Prosím konzultace - větší frézka

k

5. 11. 2009, 11:19

drzat v ruke flexu je o uplne inom ako ked stroj jazdi frezou ... Brusit a rezat bokom vrtaku s vrtackou je tiez nieco ine .. Pilnik je taktiez daleko od strojneho obrabania.

Zial vacsina ludi to zisti az ked si nejaky stroj naozaj osahaju. Hlavne ked polamu paru frez a ked im zhori vreteno .. pripadne stroj straca kroky alebo povrch je poskakany frezou pretoze to cele nie je dost tuhe a nakoniec aj ked zistia, ze veci "kolme" zdaleka kolme nie su a o rovnobeznosti sa im tiez lenn sniva ;)

BTW k poznamke .."nemusi to byt super rychle" .. tak to teda nie je dobry napad .. Ono ten stroj musi vediet tu frezku normalne tlacit do zaberu inac frezka namiesto rezania "brusi" a to jej na zivotnosti neprida.

Ja som nacrtol cenu ktora je podla mna realna... v cene 15kCz podla mna nie je mozne spravit stroj ktory by umoznoval to co od neho pozadujete.
Mambo

5. 11. 2009, 12:11

Mam dojem ze uz sem nekde ty obrazky videl :D ty mas pohodu ze mas jednovalec kdybys videl ty tvary co ja planuju v domecku na klapku .. Pokud mas prohlizec dwf (pokud delas aspon v trosku novejsim Inventoru tak bys mel mit) tak se mrkni.
K masine to prave neni jednoduchy rict staci me to nepresny a pomaly na hlinik a ostatni podobne veci to musi mit nejakou tuhost a i nejakou rychlost. Na co by ten stroj mohl byt pouzitelny v podobe jak to mas ted navrhle je obrabeni polystyrenu na vytavitelne modely pro slevarnu (muzes si dovolit slozitejsi tvary nez s drevenou formou kterou musis vytahnout). Jinak ono to ten hlinik bude obrabet a asi ti i nejaky vyrobek z toho vyleze, ale bude to boj a aby ses pak nakonec jeste rad nevratil k te vrtace :twisted: .
Přílohy
klapky a karby.zip
klapky a karby JAWA
(1.13 MiB) Staženo 206 x
kiko01
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 12:24

to co tu od kazdeho citas nieje vymysel ale realita, to ti povie kazdy kto uz nejaku masinku ma alebo nejaku uz videl pracovat, ak nemas ani klasicke obrabacie stroje,aspon tie hobby, tak ti mozu chybat zakladne skusenosti bez ktorych dojdes ku sklamaniu, tak podobne tu na tom bolo veeela ludi, niektori stavbu nakoniec ani neuskutocnili, a iny precitali vecsiu cast fora a vedia ze su urcite minimalne hranice pod ktorymi to nejde...
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 8:25

WenCo, píšeš že máš přístup do slušně vybavené zámečnické dílny. Tak proč tu motorku neděláš tam? Mám pocit, že Ty nepotřebuješ ani tak CNC frézku, ale spíš normální frézku, soustruh a stovky hodin zkušeností. Protože bez zkušeností s klasickým obráběním můžeš na CNC obrábění, o jakém sníš, zapomenout, i kdybys měl profi stroj.
Petr Spáčil
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 9:41

No, tuhle motorku jsem dělal loňskou zimu a to jsem ještě neměl přístup do té dílny. Tam jsem se dostal až v červenci a byl tam celé prázdniny.

Vím, že tu teď působím poněkud podivně, ale baví mě dělat v dílně a takovýto stroj by mi fakt moc pomohl. Sice jsem si tu prošel mnoho příspěvků ve fóru, ale nedozvěděl jsem se vše, co jsem potřeboval. Proto jsem vytvořil i ten model stroje a dal to sem + celkem podrobně popsal. Vím, že hromada věcí by se měla udělat jinak, ale přijde mi, že tady improvizace nikdo nepoužívá a každý kupuje vše profi a nej. Já si to tak úplně dovolit nemůžu a snažím se to nějak obejít. Bohužel mi na moje nápady nikdo moc nereaguje (viz. zpěvnění základového rámu připevněním do podlahy)... Nebo tady opravdu improvizace prostě neexistuje a vše se musí nakoupit?
WenCa
Kontaktovat uživatele:

5. 11. 2009, 9:43

Mambo> No, moc pěkný, ale co ty válce? To je něco na zakázku? Typ 638 jsem rozdělaný nikdy neviděl, ale to má ty přefuky takhle dělené? Jaké máš další úpravy? Lehká klika + časování? Výfuky? Chodíš na Jawamanii?
Mambo

5. 11. 2009, 9:50

jj chodim a proto sem asi tve fotky uz nekde videl..
prefuky to ma prave takhle blbe udelane, proste na pest, toho koho napadlo otocit ty valce bych chtel potkat ...
Je to na soukrome pouziti, ale zatim se to tahne neni cas resit ten domecek a penizky na karby ... A mam toho jeste rozpracovaneho az az ... Jinak upravy mam klasiku od TK moto (klika, max. vybrus a dvoukomory). Ale ted ma prednost zadni kyvka tu chci dotahnout prez zimu abych mohl jezdit a klapky se vyresi casem. Pak uz jen celej novej motor s prevodovkou a muzu jit do duchodu :twisted: 8)
k

