WenCa píše:Vím, že hromada vìcí by se mìla udìlat jinak, ale pøijde mi, že tady improvizace nikdo nepoužívá a každý kupuje vše profi a nej. Já si to tak úplnì dovolit nemùžu a snažím se to nìjak obejít. Bohužel mi na moje nápady nikdo moc nereaguje (viz. zpìvnìní základového rámu pøipevnìním do podlahy)... Nebo tady opravdu improvizace prostì neexistuje a vše se musí nakoupit?
Improvizovat na vedeniach je blud .. proste bud tam pojde linear alebo tam pojde tahana ocel a smykove vedenie a v tom priapde sa bavme tak o 5Nm motore .. a o tom, ze to vedenie bude treba zabehat .. a ked sa uz konecne zabehne bude ho treba vymenit lebo bude vydrete. Vyrabat na kolene linearne vedenie (alebo hoci podobrete tyce a gulickove puzdra je blud .. tu nema zmysel akakolvek improvizacia . tu treba siahnut na prachy a kupit. (frezovat rybinove vedenei a vymedzenie klinom je mozno tak drahe riesenie ako kupit linearne vedenie .. )
Podobne sa neda improvizovat na pohode .. krokace na taku masinu minimum 2Nm .. a xce to driver s aspon 60 - 80V + aspon 4A ... a to sa zas na kolene nevyraba .. nema to zmysel (naklady aj pri amaterskej vyrobe su tak vysoke ako komercny vyrobok, mozne usetrenie 20% ceny je uz nezaujimave, cas investovany do stavby je drahsi a pripadny skrat to predrazi este viac) Proste sa to kupi.
Trafo .. navijat si na IE plechy alebo toroid vlastne trafo je zas blud . takze ho kupim.
hadam si nebudem sustruzit spojovaci material . proste sa to nakupi.
Motor na vreteno .. zas kupim . hoci z bazaru ale kupim. Vreteno sa da spravit na kolene .. ale remen kupim, lozisk kupim .. Bude to xciet nejaky upinac .. hoci ER32 .. kupim .. (ak ho xcem mat cez morse .bud sa s tym potrapim a dutinu nejak amatersky obrusim . alebo si splasim niekoho kto mi to profi vybrusi.. po cementovani .. a to ma zas bude nieco stat). (Alebo tam date kressa .. ale ten pri nizkych otackach netaha .. a tak ci tak ma svoju cenu .. + kliestiny)..
Zakladna konstrukcia t.j. ram a dalsie casti . jo kupim material.
Hm vo vysledku je jedina pridana hodnota takeho stroja rpaca ktoru na montazi prevediem.. Hore uvedene polozky este nie su kompletne . pribudnu kable energeticke retaze, konektori, samotne PC na riadenie .. (hoci bazarove .. ) ..
Kazdy co tymto presiel vam potvrdi .. 15kCz je proste suma za ktoru sa rozumny stroj zhotovit neda .. tych 50kCz beriem ako najnutnejsie minimum.