NASTAVENÍ MACH

obecna diskuze na tema mach3, dotazy poznatky atd...
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 2. 2020, 9:10

Pid píše:
4. 2. 2020, 8:49
Už to mám vyřešené, zapojení v pořádku ale problém byl port LPT, sehnal jsem další počítač, který má port LPT přímo na desce a už to jede, teď už jenom zkalibrovat a donastavit a může frézovat.
Díky za snahu o pomoc.
A jak jsi měl to LPT řešené předtím?
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

4. 2. 2020, 9:18

no měl jsem dokupovanou kartu s porte LPT a připojený přes PCI port na základní desku.
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 2. 2020, 9:25

Pid píše:
4. 2. 2020, 9:18
no měl jsem dokupovanou kartu s porte LPT a připojený přes PCI port na základní desku.
Díky. Tak to je zajímavé.
Co to prosím mělo za chip? Mně zatím PCI LPT karty fungovaly vždy dobře. Většinou s chipy Netmos/Moschip 9845/9865.
Používám sice LinuxCNC, ale to by snad v tomto případě mělo být jedno. Jestli to skutečně generovalo falešné pulzy někde kde nemělo, tak to snad musí být HW závada.
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

4. 2. 2020, 9:43

Ahoj, takže jen chybně nastavená adresa LPT portu, protože to byla přídavná karta do PCI slotu a ne počítač s LPT portem v základní desce, ale to jsi nám neřekl...
na stránce ports a pin je v první obrazovce nastavení adresy, její zjištění ti nepovím , ale určitě se zde někdo takový najde jak ji najít...
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

4. 2. 2020, 9:45

no měl měl jsem tam tohle https://www.exasoft.cz/axago-pci-expres ... 40461.html

Jak říkám, vyměnil jsem jen počítač kde na, hard disky jsem zachoval z původního počítače, tak že mi tam zůstal i ten mach a vše funguje jak má. to muselo být tím portem, i jakási stupidní adresa tam byla...
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

4. 2. 2020, 9:47

já tam zkoušel všechny adresy, které tam byly, ale jen na jednu se to hýbalo, ale špatně.
Mex
Příspěvky: 7462
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

4. 2. 2020, 9:51

Díky za info.
Takže to není PCI, ale PCIexpress.
Nedávno tady taky psal jeden člověk, že měl problém s PCIex LPT kartou, a to na LinuxCNC.
Já žádnou takovou kartu nemám, tak to nezkusím. Čert ví, jak je to tam s kompatibilitou se starým dobrým LPT na mainboardu. U PCI verzí to ještě dodržovali.
Pepa Žhář
Příspěvky: 379
Registrován: 23. 1. 2011, 5:16

4. 2. 2020, 9:56

adresu najdes asi nekde v biosu a nebo asi i ve spravci zarizeni a mela by vypadat asi takto..
Přílohy
Výstřižek.PNG
Pid
Příspěvky: 28
Registrován: 19. 3. 2019, 9:39

4. 2. 2020, 10:41

Asi to neni to pravy otechovy, jojo Mex, bylo to na PCIexpress abych byl presny, Tam musel byt zakopany pes.
Johan3
Příspěvky: 1
Registrován: 14. 10. 2020, 7:16

15. 10. 2020, 10:05

Ahojte , chtěl bych navázat na toto téma z dřívější doby, které se zde řešilo. Jsem v tomto směru začátečník, pročetl jsem forum s nastavením Mach3 a můj problém se blíži více méně jen tomuto tématu.
Zprovozňuji číňana cnc 3040z dq včetně jeho kontrolního boxu, s lpt připojením k pc lenovo i3 core, s Win 7, 32 bit, do kterého jsem použil externí řadič lpt. Do Machu3 po instalaci jsem zadal adresu dle portu pod lpt1 - D010, další byla D017, uvedené v systému pc (port číslo 2, tam nebyl označen, nebo ho jinak nevidím). Po konfiguraci na první adresu jela osa Y a osa Z zvlášť, přičemž Z osa šla ovládat jen šipkama klávesnice pro X osu. X osa se nepohybovala vůbec. Klávesy Pgup a pgDn pro Z osu vůbec nereagovaly, pouze virtuálně se měnily hodnoty na panelu mach3 pro Zetovou osu. Pokud jsem zadal do machu3 druhou adresu D017, tak se pohybovaly osy buď dvě současně, nebo všechny tři současně a pouze jedním směrem. Nakonec jsem pro konfiguraci motorů na místo portu číslo 1, pro step port a dir port, zadal port číslo 2, s adresou D010, a všechny osy mi jedou samostatně a správným směrem, ale šroub či motor na ose Y, se při pohybu zasekává a drnčí, jakoby měli moc velké otáčky. Nastavení motorů jsem provedl dle návodu z Číny – motor výstup – X – 2-3, Y – 4-5, Z – 6-7, Motor Tuning – X – 400 – 2000 – 200 – 3-1, Y -400-2000-3-1 , Z – 400-700-200-3-1.
Prosím o vyjádření k nastavení portů (lpt1 za lpt2), zda je to možné, když v systému pc je označen pouze lpt1, a co může být příčinou zadrhávání motoru - šroubu na Y ose. Děkuji za pomoc.
Odpovědět

Zpět na „Mach3“