6. 11. 2009, 6:58

WenCa píše:Vím, že hromada vìcí by se mìla udìlat jinak, ale pøijde mi, že tady improvizace nikdo nepoužívá a každý kupuje vše profi a nej. Já si to tak úplnì dovolit nemùžu a snažím se to nìjak obejít. Bohužel mi na moje nápady nikdo moc nereaguje (viz. zpìvnìní základového rámu pøipevnìním do podlahy)... Nebo tady opravdu improvizace prostì neexistuje a vše se musí nakoupit?
Improvizovat na vedeniach je blud .. proste bud tam pojde linear alebo tam pojde tahana ocel a smykove vedenie a v tom priapde sa bavme tak o 5Nm motore .. a o tom, ze to vedenie bude treba zabehat .. a ked sa uz konecne zabehne bude ho treba vymenit lebo bude vydrete. Vyrabat na kolene linearne vedenie (alebo hoci podobrete tyce a gulickove puzdra je blud .. tu nema zmysel akakolvek improvizacia . tu treba siahnut na prachy a kupit. (frezovat rybinove vedenei a vymedzenie klinom je mozno tak drahe riesenie ako kupit linearne vedenie .. )

Podobne sa neda improvizovat na pohode .. krokace na taku masinu minimum 2Nm .. a xce to driver s aspon 60 - 80V + aspon 4A ... a to sa zas na kolene nevyraba .. nema to zmysel (naklady aj pri amaterskej vyrobe su tak vysoke ako komercny vyrobok, mozne usetrenie 20% ceny je uz nezaujimave, cas investovany do stavby je drahsi a pripadny skrat to predrazi este viac) Proste sa to kupi.

Trafo .. navijat si na IE plechy alebo toroid vlastne trafo je zas blud . takze ho kupim.

hadam si nebudem sustruzit spojovaci material . proste sa to nakupi.

Motor na vreteno .. zas kupim . hoci z bazaru ale kupim. Vreteno sa da spravit na kolene .. ale remen kupim, lozisk kupim .. Bude to xciet nejaky upinac .. hoci ER32 .. kupim .. (ak ho xcem mat cez morse .bud sa s tym potrapim a dutinu nejak amatersky obrusim . alebo si splasim niekoho kto mi to profi vybrusi.. po cementovani .. a to ma zas bude nieco stat). (Alebo tam date kressa .. ale ten pri nizkych otackach netaha .. a tak ci tak ma svoju cenu .. + kliestiny)..

Zakladna konstrukcia t.j. ram a dalsie casti . jo kupim material.

Hm vo vysledku je jedina pridana hodnota takeho stroja rpaca ktoru na montazi prevediem.. Hore uvedene polozky este nie su kompletne . pribudnu kable energeticke retaze, konektori, samotne PC na riadenie .. (hoci bazarove .. ) ..

Kazdy co tymto presiel vam potvrdi .. 15kCz je proste suma za ktoru sa rozumny stroj zhotovit neda .. tych 50kCz beriem ako najnutnejsie minimum.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 11. 2009, 7:14

WenCa píše:Vím, že tu teď působím poněkud podivně, ale baví mě dělat v dílně a takovýto stroj by mi fakt moc pomohl. Sice jsem si tu prošel mnoho příspěvků ve fóru, ale nedozvěděl jsem se vše, co jsem potřeboval. Proto jsem vytvořil i ten model stroje a dal to sem + celkem podrobně popsal. Vím, že hromada věcí by se měla udělat jinak, ale přijde mi, že tady improvizace nikdo nepoužívá a každý kupuje vše profi a nej. Já si to tak úplně dovolit nemůžu a snažím se to nějak obejít. Bohužel mi na moje nápady nikdo moc nereaguje (viz. zpěvnění základového rámu připevněním do podlahy)... Nebo tady opravdu improvizace prostě neexistuje a vše se musí nakoupit?
On si tu doma smolí věci které by měly jít koupit asi každý, od toho je to hobby fórum :-) takže ten úsudek, že tu každý nakupuje profi věci mi připadá poněkud od věci (hodně) :-) Hledej na e-bay a objeď šroťáky - tam seženeš za pusinku věci které bys v životě nenaimprovizoval.

K tomu přišroubování rámu k podlaze: existují i profi stroje, které jsou takhle řešené, ale není to podlaha v bytě ale speciální, na míru udělaný betonový základ. Osobně bych se bál, že si tak uděláš z bytu jeden obrovský reproduktor :-) Spíš se volí opačný postup, posadit stroj na měkkou gumu aby se tolik nešířil hluk podlahou - a i tak to dělá kravál.
Aleš Procháska
Mambo

6. 11. 2009, 8:17

Jen sem ted rychle pocital a kdyz vemu ze vedeni podeprenou tyci bude 1440/1m tak jen za vedeni das 7200 a za domecky zhruba 6000 a uz ses pomalu na maximalni cene co do toho chces vrazit +motory +drivery +dalsi material +vreteno (to jen proc je tech 15 trosku nerealnejch)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“