Myslel jsem osadit kolejnice z boku bo obou stranach , takze zase bys mel osu vretene uprostred.
Ja proti te konstrukci nic nemam je to super, ale vyrabet bych to nechtel.
RADEK
portálovka (ocel) - design / optimalizace / realizace
... souhlasJosef píše: ... Je lépe se dozvědět nějaké zásady už ve fázi konceptu, pak se to lépe navrhuje.
licovat ano - ale jen tam, kde to bude nezbytne nutne
2Radek-B
...
zkusim udelat variantu s kolejnicema umistenyma ve spod - "tubus" uprostred bude zachovan a kdyz se povede udelat prislusne vybrani, tak to zajizdeni Z prez bocnice bude tez mozne
+ vyrobne to bude jednodusi
+ ziskam vetsi rozestupy voziku ... ve smeru Y
...
-
Ahoj,
ja zamyslam postavit nieco velmi podobne, len o polovicku mensie.
Ma to velku vyhodu v tom, ze v podstate cely obrobok moze byt ponoreny v chladiacom mediu. Robil si uz nejake testy s tym epoxigranitom?
Ja sa najviac obavam osadenia kolajnic pre os X. Predpokladam, ze si dam vyrobit skladacku do tvaru obdlznika so zafrezovanymi dosadacimi plochami pod tu os X. Najprv to zlozim, vystelujem a potom to cele vlozim do epoxigranitu. Mas uz vyhliadnuty nejaky vhodny epoxi ? Ja by som preferoval nejaky s velmi dlhou dobou spracovatelnosti (vytvrdnutia). na ten portal ja asi pouzijem zosrobovanu "bednicku" z 50mm duralu. Os Z umiestnim do tej bednicky tak, aby vreteno bolo medzi kolajnicami na priamke s osou X. Pod portal dam aspon 4 voziky na jednu kolajnicu.
ja zamyslam postavit nieco velmi podobne, len o polovicku mensie.
Ma to velku vyhodu v tom, ze v podstate cely obrobok moze byt ponoreny v chladiacom mediu. Robil si uz nejake testy s tym epoxigranitom?
Ja sa najviac obavam osadenia kolajnic pre os X. Predpokladam, ze si dam vyrobit skladacku do tvaru obdlznika so zafrezovanymi dosadacimi plochami pod tu os X. Najprv to zlozim, vystelujem a potom to cele vlozim do epoxigranitu. Mas uz vyhliadnuty nejaky vhodny epoxi ? Ja by som preferoval nejaky s velmi dlhou dobou spracovatelnosti (vytvrdnutia). na ten portal ja asi pouzijem zosrobovanu "bednicku" z 50mm duralu. Os Z umiestnim do tej bednicky tak, aby vreteno bolo medzi kolajnicami na priamke s osou X. Pod portal dam aspon 4 voziky na jednu kolajnicu.
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
Epoxy na podobné účely aj v minulosti bolo treba plniť vhodným kremičitým plnivom obsahu viac než 80% kvôli rozmerovej stabilite a pevnosti v tlaku, avšak pevnosť v ťahu sa takto znižuje, čo je treba kompenzovať vloženými pevnými (napr. sklenenými) vláknami, tkaninami. Avšak aj tak je treba jednoznačne uprednostniť klasické liatinové alebo oceľové konštrukcie. Ak sú zvárané, tak je lepšie ich nechať po zvarení stabilizovať vyžíhaním v kaliacej peci (čo však nie je určite lacná záležitosť).
ja pouzivam CHS-EPOXY 512(~100kg) + tvrdidlo P11
'(mam i tvrdidlo TELALIT 60 - ale to neni urceno do interieru)
do teto smesi, se primicha specialne upravena smes kremenneho pisku, o 3 zrnitostech a to ve stejnem zastoupeni - nejvetsi kousky maji ~ 4-5 mm
kremenny pisek je odmasten + co je nejdulezitejsi tez vysusen !!!
1 dil smes (ep+tvrdislo) + 5~10 dilu smes pisku = Polymer beton / ja pouzivam 1-9 / tato smes se neodleva nybrz "poradne udusava"
na odlevani slouzi Polymer malta - zde je pomer 1 + 1~4 / tuto smes lze pouzit napr. na vytvoreni finalnih povrchu ...
1.) velmi dulezite je se obeznamit (pochopit rozdil) materialovych charakteristik - Polymer beton vs ocel,litina,Al ...
2.) s plnou znalosti techto udaju, ma teprve smysl, se poustet do konstrukce samotne = otazka spravneho dimenzovani ...
3.) velkou pozornost je treba venovat patricnemu zafixovani kovovych casti v p.b. - (rozhodne nestaci nejake sem tam navareni par sroubu ..)
zafixovani musi byt v nekolika smerech a dobre promysleno s patricnou "plochou"...
4. dulezite je si predem promyslet - jake technologie a strojni vybaveni ... budou nasledne pouzity pro obrabeni dosedacich a jinych funkcnich
ploch - tedy musi byt predem znam, celkovy postup na docileni presne geometrie celeho stroje - a od toho se odviji i samotna konstrukce
... tak by se dalo pokracovat dal / tech veci je samozrejme mnohem vice
2 el_fuego333 - mensi rozmery stroje vse velice usnadnuji
'(mam i tvrdidlo TELALIT 60 - ale to neni urceno do interieru)
do teto smesi, se primicha specialne upravena smes kremenneho pisku, o 3 zrnitostech a to ve stejnem zastoupeni - nejvetsi kousky maji ~ 4-5 mm
kremenny pisek je odmasten + co je nejdulezitejsi tez vysusen !!!
1 dil smes (ep+tvrdislo) + 5~10 dilu smes pisku = Polymer beton / ja pouzivam 1-9 / tato smes se neodleva nybrz "poradne udusava"
na odlevani slouzi Polymer malta - zde je pomer 1 + 1~4 / tuto smes lze pouzit napr. na vytvoreni finalnih povrchu ...
1.) velmi dulezite je se obeznamit (pochopit rozdil) materialovych charakteristik - Polymer beton vs ocel,litina,Al ...
2.) s plnou znalosti techto udaju, ma teprve smysl, se poustet do konstrukce samotne = otazka spravneho dimenzovani ...
3.) velkou pozornost je treba venovat patricnemu zafixovani kovovych casti v p.b. - (rozhodne nestaci nejake sem tam navareni par sroubu ..)
zafixovani musi byt v nekolika smerech a dobre promysleno s patricnou "plochou"...
4. dulezite je si predem promyslet - jake technologie a strojni vybaveni ... budou nasledne pouzity pro obrabeni dosedacich a jinych funkcnich
ploch - tedy musi byt predem znam, celkovy postup na docileni presne geometrie celeho stroje - a od toho se odviji i samotna konstrukce
... tak by se dalo pokracovat dal / tech veci je samozrejme mnohem vice
2 el_fuego333 - mensi rozmery stroje vse velice usnadnuji