Vlákno jsem jenom prolítnul, Tvých dotazů jsem si nevšiml.Milan199 píše: ↑29. 10. 2020, 6:10Nijak to nezpochybňuji ! Jenom se v každém návodu dočtu něco jiného :
Škoda Citigoe iV - dobíjet pokud možno po každé jízdě na 100 % . V zimě při odstavení nejdéle po měsíci.
Elektrokolo Crusis - udržovat na 75 % odstavení neřeší.
Elektrokolo Leader fox - dobíjet na 100 % - alespoň jednou za zimu dobít.
Sekačka Stiga - dobít po každém použití
Ve firmě je kupa aku nářadí Milwaukee - dobíjet na 100 % dokonce nechávat v zapnuté nabíječce při skladování.
Dobrozdání kámoše co prodává / servisuje Sanyo a repasoval mi baterii : vybití a přebití hlídá elektronika a ostatní je marginální. Baterii víc škodí vysoké odběry.
Pár otázek jsem kladl výše, ale nic. Tak nevím ...
Účinnost nabíjecího/vybíjecího cyklu se s opotřebením určitě zhorší. Jednak je to většími ztrátami na větším vnitřním odporu (což znamená oteplení při nabíjení/vybíjení).
Ale je to i zhoršenou činností chemie.
Člověk si představuje baterku jako kýbl, kam něco naleje pak zase vyleje.
Ale je to elektrochemický zdroj. To nabíjení i vybíjení znamená chemické reakce. A i když jsou vratné, tak přece jen ty materiály časem trochu ztrácejí své vlastnosti.
K těm návodům, co jsi zde vyjmenoval: ono bude asi taky trochu záležet na režimu činnosti daného zařízení, a taky pro koho je návod určen.
Pokud je u nějakého zařízení příkaz to pravidelně dobíjet, tak to znamená, že to zařízení i ve vypnutém stavu nějak "žije". Takže tam má smysl to nabít hodně, protože náboj v baterce průběžně klesá díky spotřebě nějaké té diagnostiky nebo co všechno tam běží.
Kdyby byla ta baterka opravdu nějakým mechanickým vexlem odpojená, tak by nějaké dobíjení co měsíc nebylo nutné.
A u nějakého zařízení typu sekačka atd. se asi předpokládá hodně laická obsluha. Takže tu nějak zatěžovat nějakým částečným nabíjením asi nemá smysl. Navíc by to asi na jednoduchém zařízení ani neměli jak změřit. Takže tam se zřejmě spíš předpokládá, že obsluha jsou poloviční dementi. A tak je lepší, když to bude raději nabito naplno, než by to bylo poloprázdné, pak to ženská chytne do ruky, poseká trávník a ono jí to zdechne na kompletní vybití. Tak to tak nechá a vzpomene si to zase až příště, až bude chtít sekat a ono to nepojede. A to je větší průser, i když si to elektronika hlídá.