tam byla 0,45mm.Najednou to celé ztichlo.Jen mě napadá pořídit hliníkové řemenice na motor a vřeteno jestli by to nemělo pak větší sílu a údajně,že to ztichne ještě víc.
Děkuji moc,jinak v další fázi bych chtěl upravit koníka jako vy co tady na fóru máte samostatný příspěvek.Miltech píše: ↑2. 10. 2020, 3:34 Sváťo, to co sis předsevzal je správná cesta! Až to budeš mít, tak se pochlub. Jinak mě ale překvapily některé Tvé dotazy, pokud tedy děláš v práci na soustruhu. Teď už musíš přemýšlet sám. Soustruh vidíš denně a tak bys měl mít představu jak a co po čem běhá. Hodně zdaru!
Zavěšení motoru soustruhu jsem vyřešil jinak. Nemám ale fotky. Dalo by se to najít někde na webu. Prodávají to jako náhradní díl. Provrtal jsem nohu toho lože pod suportem rovnoběžně s ložem a to kousek od spoda. Průměr asi 12 mm je ta první díra pod ozubenýma kolama a ta druhá naproti je menší, asi 8 mm. Tyčka má upravený konec na těch 8 mm a vnitřní závit, asi 6 mm. Na tu tyčku jsem přivařil 3-ku plech a prohnul jsem ho na průměr toho motoru. Provrtal otvory pro šrouby, kterými je motor přišroubován. Je to takový otočný záves. Z vnitřku té nohy prostrčíš otvorem 12 a pak zasuneš do druhého a zajistíš šroubem. Motor je rovnoběžně s ložem a napínání řemenu je s hora šroubem. Vlastně vyklápěním toho závěsu. Chce to dlouhý vrták 8 mm a pohlídat si rovnoběžnost toho vrtáku. Přišroubovat nejdřív ten plech na motor, nasadit řemen a umístit motor do správné vzdálenosti. Označit na tyčce. Všechno demontovat. Přivařit plech a opět smontovat. Je to piplačka, ale s původním zavěšením se to nedá srovnat. Snad Ti to bude jasné z popisu.
- Zdenek Valter
Úchyt motoru tu je na fotkách ty na fóru.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován