Heidenhain TE-355-A => Arduino => EasyCAT => LinuxCNC

zz912
Příspěvky: 462
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

22. 10. 2020, 2:08

Důvodů je víc.
- plošňáky(shieldy) s arduino NANO jsem už "nějak" realizoval a chci se posunout dál. Začínal jsem s Arduino NANO + pájivé pole https://www.tme.eu/cz/details/h25ps160/ ... sne-spoje/ .
Práce s tím byla otřesná, hlavně když jsem toho dělal víc. Jak už mi ze padesátého třetího rezistoru hrabalo, tak jsem tam udělal někde chybu a měl jsem tu čest si popovídat s tím duchem, který vždy z něčeho vyletěl.

Pak jsem poznal program Fritizing + adresu plosnaky.cz a to bylo jako přechod do jiné dimenze. Ovšem stále to vypadá amatérsky a pro mnohé lidi je slovo Arduino sprostá věc a ethalon pro nespolehlivost. Proč tomu to tak je, nemusíme zde rozebírat. Když nějaký laik uvidí obecný plošňák se součástkama, kterým nerozumí, tak to projde. To že to budu programovat přes prostředí Arduina, nemusím nikomu vykládat (Pokud se nebude ptát, nechci nic zamlčovat). Čili pohlížím na to i marketingově. (nehodlám na tom zbohatnout, ale nechci aby mi plošňák Arduina shodil celkovej dojem výsledného produktu)

Další důvod, který mě láká tohle zvládnout je miniaturizace. Ono i to nejmenší arduino je pro mě v některých aplikacích velké. Jednou jsem dělal plošňák ve tvaru mezikruží s takovými čtyřmi paprsky, který uměl spojit plusy a mínusy od 8-osmi senzorů a díky němu jsem snížil počet žil ve vodiči, takže už jsem mohl projít dutinou SCARA robota. Ono by se daly spájet vodiče od senzorů k sobě, ale takovou prasárnu by nám zákazník nepřebral. Byl to jen obyčejný plošňák se svorkovnicemi, ale umožnil mi zkonstruovat něco, co by jinak nešlo. Další level by se mi líbilo mít na tom plošňáku nějaký mikrokontrolér a vést k tomu jen +,-,A,B. On ten plošňák měl hromadu cm čtverečných, ale žádný hotový Arduino by se tam nevlezlo.

Dále mi na Arduinu NANO vadí, že je napájené 12V a přeci jenom v průmyslu je standard 24V. Takže je potřeba snižovat. L7812 topí jak blázen, ikdyž zátěž skoro nic nežere. Když chci použít klasický DC-DC měnič tak nemohu jít rovnou na 5V, protože když to budu mít pod napětím a připojím k tomu USB, tak je nebezpečí, že to prý může shořet. Tudíž musím jít na DC-DC 9V a potom využít ten "srážeč" napětí, který je součástí Arduina a pak na plošňáku mám 24V, 9V a 5V. Je to takový kočkopes.

Konkrétně tady u této klávesnice by se dalo to NANO použít bez problémů, ale chci si na tomto projektu udělat ethalon, ze kterého bych vycházel dál.

Sériovou výrobu opravdu neplánuji, ale spíše naopak speciálky viz výše.
MESA 7i96
zz912
Příspěvky: 462
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

21. 11. 2020, 12:46

Tak jsem udělal první výkop, objednal součástky + plošňák a uvidíme.
0S01-KiCad-003.jpg
Přílohy
0S01-KiCad_2020_11_21.zip
(1.53 MiB) Staženo 4 x
MESA 7i96
Mart76
Příspěvky: 415
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 11. 2020, 6:22

zz912 píše:
22. 10. 2020, 2:08
Dále mi na Arduinu NANO vadí, že je napájené 12V a přeci jenom v průmyslu je standard 24V. Takže je potřeba snižovat. L7812 topí jak blázen, ikdyž zátěž skoro nic nežere. Když chci použít klasický DC-DC měnič tak nemohu jít rovnou na 5V, protože když to budu mít pod napětím a připojím k tomu USB, tak je nebezpečí, že to prý může shořet. Tudíž musím jít na DC-DC 9V a potom využít ten "srážeč" napětí, který je součástí Arduina a pak na plošňáku mám 24V, 9V a 5V.
Arduino NANO má (mělo by mít, je nutné zkontrolovat) na sobě oddělující diodu mezi 5V a USB.
S Arduinem jsem teď dělal poprvé. Dělal jsem bastldesku, která má napájení 24V, ze kterého dělám 5V spínaným zdrojem a ty připojuji na +5V Arduina. Pin Vin arduina nepoužívám.
Pokud jen nahrávám, tak mám Arduino napájené přes USB. Pokud chci používat i zbytek desky, tak připojím 24V. Dioda na Arduinu zaručí, že mi 5V ze zdroje na desce neleze do USB. Pokud desku napájím jen z USB, tak musím mít zkontrolováno, že deska z USB nebere moc.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
zz912
Příspěvky: 462
Registrován: 25. 5. 2008, 7:16

22. 11. 2020, 6:31

Ono to možná platilo pro dřívější, nebo určité desky Arduin, tak jsem si to zafixoval, že Arduino nenapájet 5V.
MESA 7i96
Mex
Příspěvky: 7667
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

22. 11. 2020, 7:15

zz912 píše:
22. 11. 2020, 6:31
Ono to možná platilo pro dřívější, nebo určité desky Arduin, tak jsem si to zafixoval, že Arduino nenapájet 5V.
Říká se tomu předsudečná nenávist.
Docela často je to na místě. Ale u napájení Arduina 5V ne.
Mart76
Příspěvky: 415
Registrován: 17. 12. 2016, 11:04
Bydliště: Prostějov

22. 11. 2020, 7:29

Člověk nikdy neví, co mu číňan pošle, takže si vždy zkontroluju, co a jak je tam osazeno. A na tu diodu si dávám extra pozor. Čínských variant Arduin je hodně.
Vývoj HW, návrhy DPS (OrCAD, Eagle, Pads)
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“